SEÇER CEMEVİ’Nİ MİLLİYETÇİLİKLE SAVUNDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇER CEMEVİ’Nİ MİLLİYETÇİLİKLE SAVUNDU!


 

Yenice’de bir parselin cemevi yapımı için ibadethane olarak işaretlenmesi tartışmalarında Başkan Seçer, HDP’nin önerilerine itiraz eden ve müdahale edilmemesine tepki gösteren MHP’ye, “Bu ülke milliyetçisiyiz biz” diyerek çıkıştı!

HEDİYE EROĞLU - AYŞENUR ÖNAL

 

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Atalar Mahallesi’nin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda 194-1 parselin cemevi yapılmak üzere ibadethane alanı olarak işaretlenmesine ilişkin görüşmelerde sinirler gerildi.

HDP’li Ali Tanrıverdi’nin cemevlerinin ibadethane statüsü kazanması talebine ilişkin konuşmasına, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in müdahale etmediği iddiasıyla ilişkin MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara’dan gelen sert tepki tansiyonu yükseltti.

Bunun üzerine sinirler gerildi ve tansiyon yükseldi. Seçer ve Topkara karşılıklı birbirlerine ses yükselterek tartışması mecliste kısa süreli gerilim yaşattı.

 

“CEMEVLERİ İÇİN ANKARA BEKLENMEMELİ”

İlk olarak söz alan HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, “CHP grubunun itiraz gerekçelerine katılıyorum. İnsanlar inancını yaşamak istiyor. Eğer bu ülkede inanç özgürlüğü var ise herkesin inancına herkesin saygı duyması gerekiyor. Eğer insanlar kendi inançlarını yaşamak istiyorlarsa diğerlerine de saygı duymalı. Ama bu ülkedeki milyonlarca Alevi’nin inançlarını yaşamasına çekimser davranıyoruz. Bir Avrupa ülkesi nasıl bunun altyapısını oluşturuyor ise bizim de çaba harcamamız gerekiyor. ‘Ankara önümüzü açsın da biz ona göre onaylarız’ mantığını terk etmeliyiz. her şeyi merkezden beklemek halk içindeki yerel yönetim anlayışı ile ters düşmektedir. Halkın talebi var mı var, o zaman bu talebi yerine getirmek için gereğini yapmalıyız. Bugün bu bir fırsattır” dedi.

 

SEÇER: “BU ÜLKE MİLLİYETÇİSİYİZ BİZ”

Ancak MHP’li Topkara, Tanrıverdi’nin söylemlerine itiraz ederek, Başkan Seçer’i tepki vermemekle eleştirdi.

Topkara, “Meclis başkanı müdahale etmeliydi” derken, Seçer, “Hiç siyaset yapma, bu tarz siyaset sana yakışmıyor. Kim burada ayrımcılık yapabilir, kim buna müsaade edebilir. Kamuoyuna mesaj vereceğim diye kendini burada yorma. Bu ülkeyi benden fazla sevmiyorsun. Bu ülke milliyetçisiyiz biz. Böyle ucuz politikalar yapmayalım. Bu ülkede ayrımcılığı reddediyoruz hepimiz kardeşiz, burası barış kardeşlik kenti. Kim kimi ayrıştırabilir, ötekileştirebilir. Siyaset yapma adına şehri germeyin” dedi.

 

TANRIVERDİ’YE KIŞKIRTMA TEPKİSİ

Gerilimin tırmanması üzerine MHP’li Mahmut Tat, “Mehmet Topkara haklı” diyerek söz istedi. Başkan Vahap Seçer ise “Hiç girmeyin, gereksiz yere polemik yaratmayın. Politika yapmayın” dedi.

Ancak Tat, “Ben bu komisyonun başkanım. Benim de neden böyle oy kullandığımızı ifade etmem lazım. Buradaki bakış açımız şu; bu konu gündeme geldiğinde ben özellikle komisyonda bu konu belediye olarak bizim karara bağlayacağımız bir konu değildir, bu konunun yeri burası değildir’ dedim. Böyle hassas bir konunun önümüze getirilip ‘böyle mi olacak, şöyle mi olacak’ diyip ikileme sokmanın anlamı yok. 

Ancak Ali Tanrıverdi konuşmasında yerelde yaşayan insanları merkeze karşı kışkırtma şeklinde bir ifade kullandı. Topkara’nın da bahsetmek istediği bu.

Anadolu coğrafyasındaki insanlarımızın yaşantısını hepiniz biliyorsunuz. Cemevlerinin ibadethane olması, ibadethane mi değil mi ikileminin yeri yerel yönetimler değil. Bu konu TBMM’nin konusu. Şuanda ibadethane ifadesinin içine giren cemevilerine dair şuanda emsal yok. İzmir var dediler ama bize emsal olan yer TBMM’dir. TBMM kabul eder, cemevleri ibadethanedir’ der, tüm hakları verir planlarda da geçer” dedi.

Vahap Seçer ise araya girerek, “Cemevleri ibadethane statüsüne alınsın diye bir kanun düzenlemesi yapmıyoruz. Bir araziyi ibadethane olarak işaretliyoruz” dedi.

Mahmut Tat ise “Cemevleri şuan ibadethaneler değil, kültür ve sanat yerleridir. Cemevlerine karşıtlığımız gibi bir yanlış anlaşılmasın. Tarsus’ta, Toroslar’da anahtar teslim cemevleri yaptık. Planda işaretlenirken sanat ve kültür merkezi denilebilir. İbadethane olabilmesi için TBMM’de kabul edilmeli” tepkisi verdi.

 

“CEMEVLERİNİN GİDERLERİNİ ÜSTLENELİM”

Başkan Gültak ise “Amacımız üzüm yemek ise Yenişehir’de bulunan cemevimizin ciddi maddi sıkıntıları var, üst kattaki ibadethanelerini yapamıyorlar. Eğer Alevi kardeşlerimizin rahat ibadet etmesini istiyorsak iki başkan olarak biz destek veriyoruz. Toroslar’da sıkıntı var. Anadolu Hacı Bektaş Vakfı’nın da sıkıntıları var. Akdemiz Belediyesi olarak gücümüzün yettiği kadar buralar dokunduk. Ama amacımız rahatlıkla ibadet etmeleri ise gelin bugün hep beraber üzüm yiyelim ilçelerimizdeki cemevlerinin bakım ve giderlerini üstlenelim” dedi.

 

SEÇER-GÜLTAK ÇEKİŞMESİ SÜRÜYOR

Başkan Seçer ise Gültak’a yüklenmeden edemedi ve; “Belediye başkanları yardımcı olsun’ diyerek kendi görev sahası dışında bir şey söyledi ama kendisi Mezitli, Yenişehir cemevine ne kadar verdi açıklasın. Bizden önceki dönemde cemevlerine birer milyon TL yardım kararı alınmış. Biz göreve geldik ve Toroslar Cemevi 800 bin TL almışken son taksiti kaldı şuan. Yenişehir Cemevi 500 bin TL almıştı biz yarısını da ödedik. Akdeniz ne kadar harcamış?” dedi. 

Müzakereler sonucunda yapılan oylamada oy çokluğu ile alanın ibadethane olarak işaretlenmesine karar verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA