ZİRAAT MÜHENDİSLERİ SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTİYOR!


 

Tarımsal Öğretimin 175’inci yılında tarımsal politikaları ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanma çağrısı yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, sorunlarına da çözüm istedi.

GİZEM EKİCİ

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şubesi, 10 Ocak Tarımsal Öğretimin 175. yılında sorunlarına çözüm istedi.

ZMO Mersin Şubesi, günün anlam önemine ilişkin Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı’nı okuyan ziraat mühendislerini kent yöneticileri de yalnız bırakmadı.

Burada bir basın açıklaması yapan ZMO Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, öncelikle tarımsal öğretimin tarihçesine ışık tuttu. Tarımsal öğretimin 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Ayamama Çiftliğinde kurulan Mektebi Zirai Şahane ile başladığını anımsatan Birim, “1892’de Halkalı Ziraat Mektebi ile ilerleyen Tarımsal Öğretim, her yılın 10 Ocak tarihinde tüm yurtta törenlerle, etkinliklerle, söyleşilerle kutlanmaktadır. 1933 yılında tarımsal öğretim faaliyetleri  yeni yasa ile Yüksek Ziraat Enstitüsü adı ile sürdürülmüştür. Bu enstitü 1948 yılında çıkarılan yasa ile  Ziraat Fakültesi adını alarak Ankara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1955 yılına kadar Ankara’da ve Türkiye’de tek Ziraat Fakültesi olan bu okul, daha sonraları çoğalarak bugün 43 ziraat fakültesine kadar ulaşmıştır. 1980’den sonra tarımsal eğitim ve öğretimde ciddi bir deformasyon ve dejenerasyon meydana gelmiştir” dedi.

 

FAKÜLTE SAYISI ARTTI, İSTİHDAM AZALDI

Ülkede fakülte sayıları bir bir artarken bölüm ve öğrenci sayılarının da birkaç misli arttırıldığını dile getiren Necmi Birim, ziraat mühendislerinin mezuniyetlerinden sonra çok ciddi bir istihdam sorunu ile karşılaştığını işaret etti.

“Bu durum doğal olarak ziraat fakültelerini tercih eden öğrenci kalitesini de olumsuz etkilemiştir. Bugün 43 fakültenin 37’sinde öğretim yapılmaktadır” diyen Başkan Birim, “Ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri  ve tütün teknolojileri mühendisleri olarak ülke tarımını kamu yararı gözeterek daha ileriye götürmek, aklın ve bilimin ışığından ayrılmadan toplum ve üreticilerimiz lehine kullanmayı hedefleyen bu gençlerimizi yetiştiren fakültelerimizde, toplamında 16 bölüm  174 programda bin 600’e yakın öğretim elemanı bulunmaktadır. 2020 yılında ziraat fakültelerinde bin 524 öğrenci kontenjanı açılmıştır. Bugüne kadar ziraat fakültelerinden mezun ziraat mühendisi sayısı 125 bine yakındır. Fakültelerimiz her yıl 5 bine yakın mezun vermektedir. Bu duruma maalesef planlı programlı, geleceği görerek değil, yeni fakülteleri popüler isimlerle süsleyerek geldik. Fakülte sayısının artışına bağlı olarak tarımsal yüksek öğretimde kalite ve mezuniyet sonrası istihdama ilişkin sorunlarda her geçen gün daha da artmaktadır” diye konuştu.

 

“PANDEMİ İLE TARIMIN ÖNEMİ ANLAŞILDI AMA SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ”

Pandemi sürecinde ziraat mühendislerinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Başkan Birim, şunları söyledi; “Son bir yıldır yaşanan pandemi süreci tarımsal üretimin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Fakat gelin görün ki uzun süredir kamuda kendine yer bulamayan meslektaşlarımızın içinde bulunduğumuz süreçte  meslek icraları noktasında  iki seçenekleri bulunmakta  ya özel sektörde çalışabilme veya BKÜ satış bayiliği yapabilmekteler. Birçok platformda bakanlık yetkililerine bu konuda odamızın çözüm önerilerini ilettik, hala bir sonuç alabilmiş değiliz”.

 

TARIMSAL ÖĞRETİMİN SORUNLARI ÇÖZÜLEBİLİR

Sorunlarına çözüm önerileri de sunan Necmi Birim, tarımsal öğretim konusunda yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı; “Ziraat fakülteleri tarımsal öğretimde akıllı tarım uygulamalarını entegre etmelidir.  21.yüzyılda yapay zekayı, teknoloji 4.0’ı konuşurken müfredatta uygulamalı olarak bunların içerikleri, dünyadaki örnekleri anlatılmalıdır.

Ziraat fakültelerinin geçmişte bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sayılarının azaltılması, öğrencilerin başka bilim alanlarına yönlendirilmesi gereklidir. Tarımsal sigorta, yenilenebilir enerji kaynakları, tarımsal biyoteknoloji konularına müfredatta yer verilmelidir.

Ziraat fakültelerinde uygulamalı eğitime ağırlık verilmelidir; ve en az bir dönem mümkünse iki dönem sektörel  staj yapılması zorunlu olmalıdır. Bu staj sonrasında mümkünse ihtisas konusu seçilmeli. Yani iki dönem staj 4+1 yıllık eğitim yapıldığında belli bir konuda ihtisaslaşmış ziraat mühendisi kavramı danışmanlığa doğru evrilmelidir. 

 Kamu kuruluşlarının küçültüldüğü, öğrenci sayısının çığ gibi arttığı günümüzde, kaliteli uygulama ve staj yapabilmek için tam teşekküllü araştırma ve uygulama çiftliğine sahip fakülteler tercih edilmelidir. Tarımsal öğretimin uygulama alanlarına, laboratuara, Ar-Ge’ye dayanması zorunludur.

 

İSTİHDAMIN ÖNÜ AÇILMALI

Ziraat mühendisleri endislerine istihdam sağlayabilmek adına Tarım ve Orman Bakanlığının, tarım birliklerinin, tarımsal kalkınma kooperatiflerinin, ziraat odalarının ve yerel yönetimlerin bölge genişliklerine göre belli sayıda ziraat mühendisi almaları gerekmektedir.

Tüm bunlar proje kapsamına alınıp hayata geçirilirse, Tarım ve Orman Bakanlığından meslektaşlarımıza getirdiği BKÜ sınavını kaldırmasını ve diğer meslek mensuplarını da bu işin eğitimini alan ziraat mühendisleri yerine ikame etmemesini talep ediyoruz.

Değerli meslektaşlarım tarımsal politikalarımızı ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanmalıyız, bu konuda tecrübeli insan kaynaklarımızdan makro seviyede faydalanmamız, dünyadaki son gelişmeleri yakından  takip etmemiz  gerekmektedir. Gelişmiş tüm ülkelerde bu böyledir, sanayileşeceğiz diye yaşamsal önemi olan tarımsal üretimden asla vazgeçemeyiz, her iki sektör birbirine paralel olarak geliştirilmelidir. Sektörün sıkıntılı bir süreçten geçtiği bugün, pandeminin gölgesinde kutladığımız 175. Yıldönümümüze katılımınızdan dolayı siz değerli meslektaşlarımıza şahsım ve şube yönetim kurulu adına teşekkür eder saygılar sunarım”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA