KUŞKULAR ARTTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KUŞKULAR ARTTI!


 

Yaklaşık 3 bin dekarlık alana sahip Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün sadece 83 dekarlık alanının doğal sit alanı ilan edilmesi akıllarda soru işareti bıraktı. Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, “Alata’nın geriye kalan kısmıyla alakalı bir plan, proje var mıdır? Yoksa da neden sadece 83 dekarlık alan sit alanı ilan edildi?” diye sordu.

AYŞENUR ÖNAL

 

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün 83 dekarlık kısmının ‘doğal sit alanı’ ilan edilmesi, Mersin’de kafaları karıştırdı. İlk ilan edildiğinde 3 bin dekarlık alanın tamamının sit alanı ilan edilmesinin üzerine sahildeki çok küçük bir alanın sit alanı ilan edilmesi merak uyandırdı.

Yıllardır yeri ve doğal güzelliği ile rantçıların göz koymaya çalıştığı ve Mersin’in tek araştırma enstitüsünü bünyesinde barındıran, Erdemli ilçesinde bulunan 2 bin 630 dekarlık Alata Sahili’ndeki sadece 85 dönümlük alanı Cumhurbaşkanlığı kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak tescillenmesi, rant korkusunu da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıllarda ranta açılmaya çalışılmış fakat tepkiler nedeniyle ranta kurban verilmemiş olan Alata, yeniden rant tartışmalarının ortasına düştü.

 

BİN 200 DÖNÜMLÜK ALAN ÖNCE ORMANA VERİLDİ, SONRA VATANDAŞA SATILDI!

1944 yılında ilk kurulduğunda Alata’nın 4 bin dekarlık bir alanda olduğunu kaydeden Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, “Şu anda sahil bandı 3 bin 200 metre, kullanım alanı da 2 bin 600 dönüm civarında. Bu 2 bin 600 dönümlük alanın da 83 dönümü sit alanı ilan edildi. Zaten 2005 yılında bin 200 dekarlık kısmı orman vasfına ayrıldığını, ormandan da daha sonra maliye hazinesi geçmiş ve şimdi de bu alanın ciddi bir kısmı vatandaşlar tarafından konut ve tarımsal alan olarak kullanılıyor. Var olan parselleri incelediğinizde orada zaten bir yerleşim var ve tarımda çiftçilerimiz tarafından devam ediyor” dedi.

 

“ALATA’NIN GERİYE KALAN KISMIYLA ALAKALI BİR PLAN, PROJE VAR MIDIR?”

Alata’nın yıllar içinde 2 bin 600 dekara gerilediğini kaydeden Demir, “Sit alanı ilan edilen 83 dekarlık kısımda sahilde ve kaplumbağalar ile ilgili olan bir kısım. 83 dekarın sit alanı ilan edilmesi yeterli değil, çünkü arka taraflarının da dahil edilmesi gerekiyordu. Biz ziraat odası olarak çiftçiler adına merak ediyoruz; Alata’nın geriye kalan kısmıyla alakalı bir plan, proje var mıdır? Yoksa da neden sadece 83 dekarlık alan sit alanı ilan edildi?” diye sordu.

 

“SADECE NEDEN 83 DEKAR? BUNUN MUHATABI KİM, KİME SORACAĞIZ?”

Alata’nın enstitü kimliğinin korunması gerektiğini söyleyen Demir, “Şuan elimizde kalan arazinin tamamının korunmasını istiyoruz. 83 dekar olması bizleri düşündürüyor. Çünkü tamamı yapılmalıydı veya sahildeki kısmın tamamı yapılmalıydı. Amaç kaplumbağaları korumak ya da oradaki doğal ekosistemi korumaksa sahilin tamamının ‘kesin korunacak, hassas alan’ ilan edilmeliydi. Sadece neden 83 dekar? Bunun muhatabı kim, kime soracağız?” dedi.

 

ALATA’DA YOK YOK

Alata’da neler olduğunu sayan Demir, “Alata’da; turunçgiller, zeytin, kayısı, muz, incir, nar, yenidünya, Trabzon hurması, badem, keçiboynuzu, avokado var, bunların gen kaynakları da var. Kuruluşunda; domates, biber, karpuz, yazlık kabak, fasulye, bamya, su kabağı ve sebze türlerini inceleyip geliştirmeye yönelik olarak geniş gen havuzlarına sahiptir. En son Alata bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürümüz Cengiz Türkay, 2 tane yeni mandalina çeşidi tescili ile ilgili araştırmalarının devam ettiğini duyurdu. Sırf bu yüzden bile tamamının korunması gerektiğini istiyoruz.

 

“1 METRE KARESİNİN BİLE AMACI DIŞINDA KULLANILMASINI TASVİP ETMİYORUZ”

İyi işi 83 dekara hapsedip alanı küçültürsek biz yeni çeşitleri bulamayız, yeni araştırmalarda yürüyemeyiz, elimizde var olan gen kaynaklarını koruyamayız. Sonuçta Alata’nın en büyük özelliklerinden bir tanesi birçok ürünün gen kaynağının olması. Yani yeni ürünler geliştirildiği gibi eski ürünlerin de genleri var. Alata’nın 1 metre karesinin bile amacı dışında kullanılmasını tasvip etmiyoruz” diye tepki gösterdi.

 

KUŞKULAR ARTTI!

CHP Mersin Mİlletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel de, "Mersin ili Erdemli ilçemizde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazisinin koruma statüleri değiştirildi. Bu değişiklik kuşkuları artırmaktadır. Alata Türk çiftçisinindir, öyle kalmalıdır" dedi.

 

“ALATA’DAN UZAK DURUN RANTİYECİLER!””

Mersin CHP Milletvekili Alpay Antmen de olaya tepki gösterenlerden biri oldu. AKP iktidarına seslenerek “Sırada çökülecek Alata var” diyen Antmen, “Mersin Erdemli ilçesindeki Alata Sahili 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Ama 3 bin dekarlık alanın sadece 83 dönümü. Alata’dan uzak durun rantiyeciler!” diye paylaşım yaptı.

 

“82 DEKARININ KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN OLARAK BELİRLENMESİ NE ANLAMA GELİYOR?”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise, “Bu doğal sit alanı ilk ilan edildiğinde yaklaşık 3 bin dekar olarak ilan edilmişti. 3 bin Dekarlık Alata Sit Alanının yalnızca 82 dekarının kesin korunacak hassas alan olarak belirlenmesi ne anlama geliyor? 3 bin Dekarlık Alata Doğal Sit Alanının bölünmemesi ve tamamının kesin korunacak hassas alan olması gerekmektedir diye düşünüyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA