ALATA’DA RANT RİSKİ SÜRÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ALATA’DA RANT RİSKİ SÜRÜYOR!


 

Yıllardır rant çevrelerinin göz diktiği Erdemli’deki Alata Sahili’nde 85 dekarlık alan 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi! Karar sevindirici olsa da yeterli bulunmadı! ZMO Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, sahilde geriye kalan 2 bin 630 dekarlık bir alanın ranta kurban gitmesi durumunda yargıya başvuracaklarını duyurdu.

AYŞENUR ÖNAL

 

Bahçe kültürleri araştırma enstitüsü olarak narenciye ve meyvecilik başta olmak üzeri zirai alanda çiftçilere önemli ölçüde yol gösterici olarak hizmet veren Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün de bulunduğu Alata Sahili’nin 85 dekarlık bir bölümü ranta kurban edilmeyecek.

Yıllardır yeri ve doğal güzelliği ile rantçıların göz koymaya çalıştığı ve Mersin’in tek araştırma enstitüsünü bünyesinde barındıran 2 bin 630 dekarlık alana sahip Alata Sahili’ndeki sadece 85 dönümlük alan cumhurbaşkanlığı kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

 

VERİLEN KARAR SEVİNDİRİCİ AMA YETERLİ DEĞİL!

Verilen kararın sevindirici ama yeterli olmadığını söyleyen TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, “Alata bölgemizde çok önemli bir araştırma enstitüsü, bir tarım alanı, doğanın içerisinde en güzel endemik bitkilerin bulunduğu bir arazidir. Alınan bu karar biz ziraat mühendislerini memnun etmiştir. Fakat 2 bin 630 dekarlık bir alan içinde sadece 85 dekarlık bir alanın korunmaya alınması kafaları karıştırmıştır. Yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre, bu karar dışında 3 kararın daha açıklanacak. İlk kararda 1. Derece doğal sit alanı, daha sonra 2. Derece doğal sit alanı ve en sonunda 3. Derece doğal sit anlarının kesinleşecek olduğunu öğrendik” dedi.

Alata’nın 1. Derece doğal sit alanı olarak belirlendiğini söyleyen Birim, “Şimdi burayı farklı zamanlardaki farklı kararlarla, derece derece açıklayıp, tarım alanlarımız imara, turizme açılacaksa oda genel merkezimiz tekrar bunu yargıya taşıyacaktır. Temennimiz Alata’nın tamamının doğal sit alanı olarak kalması ve bölgemize hizmet etmesidir” sözlerine yer verdi.

 

“ALATA KRİTİK ÖNEME SAHİP”

Alata’nın doğal sit alanı olarak korunmaya alınmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can ise, enstitünün Mersin’e katkılarını şu şekilde açıkladı; “Kaliteli, gıda güvenliği ilkelerine ve yöreye uygun ve çevre dostu ürünlerin yetiştirilmesi, biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması, iklim değişikliğinin toprak, su kaynaklarında ve bitkisel üretimde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerilerin geliştirilmesi, tarımda suyun etkin kullanımı için uygun yöntem ve teknoloji geliştirmek, düşük nitelikli suların tarımsal sulamada kullanım koşullarını belirlenmesi, havzalarda su kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması, tuzluluk, erozyon ve çölleşmenin olumsuz etkilerinin azaltılması için alınması gerekli önlemleri belirlemek ve uygulanabilir ıslah yöntemlerini geliştirmesi konularında gerek Mersin gerekse de ülkemiz için kritik bir öneme sahiptir.”

Can, “Cumhurbaşkanlığı kararı ile Alata yerleşkesinin geleceğine dair, imara açılmasının ve turistlik amaçlı farklı amaçlarla kullanılması, kıyıda özel mülkiyete yer verilmesinin, doğal ve kültürel alanlarda serbestleştirilmesinin önüne geçilmesine yönelik bir düzenleme gerçekleştirilmiştir. Bu düzenlemenin tüm Alata sahili için yapılması gerekiyor” diye konuştu.

 

SİT ALANI NEDİR?

Sit alanı, sit olarak korunmasında kamu yararı bulunan alanların genel adıdır. Sit alanları kendi içinde dört gruba ve üç seviyeye ayrılır. Doğal sit alanları, ender bulunan doğal oluşumları ya da tarih öncesi veya tarihi dönemlere ait kalıntılar barındıran alanlardır.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA