AKDENİZ’DE KURA İLE İKRAMİYE TARTIŞMASI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE KURA İLE İKRAMİYE TARTIŞMASI


 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde; memurlara yılda 2 kez verilecek olan ikramiyenin Encümen tarafından belirlenmesine HDP ve CHP’den tepki geldi. İkramiye verilecek personelin kura ile belirlenmesi istenirken, amir, müdür pozisyonundakilerin kapsam dışında kalması istendi!

AYŞENUR ÖNAL

 

Akdeniz Belediye Meclisi, 2021 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda memurlara verilecek olan ikramiyeler gündeme oturdu. Pandemiden dolayı belediyede tam performans gösteren memurlara ikramiye verilmesi için performans değerlendirmesine tabii tutulmaması tartışmalara neden oldu.

Memurlara yılda 2 kez verilecek olan ikramiyelerin kura ile belirlenmesi noktasında ısrarcı olan HDP ve CHP gurubu, Encümen üyesi Abbay Polat’ın belirlediği 22 kişinin yeniden belirlenmesi ve kura ile çekilmesi yönünde önerge verdi. Önergenin tartışılmasının ardından konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, belirlemelerin hakkaniyetle yapıldığını ve Encümen’in kararı olduğuna dikkat çekti.

 

HDP VE CHP’DEN ÖNERGE

Konuyla ilgili önerge veren HDP grubu adına eş sözcüsü Bedriye Kuş ve Salih Akbaş, CHP gurubu adına Serhat Servet Dövenci; şu ifadelere yer verdi; “Akdeniz Belediye Meclisi’ne; 5393 sayılı belediye Kanunu’nun 49. Maddesinin son fıkrasında sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde 10’unu ve devlet memurlarına uygulanan aylık kat sayısının 25 bin gösterge rakamı ile çarpımı sonucu belirlenen miktarı geçmemek üzere hastalık ve yıllık izinleri dahil olmak üzere çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en az 2 kez ikramiye ödenebilir denilmektedir. Encümene sunulan evrakın yeniden mecliste görüşülerek gerekli kararların alınması için önergemizin gündeme alınmasını talep ederiz.”

Önerge üzerine konuşan CHP’li Meclis Üyesi Mahmut Dönmez, “Belediyemizde 218 personel çalıştığı bilgisinden hareketle, 2001 yılında en fazla toplam 44 memura ikramiye ödeme imkanı doğmuştur. Mevzuat gereği performans değerlendirilmesine, dolayısıyla ilgili personeli 1 ve 2’nci amir pozisyonundaki yöneticiler belirlemektedir. Amirlerden beklenen performans değerlendirmesinde; adil, tarafsız, ön yargısız olmalıdır. 01.12.2020 tarihinde yapılan meclis toplantısında siz belediye başkanımız konuşmanızda şöyle demiştiniz; ‘Çıkacak kararlar memurlarımızın lehine bir çalışma, ciddi bir çalışma gerektirir. Memurlarımıza söyleyip adilane gerçekleştirip, gerekirse sayıyı bana getirirsiniz herkesin olduğu bir ortamda kura çekeriz.’

 

“AMİR POZİSYONUNDAKİ PERSONELİN KENDİSİNE İKRAMİYE VERMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Öte yandan ikramiye alacak personele ilişkin oluşan listeye baktığımızda ilk 6 ay için 3 başkan yardımcısı, 13 müdür, 6 memur isminin, ikinci 6 ay için ise yine aynı 3 başkan yardımcısı, 10 müdür ve 9 memur isimlerinin yer aldığını görüyoruz. Konuya ilişkin encümen toplantısında ikramiye alacak personel isimlerinin belirlenmesinde salgından dolayı değişen çalışma şekilleri ve mesai saatlerinin de etkili olduğu belirtilerek 218 personelin 80 tanesinin kronik hastalık gerekçesiyle çalışmadığı için, 138 personel üzerinden değerlendirmenin yapıldığı söylenmişti. Personel değerlendirmesini yapan amir pozisyonundaki personelin kendisine ikramiye vermesine ilişkin bir uygulama kabul edilemez. Encümen toplantısında listenin yeniden değerlendirilmesi talebim reddedildi. Belirtilen çerçevede listenin yeniden oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

 

“AMAÇ ENCÜMENİN YETKİLERİNE EL KOYMA DEĞİL, KURA ÇEKİLMELİ”

EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara ise, “1 Aralık’tan sonra yapılan toplantıda yine 220 personel varsa bunun 22 tanesine ödül verilecekse 44 kişi belirlenerek bu 44 kişi içinden kura çekilmesi noktasında sizin talepleriniz oldu. vermiş olduğum önerge de aslında 5393 sayılı belediye kanununun 49’uncu maddesinin son fıkrasında bu belirlemenin nasıl olacağı zaten yazılı. Bu belirleme idare tarafından ortaya koyuluyor, encümen tarafından da karara koyuluyor. Bu encümen kararının meclise gelmesinin sebebi pandemi de yoğun çalışan arkadaşların ödüllendirilmesi içindi. Yoksa encümenin yetkilerine el koyma değildi. Olması gereken encümenin bu konuda karar vermesiydi ama sizin söylediğiniz şeyler ve burada konuşulan şeylerden bir sonuç çıkmadığı ortaya çıkıyor. Yani 22 kişilik bir liste geliyor Encümen’e ve bu 22 kişilik listenin onaylanması söyleniyor. Mahmut arkadaşımızda şerh koyuyor bu 22 kişilik listeye. Bu yeniden değerlendirilerek, sizin beyan ettiğiniz şekilde 2 katı belirlenerek kura çekilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. İkincisi de o önergede yine işçiler açısından da yüzde 10’u denilmişti bu maddede memurların yüzde 10’una ödül verilmesi söz konusuydu. İşçiler açısından da yüzde 10’unun belirlenerek iki katının belirlenmesi birimler tarafından ve yüzde 10’u kaçsa onun içerisinden belirleme yapılması noktasında beyanınız vardı” sözlerine yer verdi.

 

“İKRAMİYE VERİLEN 22 KİŞİ HER GÜN İŞE GELEN KİŞİLER”

Kararı onaylayan Encümen Üyesi Abbay Polat, ikramiye verilecek personelin belirlenmesi noktasında nelere dikkat ettiklerini şu şekilde açıkladı;“Biz bunu değerlendirdik ama 80 kişi hiç işe gelmedi. Geri kalanında geri dönüşümlü bir şekilde işe geliyordu. Bu tespit edilen 22 kişi her gün işe gelen insanlar. Biz de bu ödülü her gün gelen insana verelim dedik. Diğer insanlara zaten ödül verilmiş, işe gelmiyor her ay aylığını alıyor. Diğerleri de dönüşümlü olarak işe gelmiyor. O yüzden her gün işe gelen 22 kişiye verdik bu ödülü. Mahmut itiraz etti ama o zamanda izah ettim ona. Şu andaki bizim verdiğimiz 22 kişi her gün işe gelenler. İşe gelmeyenler bu şekilde ödülünü alıyor zaten. Adam ayda 3-4 kere işe gelmiyor. Zaten komplesi 6-7 ay işe gelmemiş.”

 

MÜDÜRLER DEĞİL, MEMURLAR İKRAMİYE ALSIN ISRARI

İlk 10 kişinin birinci ve ikinci 6 ayda da ikramiye alıyor olmasının hatalı olduğunu belirterek CHP’li meclis üyesi Serhat Servet Dövenci, “Bu ilk 10 kişinin 3 tanesi belediye başkan yardımcısı, 1 tanesi Özel Kalem Müdürü, 1’i Başkan Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü, 1 tanesi İnsan Kaynakalrı Eğitim Müdürü, 1 tanesi Mali Hizmetler Müdürü, 1 tanesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü, 1 tanesi Kadın ve Aile Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü. Bunlar 2 kere alıyor. Burada sadece 5 tane memur var. Abbay Beyin söylediği gibi değil olay. Burada sadece bu arkadaşlar mı devamlı geldi. Biz CHP grubu olarak burada çalışan memurların almasını isterdik zaten maaşları farklı. Burada hakkaniyet ölçüsünde sizden bir çalışma ve değerlendirme bekleriz” dedi. 

Encümen üyesi Abbay Polat’ın işe ‘Gelmiyorlar’ sözüne yanıt veren CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, “İşe gelmediler derken bu şahıslar keyfi olarak mı gelmediler? Hayır, gelmiyorlarsa iş akdine son verirsiniz. Bu arkadaşlar gelmiyorlarsa mutlaka ya Covid-19 pozitiftir ya da temaslıdır. Temaslı veya pozitif arkadaşımızı çalışmaya zorlamanın kendisi yasa dışı.  O yüzden bu arkadaşlarımıza ceza vermek, her koşulda gelene de ödül vermek doğru bir yaklaşım değil. Mazeretleri geçerlidir, yasaldır o yüzden değerlendirmelerin başka kriterlerde yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

 

PANDEMİ İLE DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMAYA GEÇİLMİŞ

Yaşanılan tartışmaların ardından konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Biz bir önceki konuşmamızda hem devlet memurları ile ilgili hem de işçiler ile ilgili doğrudur kura çekilmesini söyledik ama burada atlamamız gereken bir şey var. Her söylediğimizi yapıyoruz ama pandemiden kaynaklı elimde raporlar var. Bu raporları göz önünde bulundurduğunuz zaman bir hakkaniyet ortaya çıkıyor zaten. Toplamda bizim 218’tane memurumuz var. Bunların arasında kronik rahatsızlığı olan ve 60 yaş üstü olan kişi sayısı 93, sürekli heyet raporu olan 5, ücretsiz izni olan 3. Yani bu belediyede 187 kişi pandemiden dolayı yönetmelikler ve yasalar çerçevesinde işe gelmiyorlar ve biz bunları da çalıştırmıyoruz. Geri kalanlarda da bir kısmını dönüşümlü çalıştırdık zaten. Mesela bu özelliklerin dışında 6 kişi varsa 3-3 çalışsınlar, çünkü 1’i korona olduğu zaman 6’sı da temaslı olacak, 6’sı da çalışmayacak” dedi.

 

“ENCÜMEN’İN KARARI SEVABIYLA, GÜNAHIYLA”

Müdürleri dönüşümlü çalışmadan istisna tuttuklarını belirten Gültak, “Çünkü siz bu belediyenin yönetim kadrosusunuz. Memurlar için de biz yine dönüşüm yaptık. Biz bunu da benim kararımla yaptık, yani yasa çerçevesinde değil ben şahsi gücümü kullanarak yaptım. Niye? Çünkü İmar bölümünde 8 tane arkadaşımız çalışıyor ertesi gün pat 1’i Covid çıkıyorsa 8’ini de temaslı belirlemek zorundasınız. 15 gün imar çalışmıyor. Bu böyle olmaz. Yani o memurlarda aslında bir gün çalıştılar, bir gün çalışmadılar. Yasada böyle bir şey yok. Belediyenin önü tıkanmasın diye böyle bir şey yaptık. Ama bazı arkadaşlarımız hakikatten çok çalıştı, kayırma değil. Hepsi bizim arkadaşımız, hepsi devlet memurumuz, hepsi bizim müdürümüz. Gördüğünüz gibi tüm müdürlere vermedik. Müdürlerin çoğu bizim atamamızla gelmedi mi? kimisine verdik, kimisine vermedik. Ayrıca yasa bu kararı Encümene vermiş. Bu karar Encümen’in kararı sevabıyla günahıyla. Dolayısıyla meclisin alacağı bir karar yok burada” diye tartışmaya noktayı koydu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA