EMEKÇİLERDEN ZAM TEPKİSİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMEKÇİLERDEN ZAM TEPKİSİ!


 

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından enflasyon rakamlarının açıklanması ile memur ve emekli zammı da belli oldu. Ancak yeni yıl ile başlayan zam yağmuru altında ezilen emekçi, sefalet ücretine mahkumiyete tepki gösterdi!

GİZEM EKİCİ


Asgari ücretin ardından Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre memur ve emeklilere yılın ilk yarısında yapılacak zam oranı netleşti. Aralık ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,25 arttı, yıllık enflasyon 14,6 oldu.

12 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisine Ocak ayı maaşları zamlı ödenecek.

Temmuz-Aralık döneminde enflasyon yüzde 8,36 olarak gerçekleşti. Bu rakama göre memur ve memur emeklilerine yüzde 4.36 enflasyon zammı yapılacak.

Memur ve memur emeklileri yüzde 3’lük de sözleşme zammı alacaktı. Böylece memur ve memur emeklileri ocak ayında toplam yüzde 7.36 zam alacak.

En düşük memur maaşı 3 bin 812 liradan 4 bin 92 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 2 bin 814 liradan 3 bin 21 liraya çıkacak.

 

YÜZDE 14,60 ENFLASYON ORANI GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Ancak belirlene zam oranlarına Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy’dan tepki geldi. Resmî rakamlara göre 2021 yılı enflasyon oranının 14.60 olarak belirlenmesinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Göksoy, bununla birlikte işçinin istemine talebine cevap olmayan asgari ücretin, memur ve işçi emeklilerini de kapsayan zam oranlarının da belli olduğunu değindi.

“Emekli işçi,ye yüzde 8.36, memur ve memur emeklisine yüzde 7.36, asgari ücrete yüzde 21,

cumhurbaşkanlığına yüzde 28 zam yapılmıştır” diyen Göksoy, “İşçiler, emekliler, işsizler ekonomik krizin neden olduğu yoksullukla yaşamaya çalışırken asgari ücret konusunda işçilerin vergiden muaf tutulsun talebine iktidar ve asgari ücret tespit komisyonu kulak tıkadığı gibi görmezden gelmiştir.

 

“YANDAŞ SERMAYEYE DESTEK VAR, ESNAFA YOK”

AKP iktidarı işçilerin bu talebini görmezden gelirken maalesef kendi yandaşı sermayedarların 15 milyar vergi borcunu tek kalemde silerken, yaklaşık 1.5 milyon esnafa 5 milyarlık bir paket açıklamıştır. Yönetilemeyen pandemi ve ekonomik kriz sürecinde son 6 ayda 379 işçi 220’yi aşan sağlık emekçisi çalışırken hayatlarını kaybetmişlerdir.

 

“EMEKÇİLER, EMEKLİLER ENFLASYONA EZDİRİLMEMELİ”

2020 yılının başında bu güne doğalgazdan, elektriğe, gıdadan, giyime ortalama yüzde 50’ye varan zamlar TÜİK’in açıklamaları ve belirlemeleri ile çelişmektedir. Piyasa araştırmasını gerçekliği ile halka açıklanması bu gerçeklik üzerinden zamların belirlenmesi işçilerin, emekçilerin, emeklilerin enflasyona ezdirilmemeli sefalet ücretine mahkum edilmemelidir. AKP iktidarının asıl görevi bu olmalıdır.

2020 yılı işçiler, emekliler, esnaf, çiftçi, öğrenci ve her gün cinayete kurban edilen kadınlar açısından kötü bir yıl olarak geçmiştir.

DİSK’e Bağlı Genel iş sendikası Mersin şubesi olarak DİSK’in merkezi karar ve ilkeleri doğrultusunda  bizler işçi sınıfı adına her geçen kötü yılla birlikte mücadele ruhumuzu ve insanca yaşanabilir hak talebimizi kaybetmeden onurlu, umutlu gelecek güzel yarınlara olan inancımızla mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA