MEZİTLİ’DE ÇÖPLER KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ’DE ÇÖPLER KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILIYOR


 

Haber Merkezi

 

Mezitli’de çöpleri kaynağında geri dönüştürerek ekonomiye kazandırmak amacıyla harekete geçildi. Mezitli Belediyesi, Mezitli Kent Konseyi ve geri dönüşüm firması Çevdosan işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında pilot uygulamaya geçildi. Her geçen gün artan çöp sorununun önüne geçilmesi ve bu çöplerin yeniden ekonomik katkıya dönüşmesi amacıyla başlatılan projeye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çöpleri daha evdeyken cam, kağıt, metal gibi dönüştürülebilir olanların ayrıştırılarak farklı poşetlere atılması amaçlanan proje ile farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. ‘Gelecek için sizler de harekete geçin’ projesiyle evsel atıkların yüzde 70 oranında geri dönüştürülerek ekonomiye katkı sunması hedefleniyor.

Evsel atığın azaltılması, yeniden kullanılması, türüne göre ayrıştırılıp biriktirilmesi, toplanması, geri dönüşümü gibi konuların kentlerin gelişmişliğinin en önemli göstergesi olduğuna dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli’de pilot olarak başlatılan projenin kısa sürede başarıya ulaşacağını ifade etti. Çevre ve doğa konusunda son derece duyarlı olan Mezitli’de çöp denilen evsel atıkların ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını vurgulayan Başkan Tarhan, “Geri Dönüşüm zincirinin en önemli halkası evlerden çıkan ambalaj atıklarının, kaliteli bir şekilde ayrı olarak toplanmasıdır. Daha önce okullarımızda ve sitelerimizde kademeli olarak başladığımız atığın kaynağında ayrıştırılmasından artık pilot uygulamaya geçtik” dedi. Toplumsal bir bilinç oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Tarhan, “Bu kapsamda evsel atıkları kağıt, cam, metal gibi gruplarda ayrıştırarak dönüşüm sistemine dahil etmeyi amaçlıyoruz. Özellikle dönüştürülebilir atıklarının temiz bir şekilde, organik atıklardan ayrı olarak toplanması, çok daha kaliteli bir toplama sistemi oluşturulmasını sağlayacağından temizlik işleri personellerimizin de yükünü önemli ölçüde azaltacaktır” diye konuştu.

Mezitlilileri geri dönüşüme katkı sağlamaya davet eden Başkan Tarhan, vatandaşların bu kapsamda yapabileceklerini şöyle sıraladı: “Mezitli Belediyesinin yanı sıra Mezitli Kent Konseyi ve Çevdosan firmasıyla birlikte hayata geçirdiğimiz proje ile tüm halkımız çöplerin sorun olmak yerine yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayabilir. Yapılması gerekenler oldukça basit. Ambalaj atıklarımızı evde ayrı toplayarak, çöp ve atık miktarını azaltabilir böylece hava su ve toprak kirliliğini önleyebiliriz. Geri dönüşüme vereceğimiz her destek ile atık malzemelerden yeni hammadde üretilmesini sağlayarak daha az enerji kullanılmasını sağlayabiliriz. Özellikle ofislerde müsvette kağıt kullanımını en aza indirerek, sınırlı olan doğal kaynaklarımızı koruyabiliriz. Kullanımını tamamladığımız ambalajlarımızı, başka bir amaç için tekrar kullanabiliriz. Örneğin; güzelce temizlediğimiz konserve kutusunu süsleyip kalemlik olarak kullanabiliriz. Elektronik atıkları bu amaçla oluşturulan çöp konteynerlerine atabilirsiniz. Artıklarının geri dönüşüme dahil edilmesi konusunda, bu sosyal sorumluluk kabul ederek çevremizdekileri bilinçlendirebiliriz. Her alanda örnek olan Mezitli halkının bu kaynağında geri dönüşüm projesini de kısa sürede toplumsal bilinç haline getireceğinden hiçbir kuşkum yok”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA