ZAFER YÜRÜYÜŞÜ’NE 16 YIL SONRA ENGEL! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZAFER YÜRÜYÜŞÜ’NE 16 YIL SONRA ENGEL!


 

3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü pandemi nedeniyle bu yıl ilk kez sekteye uğradı! Kahramanların torunlarının göğüslerinde İstiklal Madalyaları, Elif’in kağnısı ve Nene Hatun canlandırmaları ile de kentin tarihine sahip çıktığı Zafer Yürüyüşü 2005”ten bugüne ilk kez yapılamayacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Deniz kenarında bir liman olarak önem taşıması ve verimli arazi ile ticaretin etkisiyle Türklerle birlikte, çok sayıda yerli ve dışarıdan göçen Rum, Ermeni ve diğer Müslüman veya gayrımüslim vatandaşın yaşadığı bir yer olarak hızla gelişen Mersin 1888’de, Sancak haline getirildi.

Bir Fransız şirketinin Adana-Mersin demiryolu yapımı ve işletme imtiyazını alarak,

demiryolunu 1890’da tamamlamasını takiben, daha büyük bir önem kazandı ve 1915’te bağımsız bir Mutasarrıflık haline getirildi.

Bu nedenle, Birinci Dünya Savaşı sona ermesi ve 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi imzalanması üzerine, Mersin, Anadolu’nun ilk işgale uğrayan yerlerinden biri oldu.

İngiltere ve Fransa, daha önce, 9-16 Mayıs 1916’da imzalanan M. Sykes-G. Picot Antlaşması ile Anadolu’nun bir kısmını ve Mersin yöresini paylaştı.

Mondros Mütarekesi’nin 7. maddesi gereğince, sözde huzur ve güvenliği sağlayacakları iddiasıyla Mersin, 17 Aralık 1918’de İngiliz ve Fransız kuvvetleri tarafından işgal edildi.

İşgali takiben Mersin, Anadolu’nun işgale uğrayan diğer yerlerinde olduğu gibi, sıkıntılı, acılı, üzüntülü günler geçirdi.

Ancak 20 Ekim 1921’de Ankara Antlaşması’nın imzalanması ile Fransızlar 3 Ocak 1922’de Mersin ve yöresini terk ettiler. Ve o günden buyana kurtuluş kutlamaları Mersin’de coşkulu görüntülere sahne oldu.

 

KENTTEKİ KUTLAMALARIN SİMGESİ

Mersin’de özellikle resmi törenlerle il genelinde kutlamalar renkli görüntüler oluştururken Toroslar Belediyesi öncülüğünde yıllardır düzenlene Zafer Yürüyüşü de kentteki kutlamaların simgesi oldu.

İlk olarak 2005 yılında düzenlenen Zafer Yürüyüşü’ne, aradan geçen sürede sadece 2017’de Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında güvenlik gerekçesi ile izin vermedi. Bunun üzerine Toroslar Belediyesi önünde toplanan Mersinliler, ellerinde Türk bayrakları ile belediye önünden Kuvayi Milliye Anıtı'na kadar yürüdü. Anıta bir çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

 

VALİLİK’TEN SINIRLI RESMİ TÖREN

Ancak kentte bu yıl ilk defa 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları sönük geçecek. Mersin Valiliği resmi törenler ile kutlamalara imza atmaya hazırlanıyor.

Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılı kutlama programı kapsamında pandemiden dolayı sınırlı sayıda katılımcı ile yapılacak olan tören 3 Ocak Pazar günü saat 08.00’de başlayacak ve gece yarısına kadar sürecek.

3 Ocak 2020 Pazar günü saat 08.00’den itibaren resmi kurum ve kuruluşlar, askeri birlikler, özel kuruluşlar, konutlar ve işyerleri bayraklarla donatılacak, sözü edilen yerler gece de uygun şekilde aydınlatılacak. Limanda ve açıkta demir atmış olarak bulunan Türk bandıralı sivil gemiler ışıklandırılacak.

Cumhuriyet Alanı’ndaki Törende de; tüm görevliler 09.45’te tören alanındaki yerlerini almış olacaklar, Anıt önünde sunuşa hazır bulundurulan çelenkler, saat 10.00’da çağrı sırasına göre Atatürk Anıtı’na sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrak göndere çekilecek.

 

ELİF’İN KAĞNISI VE NENE HATUN KENT SOKAKLARINDA DOLAŞIYORDU

Fransızlar’ın kentten çekildiği 3 Ocak 1922’den itibaren her yıl Kuvayi Milliye gazilerinin kalpaklarını giyip, istiklal madalyalarını göğüslerine takarak atlarına binip Çavuşlu’dan Yoğurt Pazarı’na ve oradan da Cumhuriyet Meydanı’na yaptığı Zafer Yürüyüşü, 2005’ten itibaren Toroslar Belediyesi’nce resmi bir etkinliğe dönüştürülse de bu yıl yapılamayacak. Belediyenin desteğiyle Toroslar’daki köylerin organize edilmesi ile temsili Elif’in Kağnısı ve sırtında cepheye mermi taşıyan Nene Hatun gibi tarihi kişiliklerin yeniden canlandırıldığı yürüyüş oluşturduğu renkli görüntülerle yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyordu. Ayrıca her yıl çeşitli kültürel, sportif ve kültürel etkinliklere de imza atılarak Kurtuluş Haftası coşkusu tüm kente yayılıyordu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA