GURURUMUZ OLDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GURURUMUZ OLDU!


 

Çin’de düzenlene yarışmada başarılı performansı ile derece alan tek Türk müzisyen olan lise öğrencisi Barkan Canbolat, 17 ülkeden gençlerin katıldığı gitar yarışmasında ilk 20’ye kalarak Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Amerikan Koleji (TAC) 10. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Barkan Canbolat, pandemi nedeniyle Çin'de online olarak düzenlenen Uluslararası Müzik Yeteneği Çevrimiçi Yarışması'nda (International Music Talent Online Competition) 4'üncü oldu.

7 yaşından bu yana gitar çalan Canbolat, ABD, Almanya, Kanada, İtalya ve daha birçok ülkeden gencin katıldığı uluslararası gitar yarışmasında ülkemizin gururu oldu. Canbolat, International Fringe Association tarafından düzenlenen yarışmada, Gençlik Kategorisinde 4'üncü olarak dünyanın en iyi genç gitaristleri arasına girdi. Aynı zamanda yarışmada derece alan tek Türk müzisyen oldu.

 

LİSEDEN ÖNCE KONSERVATUARDAN MEZUN OLDU

SORU: Kendini tanıtır mısın?

B. CANBOLAT: Adım Barkan Canbolat. Tarsus Amerikan Koleji (TAC) 10. sınıf öğrencisi olmama rağmen Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Gitar Bölümü’nden yarı zamanlı eğitim alarak mezun oldum.
SORU: Gitar çalmaya nasıl başladın?

B. CANBOLAT: İlkokulda bir gün bir enstrüman çalmamız istendi. Ben de gitarı seçtim ve gitar aldık. Sonra iş ilerledikçe Mehmet Emin Yılmaz hocam ile çalışmalara başladım. Bir yıl onunla çalıştıktan sonra konservatuar sınavlarına girdim. Burada Can Erdoğan ile çalışma fırsatı buldum. Yaklaşık 8-9 yıl çalıştıktan sonra 2020 yılı yaz aylarında mezun oldum.

 

KATILDIĞI YARIŞMALARDAN DERECE ALMADAN GELMEDİ

SORU: Hangi yarışmalarda ne gibi başarılar elde ettin?

B. CANBOLAT: Benim yarışma maceram 2017’de İstanbul Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması ile başladı. Orada birinci oldum. Yine aynı sene yazın Romanya’ya gittim ve 3’üncü oldum. 2018’de Bulgaristan’da ikinci oldum ve 2019’da Uluslararası İstanbul Gitar Yarışması’nda yaş kategorisi olmayan alanda ikinci oldum. Ayrıca karantina sürecinde Çin'de online olarak düzenlenen Uluslararası Müzik Yeteneği Çevrimiçi Yarışması'nda (International Music Talent Online Competition) yarışmasına katıldım ve 4’ünc oldum.

Bu yarışmaya katılan ve derece elde eden ilk Türk genciyim. Ama benim bu tip yarışma kazanan bir sürü insan vardır.

 

HER GÜN SAATLERCE ÇALIŞIYOR

SORU: Gitar senin için ne anlam ifada ediyor?

B. CANBOLAT: Müzisyenlik benim için sadece bir meslek değil bir yaşam biçim. Sadece meslek olarak müzisyen olmak istemiyorum aynı zamanda üniversite eğitimimi sürdürmek istiyorum. Dolayısıyla meslekten çok bir yaşam biçimi, mutluluk.

SORU: Günün kaç saatini gitara ayırıyorsun?

B. CANBOLAT: Bu süreç aslında benim biraz işime yaradı. Çünkü okul yok. Okul olmayınca daha çok çalışma fırsatı buldum. Bugün günde 4-5 saat çalışma fırsatı bulabiliyorum. Daha önce çalışamadığım günler oluyordu.

 

SAHNELERDE OLMAK İSTİYOR

SORU: Bundan sonraki hedeflerin neler?

B. CANBOLAT: Çalışmaya devam. Bir çok yarışma var. Kazanabildiğim kadar yarışma kazanmak ve konser vermek istiyorum. Virüs biterse sahnelerde olmak istiyorum.

SORU: Örnek aldığın sanatçılar var mı?

B. CANBOLAT: Örnek aldığım sanatçı ve insanlar var. Sanatçı olarak Fazıl Say saygı duyduğum bir isim ve idolüm. Ve hocam Can Erdoğan hoca saygı duyduğum, örnek aldığım insanlardan birisi.

SORU: Akademik kariyer yapmayı planlıyor musun?

B. CANBOLAT: Akademik kariyerde şuan ki hedefim tıp okumak ama tabiî ki bu ilerleyen yıllarda değişkenlik gösterebilir.

 

DESTEK BAŞARIYI GETİRİYOR

SORU: Seni bu süreçte seni kimler destekledi?

B. CANBOLAT:  Öncelikle ailem bana çok destek oldu. Hem maddi hem manevi açıdan her zaman yanımda oldular ve oluyorlar. Beni her zaman teşvik ediyorlar. Bana bu süreçte en büyük başarıları getiren Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Bölümü ve Can hocam. Her şey onunla başladı ve onunla da devam ediyor. 

Ayrıca okulum da çok köklü bir eğitim kurumu ve akademik başarı ve hayattan ziyade spor ve sanata çok büyük önem verilmekte. Okulumuzun Eko adlı çok eski bir müzik grubu da var ki ben orada da görev alıyorum. Ayrıca gitar sayesinde sanat bursu ile eğitimime yüzde 50 burslu devam ediyorum. Gitar sayesinde lise yıllarında burslu okuyorum.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA