“TARLA BALIKÇILIĞINDA 250 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFLİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TARLA BALIKÇILIĞINDA 250 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFLİYORUZ”


 

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı, AKİB Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, Emine Erdoğan’ı ziyarette AKİB’in vizyon projesini anlattı.

Haber Merkezi

 

Kadınların iş dünyasında daha fazla yer almaları, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve kadın ihracatçı sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara hız veren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kadın Konseyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ı ziyaret edip, projelerini tanıttı. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin liderliğinde gerçekleşen ziyarette TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, tarla balıkçılığında kümelenme modeliyle Türkiye’de bir ilk olarak planladıkları Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında Emine Erdoğan’ı bilgilendirdi. Başkan Huriye Yamanyılmaz, Adana’nın Karataş İlçesi’nde projelendirdikleri Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık 60 bin ton üretim ve 250 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirtti.

 

“TARLA BALIKÇILIĞINDA ÇIĞIR AÇACAK VİZYON PROJEMİZ”

AKİB Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin (ASHİB) tarla balıkçılığında çığır açacak vizyon projesi olan Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni TİM Kadın Konseyi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a gerçekleştirdiği ziyarette ön plana çıkardı. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin TİM Kadın Konseyi’nin faaliyetleri hakkında Emine Erdoğan’ı bilgilendirmesinin ardından söz alan AKİB Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, tarla balıkçılığında kümelenme modeliyle planladıkları Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında detaylı sunum yaptı.

 

2 MİLYAR LİRALIK YATIRIMLA 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Başkan Yamanyılmaz, Adana’nın Karataş İlçesi’nde denize yakın 6 bin 300 dönüm alanda kurulacak Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ekonomik değeri yüksek levrek, çipura ve karides başta olmak üzere 10’un üzerinde balık ve su ürününü havuzlarda yetiştirmek için sabırsızlandıklarını vurguladı. 215 parselden oluşacak ihtisas OSB’de altyapı için 300 milyon liralık yatırım öngördüklerini, toplam yatırım tutarının ise 2 milyar lira civarında olacağını kaydeden Başkan Yamanyılmaz, proje sayesinde yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacaklarının altını çizdi.

 

“İHRACAT PAZARLARINDA TALEP GÖREN ÜRÜNLERİ YETİŞTİRECEĞİZ”

Türkiye’de ilk, dünyada ikinci olacak Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ihracat pazarlarında büyük talep gören levrek, çipura ve karides üretiminin ağırlıkta olacağını anlatan Yamanyılmaz, ayrıca kefal türleri, sazan, yayın, yılan balığı, yosun, tilapya, pangasus ve trança gibi balık ve su ürünlerinin yetiştirileceğini ifade etti.

 

“350 MİLYON DOLAR CİRO, 250 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ”

Yamanyılmaz, “Su ürünleri üretiminde 160 ülke arasında 30’uncu, Avrupa’da 6’ncı sırada bulunan Türkiye geçen yıl 200 bin ton su ürünleri ihraç ederek 1 milyar doları aşkın gelir sağladı. Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 yılının 11 aylık döneminde ise sektörümüz tüm zorluklara rağmen yüzde 1 artış sağlayıp, 926,1 milyon dolar ihracata imza atma başarısı gösterdi. Bu rakamlar dikkate alındığında 350 milyon dolar ciro ve 250 milyon dolar ihracat hedeflediğimiz Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ülkemiz için önemi daha iyi anlaşılacaktır. ” dedi.

 

“NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ YAŞAYAN TÜRLERİ ÇOĞALTACAĞIZ”

Başkan Yamanyılmaz, Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ekonomik getirisi yüksek türlerin toplu üretiminin yanında Akdeniz’de nesli tükenme tehlikesi yaşayan balık ve deniz canlılarının çoğalmasına yönelik çalışmalar üzerinde de yoğunlaşacaklarını belirtti. Karataş ve Yumurtalık kıyıları ile lagünlerin deniz canlılarının üremesinde önemli bölgeleri oluşturduğunu kaydeden Başkan Yamanyılmaz, “Doğu Akdeniz illerimizdeki üniversitelerimiz çeşitli nedenlerle nesli azalan lagos, sinarit, ceylan, mercan, halili türü balıklar ile Akdeniz karidesinin kültür ortamında üretimi için araştırmalar yürütüyor. AKİB olarak ülkemize kazandıracağımız Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracağımız teknokent veya Ar-Ge merkezinde su ürünleri mühendislerimizin araştırmalarını destekleyeceğiz. Üniversitelerimizle işbirliği içinde ekonomik değeri yüksek türlerin çoğalmasını sağlayarak tarla balıkçılığı projemizde kültürel üretime dâhil etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Başkan Yamanyılmaz’ın projeyle ilgili sunumunu ilgiyle dinleyen Emine Erdoğan, Türkiye’nin ihracatla yükselmesine büyük katkı sağlayacak Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ülkeye kazandırılmasında emek veren Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yöneticilerini tebrik edip, başarılar diledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA