DOMATES KOTASI DA YÜZLERİ GÜLDÜRMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOMATES KOTASI DA YÜZLERİ GÜLDÜRMEDİ!


 

Rusya’nın Türkiye’den alınan domates ithalat kotasını arttırırken, virüsü bahane ederek Antalya ve İzmir’den ithalatı yasaklaması da Mersin’de yüzleri güldürmedi. Talep azlığı ve fiyat tutarsızlığı üreticiyi mağdur etti!

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında önemli bir kalem olan domates konusunda yeni bir gelişme yaşandı. İki gün önce Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye’den ithal edilen domatesin kotasını dörtte bir oranında artırdı. Hali hazırda 200 bin tona kadar izin verilen ithalat sınırı 250 bin tona çıkarıldı.

Pandemi nedeniyle yıllık enflasyon oranları 5,76 olan Rusya’da yaş sebze ve meyvede yıllık fiyat artışı ise yüzde 12.39 oldu. Özellikle domates de yaşanılan yüksek fiyat artışının önüne geçmek isteyen Rusya Tarım Bakanlığı, kotayı arttırırken virüsü bahane göstererek İzmir ve Antalya’dan domates ve biber ithalatını yasakladı. Tarım Bakanlığı ise bu kararın, Türkiye’den ithal edilen domatesin arzında sürekliliği sağlamak amacıyla alındığını açıkladı.

 

MERSİNLİ ÜRETİCİ MAĞDUR!

Bunun üzerine özellikle domates üretimi ile öne çıkan illerden olan Mersin’de kısa süresi bir sevinç yaşansa da tablo yeniden olumsuza döndü. Talep azlığı ve fiyat tutarsızlığı Mersin’deki üreticiyi mağdur etti!

 

ÇOK DA SEVİNECEK BİR DURUM YOK”

Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Demir, domatesteki gelişmelerin Mersin’in lehine olduğunu ancak yüzleri güldürmeye yetmediğini söyledi. Demir, “İl olarak durumun lehimize olması lazım ama piyasalardaki fiyatlar birbirini karşılamıyor. Koronavirüsten dolayı tüketim istenilen oranda değil. Rusya Federasyonu’nda depolar dolu olduğu için şuan talep yok. Çünkü hem Noel hem de korona nedeniyle şuan içine girdikleri tatil dönemine hazırlık yaptılar. O yüzden bizden az mal istiyorlar. Bu talep azlığı da piyasada fiyat tutarsızlığına neden olmakta. Yani çok da sevinecek bir durum yok, çünkü yaşanan gelişmelerin bir karşılığı olmadı” dedi.

 

ANTMEN TBMM’DE ÜRETİCİNİN SESİ OLDU

Öte yandan Mersinli domates üreticilerinin mağduriyetini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen oldu. Antmen, genel kurulda söz alarak, “Mersin’in Erdemli ilçesinden  yaşlı bir amcamız aradı ve; ‘Ben burada domates yetiştiriyorum. Şu an domatesin kilosu 90 kuruş. Ben bunu 1,5 liraya mal ediyorum ve satamıyorum. Ürünlerim elimde kaldı. Benim evime yıllardır et, süt, bal girmedi. Ama millet aç deyince de bize gülüyorlar’ diyerek yaşanan mağduriyeti anlattı” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA