BU İHALELER DE MEVZUATA AYKIRI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU İHALELER DE MEVZUATA AYKIRI!


 

CHP’li Başarır, ihalelerdeki uygulamaları ile Toroslar’ı topa tuttu ama Büyükşehir’i görmedi! Oysa Mersin Büyükşehir Belediyesi de son 2 yılda 20 ihalesini tartışmalara neden olan pazarlık usulü ile yapıp, mevzuata aykırı davranarak 3 teklif alınması gerekirken pek çok ihalede bu kurala uymadı!

HEDİYE EROĞLU

 

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır’ın, Toroslar Belediyesi’ndeki ihaleler ile ilgili meclise taşıdığı soru önergesi gündemdeki yerinin korurken eleştirilen konuların Büyükşehir Belediyesi’nde de yaşandığı ortaya çıktı.

 

PAZARLIK USULÜ İHALEYİ CHP’Lİ BÜYÜKŞEHİR’DE SEVMİŞ!

Sık sık iktidarı yandaş müteahhit ve şirketlere ihale verebilmek için pazarlık usulü olan 21/f yöntemini tercih etmekle eleştiren muhalefete mensup Büyükşehir yönetiminin de aynı yola başvurması dikkat çekti.

2019 yılı Sayıştay Raporlarına göre; Mersin Büyükşehir Belediyesi söz konusu dönemde 10 ihaleyi pazarlık usulü gerçekleştirdi.

 

NEDEN ‘AÇIK USUL’ DEĞİL DE PAZARLIK USULÜ?

Oysa CHP Milletvekili Başarır, Toroslar Belediyesi ile ilgili verdiği soru önergesinde, pazarlık usulünün artık iktidar için olağan bir yöntem haline geldiğini eleştirerek, “AKP iktidarda kaldığı 216 ay boyunca 192 kez Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapmıştır. Bu değişiklikleri yaparken ‘yandaş’larına ihale vermek istediği açıktır. Çağdaş medeniyete ulaşmış ülkelerde ‘pazarlık usulü’ yöntemini çok ama çok az görürsünüz. Halkına hesap veren, sosyal devletlerde ‘açık usul’ yöntemi kullanılmaktadır” sözlerine yer vermişti.

Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de 2019 yılında 10 ve 2020 yılında yaptığı 10 olmak üzere toplam 20 ihalede pazarlık usulünü seçtiği görüldü.

 

PAZARLIK USULÜNDE EN AZ 3 FİRMA KATILMASI GEREKİYOR

Pazarlık usulüne göre en az 3 firma ihaleye katılmalıyken, ihaleye tek giren firmaların iş aldığının belirlendiği Sayıştay raporuna göre, bu durum mevzuata aykırı.

 

DEV İHALE PAZARLIK USULÜ VERİLDİ

Örneğin Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında pazarlık usulü ihalelerinde en büyük bütçeye sahip iş; Anıt Kavşağı Yol ve Tünellerin Aydınlatılması oldu. Pazarlık usulü yapılan ihale, 2 kişinin teklif vermesinin ardından 674 milyon 245 bin TL sözleşme bedeliyle Tolmen Elektirk İnş. Müh. Tur. Nak. Taah.San ve Tic. Ltd. Şti’de kaldı.

2019’da ayrıca ihalesi pazarlık usulü yapılan; Evsel Atıkların Mobil Aktarma İstasyonlarından Düzenli Depolama Alanına Taşınması İşi, 2 kişinin teklif verdiği ihale sonrası 4 milyon 860 bin TL sözleşme bedeli ile Ceynak Lojistik’te kaldı.

Yine bu dönemde; “Evsel Atıkların Mobil Aktarma İstasyonlarından Düzenli Depolama Alanına Taşınması İşi” de pazarlık usulü ihale edilerek, 2 kişinin verdiği teklif sonrası 4 milyon 770 bin TL sözleşme bedelle Ceynak Lojistik’te kaldı.

 

İŞTE 2019’UN İHALELERİ

2019’da ihalesi pazarlık usulü yapılan, “Asfalt Üretiminde Kullanılacak Agrega Alımı” da, 2 milyon 124 bin TL bedelle, Yelmad Mad.İnş.Nak.Pet.Teks.San. ve Tic. Ltd.Şti.’nin oldu.

2019’da ihalesi pazarlık usulü yapılan, “Mezitli İçesi Kıyı Dolgu Alanında Afet Sonrası Tadilat ve Yenileme Yapım İşi” de 848 bin 146,40 TL bedelle Çınaryol İnş. Tah. Nak. Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şirketi’nin oldu.

2019’da ihalesi pazarlık usulü yapılan ve Silifke’yi kapsayan “Temel ve Mıcır Malzemesi Alımı” da 6 kişinin teklif vermesine rağmen 570 bin 496 TL sözleşme bedeli ile Den-Ka Yapı Onarım İnş. Maden. Akary. Nak. Turz. San. Tic. Ltd. Şti’nin oldu.

2019’da ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 2 teklif alan “Resmi Kışlık Kıyafet” alımı 290 bin 375 TL bedelle Yumateks Tekstil ve Konfeksiyon Şirketi’nin olurken, “Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Durak Alım İşi” de 2 teklif aldı ve 290 bin TL bedelle Demka İnş.San.ve Tic. Ld.Şti’nin oldu.

Son olarak 2019’da ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 2 teklif alan; “Havacılık Faaliyetleri Helikopter Yönetimi Helikopter Uçuşları İle Deniz Hava Ulaşımı Hususunda Yürütülecek Faaliyetlerin İcrası Denetimi, Raporların Kontrol Edilmesi Takibi İşlenmesi ve Bu konuda Eğitim Verilmesi Hususunda Hizmet Alımı İşi”, 240 bin TL bedelle Mustafa Avcı’nın oldu.

 

2020’DA DA 10 İHALE PAZARLIK USULÜ YAPILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında da pazarlık usulü ile 10 ihale gerçekleştirdi. Bu ihaleler içerisinde en büyük bütçeye sahip iş; “Mersin Büyükşehir Belediyesi uhdesinde Bulunan Muhtelif Caddeler, Bulvarlar ve Sokaklar İle Kırsal Grup Yollarında Alt Yapı, Üst Yapı ve Sanat Yapıları ve Yol Yapımı İşi” oldu. 163 milyon TL sözleşme bedeline sahip iş, 4 teklif sonrası Özmert İnşaat Beton Mad. Nak İth. İhr. Tic. ve San. AŞ, Hi-Ka Nak. İnş. Tah. Mad. Tur. Petrol Ürünleri İth. İhr. Tic. Ltd. Şt., Denizler Akr. Mad. İnş. Nak. Tic. Lt. Şti. iş ortaklığın oldu.


ATIK İHALELERİ CEYNAK’IN

2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 1 teklif alan, “Evsel Atıkların Mobil Aktarma İstasyonlarından Düzenli Depolama Alanına Taşınması İşi”, 5 milyon 220 bin TL sözleşme bedeli ile Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş.’nin oldu.

Yine, “Evsel Atıkların Mobil Aktarma İstasyonlarından Düzenli Depolama Alanına Taşınması İşi” de 2 telife rağmen 5 milyon 40 bin TL bedelle Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş.’nin oldu.

 

ÇOK KONUŞULAN İHALEYE 1 TEKLİF GELMİŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin en çok konuşulan ihalelerinden olan “2020 Yılı Baskı Ve Tanıtım Materyalleri Basımı İşi” de, pazarlık usulü ihale edilerek, aldığı 1 teklif sonrası 1 milyon 519 bin TL bedelle Online Dijital Basım Yayın Rekl. Matb. Kırt inş. San ve Tic. Ltd. Şti’nin oldu.

2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 2 teklif alan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanında, Merkez Dört İlçede Muhtelif Mahallerde 6 adet Prefabrik Yapı Yapılması İşi” de, 332 bin 500 TL sözleşme bedeli ile Ercüment Fikret Yılmaz’ın oldu.

2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 1 teklif alan, “Plent Altı Binder Aşınma Asfalt Temini Hizmet Alımı İşi” 319 bin 800 TL bedelle, Den-Ka Yapı Onarım İnş. Maden. Akar. Nak. Turz. San. Tic. Ltd. Şti’nin oldu.

2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 1 teklif alan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi Hizmetlerini Tanıtmak İçin Sosyal Medya Reklamları ve Analizi Hizmet Alımı İşi” 317 bin 500 TL bedelle Skytel İletişim ve Yazılım Ltd Şti.’nin oldu.

2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 2 teklif alan, “Silifke, Gülnar ve Aydıncık İlçelerinde Plent Altı Asfalt Temini” işi de, 308 bin TL bedelle H.C.G. İnş ve Tic. A.Ş’nin oldu.

2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 1 teklif alan, “Biyosidal Ürün Alımı’ işi, 294 bin TL bedelle Vekon İlaçlama Temizlik Tic. Ltd Şti’nin oldu.

Son olarak 2020’de ihalesi pazarlık usulü yapılan ve 1 teklif alan “Resmi Yazlık Kıyafet Alımı” işi de 293 bin 500 TL bedelle Yumateks Tekstil ve Konfeksiyon Şirketi’nin oldu.

 

İHALELERE İLGİ YOK

Öte yandan her fırsatta ihalelerine yoğun ilgi olduğunu savunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer’in bu söyleminin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 2019 ve 2020’de yapılan 20 ihaleye teklif verenlerin sayısı 42 oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA