MERSİN’E ATIK FELAKETİ UYARISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’E ATIK FELAKETİ UYARISI!


 

Zeytinyağı ve prina tesislerinin atık sorunu Ayvalık’ta yaşanan çevre felaketi ile yeniden gündeme gelirken, Ankara’nın bu tür tesislerin yapılması için önerdiği bölgeler arasında yer alan Mersin’de uzmanlardan uyarı geldi!

GİZEM EKİCİ

 

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde çevre katliamı yaşandı! Zeytinden ilk sıkım naturel sızma yağ elde edildikten sonra zeytin posasında kalan zeytinyağının kimyasal çözücüler ve diğer farklı kimyasal prosesler ile rafine edilerek elde edilen prina atıkları, bir tesisin atık depolama havuzunun duvarının yıkılması ile doğaya karıştı.

Yaşanan çevre felaketi; 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından ‘Zeytin Sektörü Atıklarının Yönetimi’ projesi kapsamında Zeytinyağı ve Prina Tesisi yapılması önerilen bölgeler arasında yer alan Mersin’e çevrildi.

Hali hazırda 35-40 adet dolaylarında zeytinyağı tesisi bulunan kentte, farklı bölgelerde (tarımsal amaçlı kullanılan alanlar dahil) son yıllarda onlarca zeytin işleme ve pirina tesisi kurulması için ÇED raporları hazırlanıp tesislerin işletmeye geçirilmesi için çalışmalar sürerken, uzmanlar uyardı.

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, bölgedeki zeytinyağı tesislerine ve yaşanacak artışa dikkat çekerek, atıklar konusunda önlem çağrısı yaptı.

Başkan Can, “Mersin kenti Ayvalık’ta yaşanan felaketten ders çıkarıp olası bir çevre felaketlerine gebe oluşturulmaması amacıyla, sektörün gerekliliği ve illerin yerel özelliklerine uygun olarak kapsamlı ve kentin tüm özelliklerini barındıran atık yönetimine dair fizibilite çalışmasının yapılması gerekliliği açıktır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA