“İNSANCA YAŞAYACAK ASGARİ ÜCRET İSTİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İNSANCA YAŞAYACAK ASGARİ ÜCRET İSTİYORUZ”


 

Emek Partisi Mersin İl Örgütü, asgari ücretle ilgili hükümete seslenerek, “Acı reçete değil, vergiden muaf insanca yaşayacak asgari ücret istiyoruz” çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

Asgari ücret tespit komisyonu dün ikinci toplantısını yaparken, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamalarına Emek Partisi Mersin İl Örgütü’nden tepki eldi. Bakan Selçuk’un, ilk görüşmede ‘hakem rolü üstlendiklerini’ söyleyerek işçiden yana olmayacağını ilan ettiğini savunan Sendika Şube Başkanı Yusuf Kaya, “Böylece 15 kişilik Asgari ücret tespit komisyonunda 5 patron temsilcisine 5’te hükümet temsilcisini ekleyerek hükümetin patronlardan yana saf tutacağını açıkça ifade etmiş oldu” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİLER, İHTİYAÇLARI İÇİN SÜREKLİ BORÇLANIYORLAR”

Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, açıklamasında DİSK araştırma dairesinin 2019 yılında yayınladığı rapora göre yaklaşık 10 milyon kişinin asgari ücret civarında ücret aldığını belirlediğini anımsattı. “TÜRK-İŞ’e bağlı TES-İŞ ve TEKSİF sendikalar, Kasım ayı itibariyle açlık sınırını 2 bin 520 TL, yoksulluk sınırını ise 8 bin 198 TL olarak açıkladılar” diyen Kaya, “Demek ki; asgari ücretle çalışan 8 milyon işçi, ailesiyle birlikte açlık sınırının bile altında yaşıyor. Bankalar, en çok ihtiyaç kredisini asgari ücretliler kullanıyor diyor. Yani asgari ücretli işçiler, ihtiyaçları için sürekli borçlanıyorlar.

 

HER ŞEYİN FİYATI KATLANDI”

Elektrikten suya, sebzeden meyveye her şeyin fiyatı katlandı. Önümüz kış ayakkabıdan bota, kazaktan kabana kadar her şey ateş pahası. Elektrik ve su faturaları her ay zamlı geliyor. Su faturasında geçtiğimiz yıl Ekim ayında 1 ton için 5,08 TL öderken bu yıl Ekim ayı faturasında 6,1 TL ödüyoruz. Mersinde hiç zam olmadı denilen su, bir yılda yüzde 20 zamlandı. Elektrik deseniz % 32 zamlandı. Ocak ayında 1,75 TL’ye dolmuşa binen vatandaş bugün 3 lira 25 kuruşa binmektedir. Yıl içinde yüzde 46 zam gelen toplu taşımaya işçi emekçilerin cebinden daha çok para çıkmaktadır. Dalında 1,5 TL’ye satılan mandalina markette 5 ile 8 TL arası. Her yıl sefalet ücretine mahkum edilen milyonlarca asgari ücretli, bırakalım bir nebze rahat yüzü görmeyi, mutfağı çevirme ve kışı geçirme kaygısıyla yaşıyor. Hal böyleyken işçilerden “fedakarlık” bekleyen siyasi iktidar ve işverenlere buradan sesleniyoruz: Fedakarlığı ekonomik kriz ve salgın süreci boyunca servetine servet katan patronlar yapsın!” dedi

 

SALGINI VE KRİZİ FIRSATA ÇEVİRENLER İŞÇİYE ACI REÇETEYİ REVA GÖRÜYOR!

Ayrıca pandemi sürecinin başından beri açıklanan paketlerden işçiye bir şey çıkmadığını da işaret eden Yusuf Kaya, “İşçileri, işsizlik nedeniyle; açlıktan ölümle, salgınla; hastalıklan ölüm arasında tercihe zorlayarak, kısa çalışma yada işsizlik ödeneği adı altında aylık 1160 ile 1580  liraya mahkum ederek asgari ücretin bile altında yaşamı dayatıyorlar.

İşçiler ise salgın koşullarında sokağa çıkma yasağında bile çalıştırılıyorlar. Serbest bölgede pek çok iş yerinde artan salgın vakalarına rağmen işçilerin sağlığı ve canı pahasına tekstil patronları üretimi devam ettiriyor. İşçi emekçilere “acı reçeteyi ödemeye hazır olun” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan patronlara teşvik üzerine teşvik veriyor. Bu da yetmezmiş gibi bir yandan yandaş şirketlerin vergi borcunu silerken diğer yandan da 156 ülkeye yardım etmekle övünüyor. Bir yanda vergi dilimine giren işçiler, diğer yanda vergi borcu silinen patronlar, bu düzen değişmeli.

 

“BU GİDİŞE DUR DEMEZSEK, DAHA AĞIR FATURALAR ÖDEMEK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Bu gidişe dur demezsek, daha ağır faturalar ödemek zorunda kalacağız. İnsanca yaşayacak, vergiden muaf tutulacak bir asgari ücret için birleşelim, mücadele edelim.

Sadece asgari ücretle çalışan işçiler değil sendikalı olup Toplu sözleşme yaparak çalışan işçi kardeşlerimize de çağrımızdır. Asgari ücretin artırılması Toplu İş sözleşmesi yoluyla alacağımız zamların da artırılması demektir. Çünkü patronlar toplu iş sözleşmelerinde düşük zam dayatmasında asgari ücreti de bir koz olarak kullanmaktadır. O nedenle asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyeye yükseltilmesi için sendikalı işçilerin de mücadele etmesi gerekmektedir. Fabrikalarda, işyerlerinde, oturduğumuz mahallelerde bize reva görülen “Acı reçeteyi” ödememek için her yerde sesimizi yükseltelim.  

Asgari ücret, insanca yaşayacak bir seviyeye yükseltilsin, Vergi dışı bırakılsın!” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA