ÇİFTÇİ BORCUNUN FAİZLERİNİ BİLİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİ BORCUNUN FAİZLERİNİ BİLİN!


 

Hükümetin bütçeyi yüzde 27 artırmasına rağmen tarımsal destekleri aynı oranda artırmamasına CHP’li Cengiz Gökçel’den eleştiri geldi. “Bu demek oluyor ki yine çiftçinin boğazından keseceksiniz” diyen Gökçel, “Neden faizleri silmiyorsunuz? Eğer birazcık vicdanınız varsa bunu derhâl yaparsanız” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında grubu adına söz aldı.

Çiftçinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Gökçel, son 18 yılda çiftçi sayısının 7 milyon 458 binden 5 milyon 289 bine düştüğünü vurgulayarak, “AKP bunu nasıl başardı? Çiftçilere yasadaki hakkını vermedi, şu anda çiftçi, AKP'den 176 milyar lira alacaklı. AKP, çiftçimiz üretmesin diye yurt dışından ithal tarım ürünü getirip ‘paramız var ki ithal ediyoruz kardeşim’ diyor. Türk çiftçisi niye üretiyor o zaman?” dedi.

 

“TOPRAKLAR İPOTEKLİ”

AKP döneminde tarım topraklarının tamamına yakınının ipotekli hale geldiğini vurgulayan Cengiz Gökçel, “Toprağını eken çiftçinin traktörünü haczettiniz, çiftçimizin hayvanlarını bile haczedip elinden aldınız. Bence bütün bunların bir tek anlamı var: AKP, çiftçiden nefret ediyor, Türk çiftçisinden nefret ediyor, çiftçiyi gözden çıkarmış.

Ama benim Türk çiftçim, Türk köylüm hiç merak etmesin; onun geçmişte de sahibi vardır, gelecekte de sahibi olacak, Cumhuriyet Halk Partisi var.

AKP'de öyle bir anlayış var ki ‘yabancı ülkelerin çiftçisi zenginleşsin, ithalat baronlarının cebi dolsun, varsın çiftçinin anası ağlasın’ sizdeki anlayış bu işte.

 

“ÇİFTÇİYİ PİYASANIN OYUNCAĞI YAPTINIZ”

Gıda enflasyonu artık saklanamıyor. Bunun sebebi çiftçi değil. Tarlada 3 kuruşa satılamayan ürün, market zincirlerinde çiftçinin geleceğiyle birlikte satılıyor. Siz, çiftçinin geleceğini satıyorsunuz. Çiftçiyi piyasanın oyuncağı yaptınız, çiftçiyi koruyacak devletin hiçbir kuruluşu kalmadı, piyasaya müdahil olacak kuruluşları sattınız, bitirdiniz.

Tarımsal desteklere ayrılan pay, arkadaşlarım ’geçen yılla aynı’ dedi ama hiçte öyle değil. Millî ekonomi yönetiminiz sayesinde bu yıl tarıma verdiğiniz destek 1 milyar dolar azaldı Sayın Bakan, kur farkını hesaba katıyor musunuz? Bütçeyi yüzde 27 artırdınız, tarımsal destekleri neden aynı oranda artırmadınız? Bu demek oluyor ki yine çiftçinin boğazından keseceksiniz” dedi.

 

“NEDEN FAİZLERİ SİLMİYORSUNUZ”

“Ey çiftçim, üzülerek söylüyorum ama yine ezileceksin” diyen Milletvekili Gökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şimdi size soruyorum: Yandaşınız istiyor diye şans oyunlarında KDV'yi kaldırıyorsunuz, gerekçeniz neydi? Şu meşhur maç yayını yapan şirket var ya, ödemesi gereken 90 milyon lirayı almadınız, sildiniz, neden? Ha, devletimizin bütçe imkânları buna uygun, diyebilirsiniz. O zaman neden çiftçinin borcunun yapılandırmıyorsunuz? Neden faizlerini silmiyorsunuz? Eğer birazcık vicdanınız varsa bunu derhâl yaparsanız Sayın Bakan.

Gelin, çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV'yi kaldıralım, hodri meydan. Çıkacak yasal, bütün kanunlarla alakalı Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Sayın Grup Başkan Vekilimiz de burada, Sayın Genel Başkanımızın da bizim çiftçilerimize vaadidir bu... Sizin minnacık ortağınız Büyük Birlik Partisinin Genel Başkanı da bunu çıktığı televizyon programında söyledi, bu yapıcı muhalefetmiş, ‘ÖTV kaldırılsın’ diyor. Biz de yapıcı muhalefet yapıyoruz, gelin mazottaki ÖTV'yi kaldıralım. Hodri meydan!

2008 yılından önce çiftçiler on beş gün üzerinden tarım BAĞ-KUR'una prim ödüyordu, bunu otuz güne çıkardınız; 2008 yılında çiftçiler aylık 110 lira ödüyordu, 110 lira Sayın Bakan; şu an 913 lira tarım BAĞ-KUR'u ödüyor, 913 lira. Reva mı bu!

 

“UTANIR MISINIZ BİLMEM AMA…”

Şimdi, aslında bu söylediklerimizden utanır mısınız bilmem, memlekette atalık tohum kalmadı; tohum ithal ediyoruz dolarla, hayvan üreticimiz üretim yapayım diretirken hayvan ithal ediyoruz, dolarla; yem ithal ediyoruz, dolarla; gübre ithal ediyoruz, dolarla. Bakın, aslında konuşulacak çok şey var ama...

Elimde 3 tane fotoğraf var, Sayın Bakan, bakar mısınız lütfen. Bu, sizin eseriniz, limonun ihracatını yasakladınız, limon bu şekle geldi geçen sene. Pazarı kaybettik, şu an limon ihracatçısı sıkıntı çekiyor, ürün satamıyor. Bundan hiç utanıyor musunuz!

Sayın Bülent Turan, bu görüntüler sizin Çanakkaleli çiftçilerinizin görüntüleri, sizin memleketinizden. Bu da benim memleketim Mersin'in ilçesinden. Benim üreticim hayvan yerine kendini sabana koşup üretim yapmaya çalışıyor. İşte benim de o üreticilerden biri olarak bu dakikaya kadar yaptığım bütün bu konuşmalar bu insanların hakkını almak için, bunun için buradayız. Ama benim köylüm, benim çiftçim hiç merak etmesin; kurulacak olan Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında biz beraber üreteceğiz, hakça bölüşeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA