BU GERİLİM KİME YARIYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU GERİLİM KİME YARIYOR?


 

Mersin Büyükşehir Meclisi’nde yönetimin 250 milyon TL’lik borçlanma yetki talebinin reddedilmesi Başkan Seçer ile muhalefet arasında ki gerilimi arttırdı. Teklifi reddeden Cumhur İttifakı üyeleri, Başkan Seçer ve bazı meclis üyelerinin tahrik edici ve hakarete varan açıklamalarda bulunduğunu söyleyerek tepki gösterince Mecliste gergin saatler yaşandı.

Yaşanan gerilim Mersin’de gelecek yıllara dair endişe yaşanmasına neden oldu! Borçlanma yetkisi alamayacağını bilmesine rağmen teklifi ikinci defa meclise getiren Başkan Seçer, muhalefeti siyasi davranmakla suçladı. Cumhur İttifakı üyeleri ise Seçer’e ‘Yapamadığınız hizmetlere mazeret arıyorsunuz’ diyerek eleştirilerde bulundu. 

 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Aralık Ayı Olağan Toplantı Döneminin I. Birleşim Toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Toplantıda ağırlıklı olarak imar değişiklikleri görüşülürken öne çıkan konu Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 2020 yılı bütçesine denkliği sağlamak için konulan 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisini kullanma teklifi oldu.

Daha önce reddedilen teklifle ilgili yeniden gelen talep Plan ve Bütçe Komisyonu’nca reddedildi!

 

“BORÇLANMA ALAMAZSAK SORUN YAŞARIZ!”

Teklifle ilgili açıklama yapan Başkan Seçer, 2020 bütçesinde kabul edilen, bütçe denkliğini sağlayan borçlanma kalemindeki 250 milyon TL tutarındaki bedelin kullanımı için yetki verilmemesini eleştirdi. Seçer, bu borcu neden istediği nereye kullanacağı ile ilgili şunları söyledi; “Mevzuat gereği biz bu 250 milyon TL’nin sadece 175 milyon TL’yi kullanabileceğiz. 2020’de yüksek meblağlar tutan imalat, mal, hizmet alımları, yaptığımız ödemeleri ve bu borçlanmayı alamazsak gelecek yıl neler yaşadığımızı anlatmaya çalışacağım.

 

“BORÇ 2 MİLYAR 247 MİLYON TL’DEN, 1 MİLYAR 555 MİLYON TL’YE DÜŞTÜ”

Toplamda emanet borç dediğimiz yani piyasaya olan borç 2 milyar 246 bin TL idi, geçen ay ki sunumda 648 milyon 475 bin TL borç stokumuzda azalma olmuştu. Bir ay içerisinde toplamda yaklaşık 43 milyon TL borç eksilmesi daha oldu. Biz sürekli borç ödüyoruz ve bunlar geçen dönemin borçları. Bizim şuan piyasa artı banka borcumuz 1 milyar 555 milyon TL’dir. 2 milyar 247 milyon TL’den, 1 milyar 555 milyon TL’ye düştü.

Bir ayda ödediğimiz banka borcu 35 milyon 600 bin TL. 7 milyon 297 bin TL piyasaya dönük ödemelerimiz.

 

“BORÇLANMA MİKTARININ ÇOK ÜZERİNDE BORÇ ÖDÜYORUZ”

Bugüne kadar 631 milyon 463 bin TL ödediğimiz banka borcu bu ay sonu itibariyle 667 milyon 68 bin TL düzeyine ulaşacak çünkü bu ayda ödemelerimiz var. Bizim sizden 175 milyon TL borçlanma talebimiz var. Bu rakam bugüne kadar ödediğimiz tutarın yani 667 milyon 68 bin TL’nin yüzde 20’sine tekabül ediyor. 2020 yılı içinde ödediğimiz kredinin yüzde 45’ine tekabül ediyor. Biz borçlanma miktarının çok üzerinde borç ödüyoruz” diye konuştu.

 

BÜTÇE GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 91

Büyükşehir’in 2020 yılında merkezi idareden gelen vergi gelirlerine de değinen Başkan Seçer, “2020 yılı sonu itibariyle bizim bütçe tahminimiz 1 milyar 650 milyon TL’ydi. Şuana kadar  bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 91’dir ki, pandemiye rağmen 1 milyar 493 milyon TL gelir olmuş. Bu oran ne kadar gerçekçi bir bütçe yaptığımızı gözler önüne seriyor”.

 

AYLIK GELİR 137 MİLYON TL

Zorunlu ödemelerin yanında kentin yaşaması için gerekli yatırımların da yapıldığını savunan Seçer, “Hayat devam ediyor, çarkımızı döndürebilmemiz lazım. Merkezi idare payı artı öz gelirimiz aylık 137 milyon 500 bin TL, Giderlerimizde ise 105 milyon TL civarında zorunlu giderlerimiz var. Her ay bizim elimizde 33 milyon TL para kalıyor. İşte bu 33 milyon TL ile yol, köprü, kavşak, kaldırım, sosyal yardım, sinekle mücadele, park bahçeler, çiçek ekimi yapacağım. Hayata dair ne var ise 33 milyon ile yapacağım ve bu para ile yeni yatırımlar yapacağım.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN PİYASA BORCU 450 MİLYON TL

Bizim şuanda 386 milyon TL piyasa borcumuz var. Esnaf mal ve hizmet satıyor bizi. Bu çoğunlukla Mersin esnafını ilgilendiriyor. Tahmini olarak aralık ayı hak ediş toplamı 96 milyon TL. Bunun 70 milyon TL’si KDV hariç katlı kavşaklar ile ilgili. Toplamda 39 noktada çalışıyoruz. Aralık ayı itibariyle 450 milyon TL piyasa borcum oluşmuş olacak. Eğer ben bu ay 175 milyon TL borçlanırsam bu paranın 175 milyon TL’sini ödemiş olacağım piyasaya. Borçlanma alabilirsem gelecek yıla 250 milyon TL, alamazsam 450 milyon TL devredeceğim.

 

BAŞKANDAN FAİZ GÜNAHI TEPKİSİ!

Daha önce borçlanma istediğimizde faiz oranları düşüktü. Şuan aynı parayı iki kat daha fazla finanssan gideri ile bulabiliyoruz. Bu çok büyük bir günah. Bu kamunun, vatandaşın parası. Uygun atmosferde paralar bulduğumuz zamanlar oluyor. Bu faizleri Mersin halkı ödüyor, ben faiz meraklısı değilim. Bir kuruş bizim için çok değerli çünkü emanet. Bu samimiyetime lütfen inanın.

 

“BORÇLANMA YETKİSİ VERMEMEK DEMEK ELİMİ KOLUMU BAĞLAMAK DEMEK”

2021 ile ilgili sorun devredilecek sapmalar olacak eğer borçlanma yapamazsam. Tahmini olarak 2021’de öz gelirlerimiz merkezi idare payımızın 151 milyon TL seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. Ancak zorunlu giderimizde artış söz konusu olacak ki bu da 115 milyon TL seviyelerin evrilecek. Yine çarkı döndürebilmemiz ve geriden gelen borçları ödemek için elimizde 36 milyon 464 bin TL para kalacak. Şuanda bana borçlanma yetkisi vermemek demek elimi kolumu bağlamak, kentin rahatsız olması. hareket alanımın daralması demek.

 

TAŞERONUN SİGORTA BORCU 127 MİLYON TL

Memurların maaşlarını, SGK’larını günü güne ödüyoruz ama taşeronlarda bu böyle değil. Toplamda biriken SGK artı vergi borçları 127 milyon TL. Bu geriden gelen ama bizim dönemimizde zaman zaman ödemeler yaparak bugünlere geldik. Ama bir türlü bu taraftan ayrılıp o tarafı kapatamadık. SGK veya vergi dairesine bankadan yüksek faiz ödüyoruz. Geçtiğimiz aylarda sizden borçlanma isterken yüksek faizden kurtulabilmek için paranın bir kısmını buraya aktarabiliriz demiştim. Yeni dönemde karşımıza çıkacak yeni borçlar da olacak. 2020’de uyguladığımız 144 projenin toplam tutarı 705 milyon TL, bunun gerçekleşme oranı 526 milyon TL, Aralık sonuna kadar performansımız pandemiye rağmen yüzde 80-85 seviyelerine yükselecek. Gelecek yıl proje sayımız 199’a çıkacak. İki kat proje bedeli artışı söz konusu olacak.

 

“SİYASİ KARAR VERMEYİN”

Sizden borçlanma yetkisi isterken yürüdüğümüz bu yolda ‘siyasi değerlendirmelerden uzak karar verirsek’ Mersin’in gelişmesine hepimiz katkı sunmuş oluruz. Biz bugün arız yarın olmayabiliriz. Biz baki değiliz, koltuklar baki. Bütçe denkliğimi bozmama, yatırımların hız kazanması ve süratle tamamlanması adına bana yardımcı olmanızı istiyorum. Ve bu yetkiyi meclisin tarafıma vermesini istiyoruz idare olarak” dedi.

 

BİRLİKTE HİZMET ŞANSI ÇAĞRISI

Mecliste başkan sonrası söz alan ilk isim CHP Grup Sözcüsü Selahattin Arslan oldu. Arslan, komisyonun Çarşamba günü MESKİ toplantısında gergin anlar yaşandığını ve engellendiğini, Perşembe günü ise Büyükşehir için toplandığını belirterek, bu toplantının daha verimli geçtiğini aktardı.

Özellikle MHP’li Mahmut Tat’a teşekkür eden Arslan, aynı düşünceleri diğer gruplardan beklediğini belirterek, “Gruplarınızın borçlanma biçimine, faiz yönüne bakabilirler ama borçlanma sonrası bütçede oluşacak olumlu gelişmelerden Mersinlilere daha çok hizmet etme şansı verecek. Mersin’i sadece seçilmiş olan sayın başkanımızın partisi değil diğer partilerle müşterek karar alabilirsek halkın yararına güzel şeyler yapma şansı doğar” dedi.

 

HDP: BORÇLANMA GEREKLİ GÖRÜNÜYOR

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi ise borçlanma teklifinin 2020’de epey görüşüldüğünü söyleyerek, “Bu gidiş gelişlere bakıldığı zaman gerçekten bir ihtiyaç olduğu ve bütçe disiplini olduğu görülüyor. Geçmişten gelen borçların azaldığı da görülüyor. Elbette biz başkana ve idareye güceniyoruz ama bu yeterli değil deniyorsa meclisi denetleme komisyonu oluşturulacak bu rakamlar orada yeniden gözden geçirilebilir. Bütçede denkliğin sağlanması mümkün olmuyor, pandemi süreci yaşıyoruz. Dünyanın başında covid 19 gibi bir bela var. Önümüzdeki süreçte inanıyoruz bu giderilecek ama sürecin dayattığı bir takım sıkıntılar, zorluklar var. Bu sadece Mersin için geçerli değil.


“GELİN BORÇLANMA YETKİSİ VERELİM AMA DENETLEYELİM”

Bir trilyon civarındaki bütçeye 250 milyon TL borçlanma öngörülüyor. Bu yüksek bir oran ama ülkenin yaşadığı koşullar, gelişen olumsuzluklar kendisini dalatmış ki borçlanma öngörülmüş. Mutlaka ek bir takım çalışmaların yapılması gerekir. Önümüzdeki sürecin nasıl işleyeceği de belli değil. Tüm kesimlere destek verilmesinde merkezi hükümetin çalışmaları yeterli olmuyor, yerel yönetimlerinde elini taşın altına koyması gerekiyor ama bunun için de para lazım. Paranız yok ise bu hizmetlerin hiçbirini yapamazsınız.

İlçelerimizin 2021 yılı bütçelerini oy birliğiyle kabul ettik. Kapağını açmadan kabul ettik ama bu ilçelerimizin çoğu borçlanmayı öngörüyor. Örneğin Yenişehir, Erdemli, Toroslar, Mut, Silifke, Çamlıyayla, Tarsus Belediyeleri 2021’de borçlanmayı öngörüyor. Biz bunu oy birliğiyle geçirirken, ‘Borçlanamazsınız’ demedik. Ama Büyükşehir’e geldiği zaman bir zorunluluk, imtiyaz ise bu talebin karşılanması gerektiğini, gerek hizmetlerin, gerek pandeminin yarattığı ek giderlerin karşılanması açısından, bütçe disiplin takip edilerek harcanması gereken yerlere harcanması gerektiğine inanıyorum. Gelin bu borçlanma yetkisini verelim. Ama yönetimimizden, başkanımızdan hesabını da soralım. Denetim görevimizi yapalım. Bu paranın kuruşu kuruna nereye gittiğine dair denetim görevimizi yapalım” dedi.

 

KOMİSYON KONUŞMADI

Teklife red veren Plan Bütçe Komisyonu üyelerinin söz almaması üzerine Başkan Seçer, komisyon üyelerine seslenerek söz alma çağrısı yaptı. Ancak komisyon üyeleri söz almayarak oylamayı bekledi.

 

CHP’DEN KOMİSYONA GEREKÇE ELEŞTİRİSİ

CHP’li i Ali Dinsever ise komisyonun red kararına ilişkin gerekçesi sunmamasını eleştirerek, “Bu komisyon raporunu hazırlayanlar hangi gerekçelerle reddine karar verdiklerini izah etseler beni de ikna etseler belki ben de red oyu kullanacağım. Ama bu haliyle geldiği zaman

Kamuoyundaki, ‘bunlar siyasi Saiklerle verilmiş kararlardır’ algısı güçleniyor. Ben bu açıklamayı bir meclis üyesi olarak bekliyorum” dedi.

 

“MERSİN’İ İL BAŞKANI YÖNETİYORSA VAY DEMOKRASİNİN HALİNE”

Bunun üzerine Başkan Seçer yeniden komisyona söz vermek isteyerek gerekçe açıklaması istedi. Ancak muhalefetin söz almaması üzerine, mecliste konunun yeterince dikkate alınmadığı yönünde eleştiride bulunan Seçer, “Borçlanma olmasın diyenler başta Mersin’i, kamuoyunu aydınlatmalıdır. Bu konu açıkta kalır ise insanlar, ‘Mersin Büyükşehir Meclisi’nde oylar, Mersin’in selameti, geleceği, menfaatlerine göre değil her siyasi partinin kendi içinde yaptığı siyasi değerlendirmeler sonucu kararlar alınıyor ve mecliste uygulanıyor’. Bunu ben söylemedim, geçtiğimiz mecliste sayın Topkara söyledi. ‘benim grup başkanım var, il başkanım var. ben onun aldığı kararlara göre konuşuyorum’ dedi. Bu çok tehlikeli. Mersin’i Büyükşehir belediyesi değil bir il başkanı yönetiyorsa vay demokrasimizin geldiği durum. 

 

“MERSİN’İ FEDA ETMEYİN”

Türkiye genelindeki Cumhur İttifakı’nın ikbali ve istikbali için Mersin’i feda etmeyin. Ankara’dan bağımsız siyaset yapalım. Benim de il başkanım var. Elbette sizlerin de var. ortaya bir karar konuyor, bunu izah edemezseniz bu çok büyük bir ayıp, Sükut ikrardan gelir. Benim dediklerimi doğrulamış olursunuz” dedi.

 

ÖZYİĞİT’TEN CUMHUR İTTİFAKINA ENGELLEME TEPKİSİ

Söz talebi olmaması üzerine Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit söz alarak, “Zannediyorum Mayıs ayında piyasa faiz oranları yüzde 7’lerdeyken şirketler ihtiyacı alır kenara koyar demiştik. Bugün alınsa bile bu kredi maliyet iki kat yükseldi. Ortaya koyduğunuz çalışma performansı, mali disiplini sağlamanız, attığınız her adımı ölçebilmeniz büyük bir kazanç. Ancak bu gibi engellemelerden kaynaklı bazı gecikmeler yaşanabilir. Biz de il başkanlığı yaptık. Ben MHP Mersin’i yönettiği dönemde 42 ay CHP il başkanlığı yaptım. Borçlanmayı tartıştığımız tek grup toplantısı yoktur. Biz hizmet ediyoruz.

Geçen günlerde Toroslar’da yapılan Cemevi ile ilgili bir konu geldi. 2015 Mayıs ayında bir sözleşme yapılmış ama bazı mağduriyetler var. Diyelim ki bu borçlanmaya ‘hayır’ dedik. Yarın bu hizmetin sürdürülebilmesi için daha seri adımlar atılması istenecektir. Ama burada ayağından tutarak, çekerek nasıl isteyeceğiz? Yapılan hizmette Büyükşehir diye bir yer yok, Büyükşehir dediğimiz ilçelerimiz. Bu kent için ortak akıl ile hizmet etmek zorundayız.Seçildikten sonra şu, bu ittifak yerine Mersin ittifakı oluşturmak zorundayız. Bunu oluşturmazsak bu kente ihanet etmiş oluruz.

Vahap Seçer’in performansını ölçmek için önce destek vereceksiniz. Sonra eleştireceksiniz. Ama siz ayağından çekerseniz halkta bunu görecek ve buna göre bir değerlendirme yapacaktır. Önce etik, sonra siyaset gelmeli. Siyasi bakış açısı ile bu işe hayır demek çok basit. Bu işlerin vicdani siyasi sorumluluğu bu işlere ‘hayır’ diyenlerde olacaktır. Hizmet aksamış ise siyasi sorumluluğu üzerine almış olacaksınız. Halbuki sonuna kadar önünü açın ki bizde halkta hesap sorsun” diye konuştu.

 

MUHALEFTETTEN İLK SÖZ ALAN YERLİKAYA OLDU

Mecliste muhalefet adına ilk söz alan AKP’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya, “Ben de grup başkanlığı yaptım, her dönem 300-400 borç vere vere bugün siz yüklü bir borçlu bir belediye devralmışsınız. 70-80 milyon faizde düşüş oldu. Bu işin kontrollü olması gerekir. Her isteyene verirseniz her yıl 250 milyon TL faiz ödeyen bir belediye ortaya çıkar” dedi. 


Başkan Vahap Seçer ise “Biz yönetime geldiğimizde siz meclis üyesiydiniz. O dönem bu belediye tek celsede 130 borçlandı. El insaf kimse bize hesap kitap öğretmesin. Ben şirket yönetmiş bankaya borçlanmış adamım.

Ben faiz meraklısı mıyım? Ben yatırımdan, fakirden fukaradan bahsediyorum. Birbirimizi kandırmayalım. Halk sizi izliyor halk ahmak filan değil, siz belediyenizi engelliyorsunuz. Biz size bunu yapmadık. Çoğunluğu bulamadığınız hiç bir yerde yapmadık” dedi.

 

SEÇER-GÜLTAK GERİLİMİ YİNE TIRMANDI

Burada Başkan Gültak’ın borçlanma almadan hibe yaptığı yönündeki çıkışı Seçer’in tepkisi çekti. Seçer, “İhtiyacın yok her taraftan alıyorsun hibeleri” diyerek, “Borçlanman senin faydana, Akdeniz’in sokaklarına girilmiyor, çöp dağı oluşmuş, her taraf çukur.

Cesaretin var ise git Yenipazar’a, bizden yetki istedin 8-10 milyon TL yetki istedin verdik ama yaptığınız iş, iş değil, 8-10 milyon TL heba olmuş. Metro’dan ne anlarsın Metro beyanatı veriyorsun? Önümüze engel koymayın, bu halk sizi görüyor” dedi.

 

“YAPAMADIĞINIZ HİZMETLERE MAZERET ARIYORSUNUZ”

AKP’li Meclis Üyesi Mevlüt Ekmekçi’nin meclisin gerildiğini belirterek oylama istemesine Başkan Seçer, “Gerilmeyin, burası meclis, talimatı almışsınız oturuyorsunuz” çıkışı sergiledi. Bu durum tepkiye neden oldu.

Seçer’in, “Bırakın içinden geldiği gibi konuşsun kimi kandırıyorsunuz “demesi üzerine MHP’li Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu söz alarak, “Konu değişik yerlere geldi.Borçlanma miktarınızın tamamı 175 milyon TL. Belediyenin bir aylık geliri 150 milyon TL. 175 milyon TL borçlanmayı belediye meclisi verir yada vermez o meclisin özgür iradesidir fakat meclisin özgür iradesini ipotek altına koymaya gayret ediyor, il başkanlarına… talimat aldınız diyorsunuz Bunlar güzel şeyler değil. Meclis üyeleri Mersin’e iyi şeyler yapalım diye seçildiler. TEDAŞ, belediye otobüsleri ile ilgili yetkiler verildi. meclis 175 milyon TL yetki verilmesine red oyu verebilir ama kamuoyunu germeye, kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye gerek yok. Erdemli’ye koskoca Büyükşehir belediyesi’nin 10 kilometrelik yol programına almasını sizin insafınıza bırakıyorum. ‘Erdemli’ye Hal yapacağım’ dediniz arsa verdik. Otogar ile ilgili talepleriniz oldu belediye meclisinden oy birliğiyle destek verdik. Belediye meclisinin sizin önünüzü tıkayıp, takoz olma çabası yok. Borçlanmayı ısıtıp ısıtıp önümüze getirmenizi mazeret aramak olarak görüyorum. Yani siz yapamadığınız hizmetlere mazeret arıyorsunuz diye düşünüyorum.

 

MAZARET ARAMIYORUM”

Başkan Seçer ise “Hiçbir şeye mazeret aramıyoruz. 150 milyon TL’lik gelirimi alıp cebime indirmiyorum. 36 milyon TL ile hizmet vereceğim. Konuyu ya ben anlatamadım ya siz anlayamamışsınız. Erdemli’ye bir yılı içerisinde onlarca kilometre yol kaplaması yaptık. Herkes de benden memnun. Birlikte her yere gidebiliriz. Erdemli konusunda rahatım.

Halk konusunda akamete uğramış bir inşaatımız var. Uzun süredir yılan hikayesi olmuş bir şeyi ben bitirmeye çalışıyorum sayın başkan teşekkürü böyle yaptı. Ben Hal Kompleksini hemşerilerime kazandırmak itiyorum ama bize iyilik yapmış gibi önümüze koymayın” dedi.

 

İDAREDEN RED GEREKÇESİ ISRARI

Ancak sonrasında Vahap Seçer’in teklifi idareden geldiği şekliyle oylamak istemesi tansiyonu yükseltti. Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Topkara’nın itirazına karşılık CHP’lilerin ‘red kararı gerekçesi belirtilmemiş’ ısrarı ile usulen teklifin idareden geldiği gibi oylanması istendi.

 

“OLAYLARI KAŞYORSUNUZ”

Bunun üzerine söz alan Plan Bütçe Komisyonu’nun MHP’li Başkanı Mehmet Topkara, “Bir kere siz bu olayları kaşıyorsunuz belli. Burada bir tahrik, konuyu saptırma var. Konunu aslı belli. Bu konuyla ilgili münazaralar yıl içinde yapıldı. Komisyonun nasıl çalıştığı ile ilgili az önceki esnaf olayında teşekkür ettiniz.

 

SEÇER’E “AĞA, PAŞA BENİM” TEPKİSİ

MESKİ’nin ücret ve tarifelerde resmi olarak komisyonun yetkisi olduğu halde komisyonu her defasında işinize gelmediğinde yok sayıyor, işinize geldiğinde teşekkür ediyor, ‘burada ağa benim, paşa benim, sözümün üstüne söz yok, meclis üyelerinin bir anlamı yok’ diyorsunuz.

 

“MERSİN HALKINI KANDIRMAYIN”

Biz itiraz ettiğimizde şehri germekten öte bir çalışma olmuyor. Siyasi kimliğimiz ile bugüne kadar kente katkı yaptık, dün de vardık, yarında olacağız. Bunu siyasetini, polemiğini yapmaya hiç gerek yok. Siyaseti bilen bir adamsınız ama Mersin halkını kandırmayın lütfen. Mersin halkının aklıyla dalga geçmeyin. Bizim grup başkanımız il başkanımızdır, sizin de grup başkanınız il başkanıdır. Bu kanunu biz çıkartmadık. İl başkanım ile bir toplantı yapıyor çıkıp burada dile getiriyorsam bu alay edilecek veya yanlış beyan verilerek anlatılacak bir şey değil. Tabiki ben partimle beraber hareket edeceğim.

 

“İL BAŞKANINI TANIMAYAN, EGOSU TAVAN YAPMIŞ SİYASETÇİDİR”

Biz adımızla girmiyoruz seçimlere hepimizin partimize saygımız vardır. Ama koltuğa geldikten sonra ‘il başkanını tanımam ‘anlayışı o siyasetçinin egosunun tavan yaptığı anlamına gelir. Biz egomuzu aşmış insanlarız. Mersin’e yarar çabasındayız.

Mersin halkı adına ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Borçlanma ile ilgili konu komisyonumuzda görüşüldü, reddedilmesinin bir çok sebebi var. Yıl bitmiş. Faizler yükselmiş. Bu konuda meclise fikir verme durumunda değiliz. Komisyon olarak gereğini yapalım meclisin takdirine sunalım, kararı meclis versin dedik. Biz 7 kişi komisyon kararı ile insanların fikrine ipotek koyma çabasında değiliz. Bu konu 7 meclis üyesinin verebileceği bir kara değildir. Takdiri meclisi bıraktık.

 

“SİZİN İKİ YÜZÜNÜZ VAR”

Konuşulacak çok konu var ama burada ortalığı germek, üzerine gitmek, onu halkın önüne atmak, hataya sürüklemek gibi bir başkanımız olduğunu gördüm. Sizin iki yüzünüz var, olumsuz olduğu zaman ‘Ağanın lafının üzerine laf olmaz’ tarzınız var.

Biz burada dürüst, samimi, şeffaf bir şekilde işimizi yapmaya çalışıyoruz. 19-20 aydır yaptığımız işlerin hesabını da veririz, bundan öncesini de veririz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Tüm grubun meclisin takdirinde ve yetkisinde olan bir konuda meclis üyelerinin vicdanı hür iradeleri ile verdikleri kararları Mehmet Topkara’ya bağlamanız, art niyetinizi ortaya koymuştur. Ben konuşsam aynı şeyi yapacaksınız. Yine bana yükleneceksiniz. Bu meclisi yöneten benim sanıyorsunuz. Sizin bu düştüğünüz hataya düşmemeyi yeğledim. Ama yine o kadar tazyik oldu ki iki çift laf etmek istedim. Konuşmalarımı ileriki konuşmalarıma balkıyorum” diye konuştu.

 

HALKIN AKLIYLA ALAY ETME TARTIŞMASI!

Vahap Seçer ise komisyon raporu ile ilgili Topkara’dan görüş istemesinin nedeninin komisyon başkanı olduğu için olduğunu söyleyerek, “Benim Topkara ile şahsi bir husumetim olamaz. Siyaseten de her türlü eleştiriyi yapabiliriz adabı muaşeret içerisinde. Sanki üzerine geliyormuşuz gibi o zaman komisyon başkanlığından çıkmanız lazım. Sizin kişiliğiniz ile ilgili bir sorunumuz olamaz ama burada müzakere yapmak zorundayız.

Ben mevzuat çerçevesinde bunu yönetiyorum. Benim dediğim dedik çaldığım düdük’ mantığı yok. Böyle olsa bile sayısal çoğunluğum buna müsaade etmez, başarılı olamam.  Mersin halkını aklıyla alay ediyorsunuz’ dediniz böyle bir saygısızlığı bunu bana nasıl konduruyorsunuz. Az önce sen Mersin halkının aklıyla alay ettin. ‘Komisyon hür iradesi ile komisyon karar verdi’ dedi. Ama öncesinde de ‘il başkanı grup başkanıdır’ dedin” diye cevap verdi.

 

SİYASET GÖLGESİ TEPKİSİ

Başkan Seçer, Başkan Gültak’ı kast ederek, muhalefete yüklenip, “Borçlanma konuşurken orta sıralardan gülücükler filan geldi ‘hadi oylamaya geç’ diye. Hele o meclis üyesi belediye başkanıyken ilkokul çocukları gibi tavır göstermek ne meclise ne Mersin’e yaraşır. Tahrik etme’ deniliyor, tahrik olmayın siyaset yapıyoruz. Şuanda çoğunluk sizde. Ben kötü bir şey söylemedim. Ben bu hizmetlere devam edeceğim, bunda sorun yok. Ama vatandaş da bu gerçekleri görsün. Vicdanı hür iradenizi birazdan göreceğiz. Red çıktı diye mi biz Erdemli’ye yol yapmayacak mıyız? Yapacağız. Ya bir yol bulacağız, ya bir yol yapacağız. Bunları konuşmak lazım. Lütfen kişiselleştirmeyin.

‘Kararı sayın meclis üyelerinin hür iradesine bıraktık’ dediniz. Ama şunu unutmayın; bu hizmetleri beklerken birbirimize yardımcı olacaksak bu buradan başlayacak. Burada Türkiye siyaseti gölgesini düşürecek kararlar sonrası ‘uyum içinde olalım’ demek samimi değil” dedi.

 

MAHMUT TAT’TAN HAKARET TEPKİSİ

Daha sonra söz alan MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat ise tahrik edilme ve hakarete varan söylemlere tepki göstererek, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bir belediye olduğunu söyleyip, “Belediyemiz kendi gücüyle bu yatırımları yapabilir diye düşünüyoruz bu münasebetle Cumhur İttifakı olarak bu kredi uygun bulmadık” dedi.

 

SEÇER’DEN “TAHRİK YOK” SAVUNMASI

Vahap Seçer ise “Burada tahrik etme konusunu çok dile getiriyorsunuz. Siyasette gruptan tenzi ediyorum. Bu bir zafiyettir. Tahrik etme diye bir şey yok” dedi.

Tat ise araya girerek, “Şartlar ne olursa olsun sizin tavrınızın mümkün olduğu kadar en alt perdeden toparlayıcı olması gerektiğini geçen seferde talep ettik” dedi.

Seçer ise karşılıklı atışmalar olabileceğini belirterek, “Burası meclis, her şeyi enine boyuna tartışacağız. Konuşacak lafı olana mikrofon orada, lafı olmayan da oturur dinler. Hakaret edildi dediniz, tutanaklara bakalım. Birbirimize haddimizi aşan bir cümle konuşulmuş ise sözümüzü geri alalım, düzeltelim. Büyükşehir Belediyesi’ne borçlanma verilmiyor, Benim bunu halkla paylaşmam lazım. Ben burada hesap veriyorum. ‘Geç oylamaya’ deniliyor. Niye geçeyim? Başarılı olursam ben başarılı olacağım, olamazsam ben hesap vereceğim” dedi.


GÜLTAK’TAN TAVIR TEPKİSİ!

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise “Ben Akdeniz Belediyesi olarak, Mustafa Gültak olarak bu borçlanmanın neresindeyim anlayamadım. Dönüp dolaşıp top bize geliyor. Çöp dağlarından bahsettiniz. Ben haftanın 3 günü mahalleleri gezen bir belediye başkanı olarak yarım metre çukurları anlamadım. Metro ile ilgili açıklamalarımız oldu. Zeka seviyem yüksektir eczacılık fakültesinden mezun oldum. Sizde ziraat mühendisisiniz. ‘sen ne anlarsın metro’dan’ demek yanlış bir tavır. Sizin sıkıntılarınız var ise çıkar ‘ey Gültak ey bunu söylüyorsun’ dersiniz.

Ben Metro’nun doğru proje olduğuna inanmıyorum, sizin bürokratlarınızda inanmıyor ama size gelip söyleyemiyor. Üniversitemiz var, bakanlık var.


M. MUSTAFA GÜLTAK 2023’TE YENİDEN ADAY

Sıkıntı şu; bütçenin neresinde de Akdeniz Belediyesi bu kadar gündem oldu? Akdeniz’in insanları bize oy verdi ve seçildik. Burası Akdeniz Meclisi değil ki ben hesap vereyim, ben orada hesap veriyorum. 2024’de seçim olacak ve ben yine aday olacağım bunun kararını da Akdenizliler verecek. Benim hesap vereceğim bir makam değil burası. Sizler konuşulanlara cevap vermek zorundasınız. Biz de kendi bölgemizi ilgilendiren konularda sormak zorundayız. Ben çok sakinim. Yenipazar’dan geçen hafta geldim.  Ya siz farklı bir yere gidiyorsunuz ya ben farklı bir yerler gidiyorum.Şuna üzülüyorum; Akdeniz’i konuşmamanın anlamı yok burası Büyükşehir.

Ayrıca biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ı seviyoruz. Sizin partinizin lideri var ise bizim de bir partimizin lideri var. Talimat almak gerekirse bunda ne var ki? Saray’dan talimat alıyorsunuz’ deniyor. Saray’ın işi gücü kalmadı Mersin Büyükşehir’in borçlanması ile uğraşacak. O herkesin cumhurbaşkanı. Neden müdahale etmiyorsunuz?” şeklinde konuştu.  

 

SEÇER’DEN GÜLTAK’A; “PARTİNE ZARA VERİYORSUN”

Başkan Seçer ise araya girerek, “Partine çok ciddi zarar veriyorsun. Kim cumhurbaşkanına hakaret etti? Mersin Büyükşehirde böyle bir tartıma olmadı” dedi.

Gültak ise AKP’li meclis üyelerinin zan altında bırakıldığın söyleyerek Seçer’i, Cumhur İttifakı’na nifak sokmakla suçladı. Gültak, “Gererek tahrik ederek buradan Mersin’e, Akdeniz’e bir şey çıkmaz. Topu benim üzerimde çevirmeyin. Buranın gündemi değildir Akdeniz. Benim üzerime neden oynuyorsunuz anlamış değilim ama reklamın iyisi kötüsü olmaz” dedi.

 

“GÜLTAK HER ŞEYİ BİLİYOR”

Seçer ise, “Neresine cevap vereceğim ki. Her ortamda söz alıp, size ait olan olmayan devletin yatırımlarını, büyükşehirin icraatlarını her yerde değerlendiren sizsiniz. Sizin partinizin bir il başkanı var ama il başkanı, vali, bakan, TOKİ başkanı görevini de siz yapıyorsunuz. Büyükşehir ile ilgili bir konu oluyor, Büyükşehir belediye başkanı ile hiç oturup konuşmadan değerlendirme yapıyor. Kaç gündür her çıktığı yerde Metro ile ilgili açıklamalar yapıyor. Bu projeyi eleştiren sayın Gültak eleştirecek birini arıyorsa ulaştırma bakanını arayacak. Cumhurbaşkanını arayacak, 2019 yılında yatırım programına alan cumhurbaşkanıdır. Bakanlık, cumhurbaşkanlığı danışmanları, projeyi hazırlayan mühendisler hiçbir şey bilmiyor ama sayın Gültak her şeyi biliyor. Gelin bunun içinden çıkın. Burada borçlanma tartışılıyor. Siz ben borçlanma almadım’ diye oradan bir sataşmada bulundunuz. ‘borçlanama almadan hizmet yapıyorum’ dediniz. Ben de ona istinaden geçen hafta Akdeniz’e gördüğüm manzaraları birinci ağızdan sizlere aktarıyorum. Sokaklara gidin yapılan işleri görün. Ben kimsenin yaptığı işi farklı manipüle ederek anlatmıyorum. Burada ne bir partinin sayın genel başkanına ne de ülkeni cumhurbaşkanına kimse hakaret etmemiştir. Bunu siz uyduruyor, durumdan vazife çıkarıyorsunuz. Böyle bir şey olması durumunda bile bu partinin grup sözcüsü vardır. O söz alır. Siz bir belediye başkanısınız, meclis üyesisiniz herkes kendi görev alanı içinde kalırsa böyle bir sorun olmaz” yanıtı verdi.

 

TEKLİF REDDEDİLDİ

Yaklaşık 2,5 saat süren müzakerenin ardından oylamaya geçildi. Başkan Seçer, oylamanın komisyon kararı şeklinde değil idareden gelen haliyle oylanmasını istedi.

Bunun üzerine idarenin teklifi tekrar okundu. Ve oylamada 32’ye kabul oyuna karşılık Cumhur İttifakı’nın 36 oyu ile borçlanma yetkisi reddedildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA