AKDENİZ MECLİSİ ÖRNEK OLSUN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ MECLİSİ ÖRNEK OLSUN!


 

Akdeniz Belediye Meclisi, kararların oy birliğiyle alınması için uzlaşı ve diyalogdan vazgeçmeyen yapısı ile örnek oluyor. Son olarak Başkan Gültak’ın, ihtiyacı olan okul, cami ve kamu kurumlarını yenilemeye yönelik 5 milyon TL’lik yetki talebi, muhalefetin talebiyle 1,5 milyon TL’si direk, kalanın da her seferinde mecliste görüşülerek değerlendirilmesi şeklinde kabul edildi.

Hediye Eroğlu

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Aralık ayı meclis toplantısının ilk oturumu gerçekleştirildi. Toplantıda mecliste alınan kararların oy birliğiyle kabul edilmesi adına sergilenen uzlaşı ve diyalog çabası ülkeye örnek oldu.

Meclis’te; Akdeniz sınırlarındaki okul, ibadethane ve benzeri yerlerin bakım, onarım ve tadilat işlerinin (boya, asma tavan, marangoz, kaynak, inşaat, park ve bahçe düzenlemeleri, kilit taşı, karo yapımı, asfalt işleri vs.) yapılması konusunda, 5 milyon TL’ye kadar protokol imzalama konusunda Başkan M. Mustafa Gültak’a yetki verilmesini içeren raporlar görüşüldü.

İlgili komisyonlar teklifle ilgili; idarenin ihtiyaç olan eğitim kurumları ve ibadethanelerle ilgili taleplerinin içerik ve miktar belirlenerek yapılması için teklifi idareye iade etme kararı aldı. 

 

BELEDİYE ZATEN BORÇLU”

CHP’li Mahmut Dönmez, tadilat-bakım yapılacak kurum kuruluşların detaylı bir şekilde bilinmesinin daha sağlıklı olacağını belirtirken, HDP’li Salih Akbaş da, “Yadımların hangi cami veya okula ne kadar yapılacağına dair her bir konunun kendi içinde değerlendirilmesi hususunda tereddütlerimiz vardı o yüzden toplu olarak 5 milyonun toplu olarak verilmesini doğru bulmadık.

Ayrıca belediyemiz zaten borçlu. Şuanda borçlu olan bir belediyeden sürekli bu bağışların yapılmasının doğru olmadığını da ifade edelim burada tekrar. Elbetteki yardım edilmesi gerekiyor muhakkak yapacağız ama süreklilik hali almasına karşıyız. Önce borçlarımız ödeyelim. Bir de işçilerimize yardımcı olalım, onların maaşlarını arttıralım. Maaşları farklı farklı yerlere harcamaktansa işçilerin aldığı maaşın üzerine bir katkı sunalım” dedi.

 

“ÇOK TALEP GELİYOR”

MHP’li Tufan Nenni ise haftanın 4 günü meclis üyesi odasında okul aile birlikleri veya köylerden gelen çeşitli talepleri değerlendirdiklerini anımsatarak, “Haftada 3-4 tane gelen oluyor. Bunların hepsi ile ilgili araştırma yapmak zaman kaybı, önümüz kış. Tadilat yapılması gereken okullar, ibadethaneler var. Huzurkent’te hali hazırda bekleyen birkaç projemiz var, bunların hepsinin teferruatına inersek zaman kaybı olur. Bunların hepsi zaten belgeyle önümüze sunulacak zaten harcamaların nereye yapıldığı. Bu teklif bir an önce çıkmalı” dedi.

 

“GÜVENSİZLİK YOK”

EMEK Partili Meclis Üyesi Halil Kara da, “Güvensizlik anlamında 5 milyon TL’nin verilmemesinden çok, benim anladığım; bir ibadethane, okul ve benzeri kurumlara yapılacak yardım talebi meclise geldiğinde hem meclis üyelerinin bilgi sahibi olması, hem de halkımızın hangi camiye, hangi kula, kuruma belediyemizin yardımda bulunduğu veya tadilatını/yapımını gerçekleştirdiği ile ilgili bilgilendirilmiş olur.

Zaten belediyemiz başkanlık/idare; ibadethane, okul veya sağlık ocağı gibi kurumların temizlik, ufak tamirat ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılama noktasındadır. Elini bağlayan bir şey yok. Bu yüksek miktarlı yapım ve tadilat işleri meclise geldiğinde geçer diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

 

KOMİSYONLAR OY BİRLİĞİYLE İADE KARARI ALDI

HDP’li Yıldırım Akpınar da komisyonların konuyu oy birliğiyle iade etme kararı aldığını anımsattı. “Bunun birinci nedeni 5 milyon TL’nin ciddi bir çoğunluğu en az 3 milyon TL’sinin standart olarak ibadethanelerin temizliği, hijyen malzemesi, boya kullanımı ile ilgiliydi. Biz en azından bunların malzeme olarak listesinin çıkarılmasını istedik. Gerek ibadethane, okul veya bu tür kurumlara dair işlerin bir planlamaya dahil olmasını istedik. Yani komisyonlarda bu konunun reddi ile ilgili bir görüşümüz yok. Komisyonlarımız bu önergeyi reddetmek istemiyor. O açıdan bunu oylamanın doğru sonuca ulaştırmayacağını düşünüyorum. İdarenin tekrar bir çalışma yapıp getirmesi ile komisyonların bu konuya olumlu baktığını ifade etmek istiyorum” dedi.

 

“BELEDİYENİN PARASINI ŞAHIS ÜZERİNDEN KULLANMAYIZ”

Başkan Gültak ise “Bugüne kadar biz zaman zaman yardımlar yapıyoruz. Sonuç itibariyle belediye yönetiyoruz. Bize tüm bu evraklar resmi kanallardan geliyor. Filanca camiye gittik, imam bize ‘şunu yap’ dedi diye yapmıyoruz. Veya filanca okula gittikte, oradaki müdür veya veliler ‘şunu yap’ dedi diye yapmıyoruz.

Biz belediyenin paralarını hiçbir şekilde şahıslar üzerinden kullanmayız. Biz yeri geliyor, farklı din, mezhep gruplarına dair tadilat yapıyoruz. Teklifte konu cami ve ibadethane diye geçiyor ama farklı işler yaptığımızı sizler biliyorsunuz. 

Bunların hepsini biz olası bir Sayıştay denetiminde rahat olabilmek için dilekçe ile alıyoruz. İl veya ilçe müdürlükleri bizlere talepte bulunuyor ve bunlar geçiyor.

Bu yapılanların hepsi Akdeniz’de oturan insanlarımızın rahatı için yapılıyor. Burada her hangi bir kamu zararı yok. İçinizden biri gelse bize dese ki ‘filanca yerde şöyle bir şey var’ dese, ki önergeler veriyorsunuz hepsi kabul ediliyor, olumlu şeyleri yapıyoruz. Park ismi diyorsunuz veriyoruz. Biriniz gelip, ‘filanda yerde sıkıntı gördüm, başkanım gel gidip bakalım’ deseniz, ‘okulda sıkıntı var veya filanca cemevinde, kilise de sıkıntı var’ deseniz, oraya gider, buradan yine kullanırız. Sıkıntı yok. Bu sizin de elinizde. Bu sadece benim meclis üyelerim değil size de açık. Hangimiz halk yararına bir teklif getiri ise bu para kullanılır.
Ayrıca istediğiniz zaman bütçeyi, harcamaları denetliyorsunuz. Kafanızda bir soru işareti olursa da benim yanıma gelirsiniz veya dilekçe verirsiniz biz bunun cevabını veririz.

Dolayısıyla burada ben teklifi idareden geldiği gibi oylarınıza sunmak istiyorum” dedi.

 

YETKİ MECLİSİN

CHP’li Mahmut Dönmez, teklifin idareden geldiği gibi oylanmasının doğru olmayacağını belirtirken, “Yapılan işlere dair neden meclis bilgi sahibi olmasın ki, neden idareden geldiği gibi oylayalım? Yüksek meblağlı işler meclise gelir tartışılır ise daha şeffaf olunur diye düşünüyoruz. Bu noktada en azından mecliste, kamuoyu da bilgi almış olur” dedi.

HDP’li Bedriye Kuş da geçen ay tüm partilerin gruplarının olduğu komisyonda bu karı tartışarak ve ortak aldığını vurgulayarak, “Sizin meclis üyelerinizin de ortak kararıydı bu komisyon raporu. Burada sanki şuanda bir çelişki var. Sanki bir grup bu katkıların yardımların yapılmasını istemiyor, sanki bir grupta istiyormuş gibi bir algı yaratıldı. Oysaki biz şuana kadar bu tür yardımların, hizmetlerin yapılmasını hiçbir zaman reddetmedik, her zaman onayladık. Zaten bu tür kurumlara yardım yapılması belediyelerin asil görevlerinden bir tanesidir. Burada biz; belediyenin şeffaf olması gerekiyor. Kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından bu kararı aldık. Kurumlar gitsinler tespit etsinler, hangi mahallede kadar okul, ibadethane var, hangisin  ne kadar hizmete ihtiyacı var ve limitleri ne kadardır? Bunları belirleyip meclisi getirsinler ve mecliste karar verilsin. Bu size güvenmiyoruz anlamına gelmesin” dedi.

 

“KENDİ PARTİLİLERİNİZ DE BİZİMLE AYNI GÖRÜŞTE”

HDP’li Ali Tanrıverdi de, komisyonların aldığı kararın oylanması gerektiğini söyleyerek, “İdarenin teklifini reddettiğimi anlaşılmasın. Kesinlikle böyle bir şey yok. Bu kararı alırken biz komisyonlarda tartıştık arkadaşlarla ve bir uzlaşmaya gittik. 5 milyon TL gerçekten yüksek bir meblağ bunu biraz detaylandıralım, örneğin hangi cami veya okula ne kadar harcanacak bilelim. Zaten çok yüksek tutmayan harcamalar idare tarafından yapılıyor ki biz de destek veriyoruz, yasal olarak da bir engel yok.

Komisyonda bir görüş ayrılığı yok. Komisyon çoğunlukla veya muhalefet şerhleri olsaydı, ‘komisyonda uyum sağlanamamış, ama ben yetkimi kullanarak idareden geldiği şekliyle oylamaya koyuyorum’ diyebilirdiniz. Ama komisyonların uzlaşarak oy birliğiyle ki sizin grubunuzda dahildir hatta sizin grubunuz komisyonda çoğunluktadır ama birbirimizi ikna ettik, bu durumda bunu getirmenizin pek etik olmayacağını düşünüyorum. Yani kendi komisyon üyelerinizi de, bizleri de reddetmiş oluyorsunuz. Komisyonda uzlaşma ile alınan bir kararı yetkinizi kullanarak kabul etmemek etik değil.

Arkadaşlar bir çalışma yapsınlar; hangi alanlarda hangi harcamalara ihtiyaç halinde olduğuna dair ve bunu da birkaç grup halinde meclise getirsin. Meclisin bu konuda her hangi bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

 

BAŞKAN KARARI DOĞRU BULMADI

Başkan M. Mustafa Gültak da, önlerine acil konular geldiğine vurgu yaparak, “Bize gelen taleplere ‘meclisten bir karar çıkartalım, yardımcı olalım’ deme şansımız yok.

Komisyona saygı duyuyorum ama alınan kararın çok da doğru olduğuna inanmıyorum. Yarın bir okul müdürü bana geldi dilekçe ile başvurdu ve ‘okulumuzun damı akıyor izolasyon lazım’ dedi. Bir dakika biz meclisten bir karar alıp, sizin okulun damını yapalım’ gibi bir şansımız yok. Bunu harcadığımız yerler belli. Siz diyorsunuz ki bu beklesin bir ay, sonra sen bir daha getir. Burada güvene dayalı iş yapmak zorundayız. Güvende önemli değil şeffaflık konusunda zaten bunların hepsinin dilekçeleri, kayıtları olacak. Burada bir sıkıntı yok. Ama; ‘5 milyonun 1,5-2 milyon TL’si eğitimde, 1 milyonu şurada kullanmak üzere’ diyerek, 3-4 maddeye bölmek istiyorsanız, bu şekildeyse bir dahaki meclise öyle getireyim. Ama bunu detayları, filanca okul, cami diye getirirseniz olmayan şeyi mi getireyim ben size. Bunlar spontane ve hızlı gelişen olaylar. Bir fırtına, sel oluyor önünüze bir sürü şey çıkıyor. Ne yapacağız, bir ay meclisimi bekleyeceğiz? Biz o yüzden istiyoruz bu kararı ve o yüzden idareden geldiği gibi oylayacağım” dedi.

 

BAŞKAN GÜLTAK’TAN ORTAK YOL BULMA ÖNERİSİ

Mahmut Dönmez, 5 milyon TL’nin yüzde 20’sinin meclise gelmeden kullanılabileceğini, kalanın meclis yetkisi ile verilebileceğini söylerken, Başkan Gültak da ortak yol bulma önerisi getirdi. “Ben kararların hep meclisten oy birliğiyle geçmesini istiyorum” diyen Gültak, “o zaman ilk etapta kullanabileceğimiz rakamı 1,5 TL olarak kabul edin, geri kalanı da biz her seferinde getiririz, sorun değil. Ama acil durumlarda bu parayı kullanmak için elimizi rahatlatın” dedi.

Başkan Gültak ayrıca ekibine, harcamalarla ilgili meclisin bilgilendirilmesi için özel talimat verdi.

 

 

 

CHP’DEN “TALEPLERİN ÖNÜNÜ ALAMAYIZ” ÇIKIŞI

CHP’li Muhittin Ertaş ise belediyenin bu tür taleplere yönelik biraz daha dikkatli olmasını önererek, “Belediyemizi asli görevinden ziyade bu tip yardım ve yapılarla uğraştığı vakit bu sefer toplumun geniş kesiminde yüzlerce okul, cami var ve biz bunarlın hepsine dair beklenti yaratıyoruz. Bu tür şeylerin önünü açarsak, önünü alamayız. Bu sefer başkalarının yapması gereken işleri üstlenmiş oluruz, bu da bize maddi ve manevi külfet yaratır, belediyemizde bunun altından kalkamaz. Bu konuda biraz daha dikkatli olursak iyi olur” diye konuştu. 

 

“BU TALEPLER TÜM BELEDİYELERE GELİYOR”

Başkan Gültak ise Ertaş’a tepki göstererek, “Başta Büyükşehir olmak üzere tüm ilçe belediyelerin sosyal faaliyetlerin hepsinin durdurulması gerek. Çünkü sosyal faaliyetlerde bizim işimizi değil. Bu dediğiniz tüm şeylerin ödenekleri ilgili bakanlıklarda var. Yarıdan itibaren ne süt, ne mama, ne ekmek dağıtalım. Okullara git bakanlık yapsın diyelim. Bu sadece benim yaptığım bir şey değil. Bunu Neşet bey de, Abdullah beyde, Atsız bey de, Vahap beyde tüm Türkiye’deki her belediye başkanına bu teklifler geliyor” yanıtı verdi.

 

ACİL DURUMLAR İÇİN BAŞKANA 1,5 MİLYON TL YETKİSİ VERİLDİ

Müzakereler acil durumlarda bu bütçenin 1 buçuk milyon TL’sinin kullanılması için Başkan Gültak’a oybirliğiyle yetki verildi. Kalan tutarla ilgili olarak da ayrıntılı rapor hazırlanması ve talep gelen kurumların ihtiyacına göre planlanmasıyla ilgili Meclis üyelerine bilgi verilmesi kararı alındı.

Ayrıca Mersin’de yaşayan Roman vatandaşların, işe alınmada ve kültürlerini yaşayabilecekleri, ayrıca el emekleriyle elde edilen sanatsal ürünlerini sergileyebilecek bir alan ve yer sağlanmasını içeren Çevre, Eğitim ve Kültür, Kadın Erkek Eşitliği ile Hukuk ve Toplumsal Adalet Komisyon Raporları da oybirliğiyle kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA