ÇEVRECİLER AKKUYU’DA İNATÇI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇEVRECİLER AKKUYU’DA İNATÇI!


 

ÇED raporunun hukuka aykırılığı davalık olan Akkuyu Nükleer Santral’in durdurulması için çevreciler her türlü yolu denemekte kararlı. İç hukuk yollarının tükenmesi halinde çevrecilerin adresi AİHM olacak!

AYŞENUR ÖNAL

 

Hukuken geçerli bir Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hukuken geçerli olmayan Akkuyu Nükleer Santrali’nin durdurulması için idari başvurunun da reddedilmesi üzerine açılan işlem iptal davası bugün görüldü.

Davanın iptal edilme riskine karşılık reddi hakim talebinde bulunan çevreci avukatlar, yargıya güvensizliği bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Davanın iptali durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de (AİHM) başvuracak olan çevreciler, adaleti AİHM’de bulmayı umut ediyor.

Mersin 2. İdare Mahkemesi’ndeki duruşmaya; Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, çevreci avukatlar ile Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) ve Mersinli nükleer karşıtları katıldı.

Dava öncesi tüm çevreci, ekolojist yaşam savunucularını, STK’ları, Barolar başta olmak üzere meslek örgütlerini, meslektaşlarımızı, çocuklarının, ülkesinin ve insanlığın geleceğini düşünen yurttaşları desteğe çağıran Atal, ısrarcı olmalıyız mesajı verdi.

 

“48 SAATTE TÜM ORTADOĞU RADYASYON ETKİSİNDE OLACAK!”

Dava öncesi Akkuyu hakkında bilimsel hataları da paylaşan ve bu hatalrı mahkemede sabvunan Atal, şu verileri paylaştı;

“Zeminin altı boş. Daha 14 bin 000 ton ×4 reaktör =56 bin 000 tonluk ağırlık üzerine binmeden zeminin betonu 2018 Haziran ayında kendiliğinden çatladı. Olası bir kaza halinde radyasyonun 8 saatte Mersin'e -12 saatte Adana'ya -48 saatte tüm Ortadoğu'ya ulaşmasına neden olacak.  Büyükeceli sınırında aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattı uzantısı da bulunuyor.  Cumhurbaşkanlığı ve TEİAS verilerine göre yüzde 35 enerji arz fazlası olan ülkemizde normal elektrik fiyatının 4 katı bedelin Rusya'ya ödenerek boşuna elektrik üretmesi planlanıyor. Japonya’ya 1 trilyon dolara mal olan Fukuşima faciası benzeri bir olası faciada Türkiye Cumhuriyetini ekonomik olarak batıracak olan Akkuyu Projesi daha fazla zarara neden olmadan hemen-şimdi -derhal durdurulmalıdır. Bu tarihi ve yok edici hatada ısrardan vazgeçilmelidir.”

 

MERSİN’İN YÜZDE 86’SI NÜKLEERE KARŞI!

Davayı takip eden NKP dönem sözcüsü Aycan Özcan, “Mahkemenin seyri yeniden iptal edilecek gibi duruyor. Bu yüzden reddi hakim istendi. Elimize sadece AİHM kalıyor, en son ona başvuracağız, olumsuz sonuç çıkarsa. Mersin’in yüzde 86’sının karşı olmasının nedeni boş değil. Tamamen somut durumlara dayalı, tarımımızın, hayvancılığımızın, balıkçılığımızın yok olacağı ve tabii ki yaşam alanlarımızın tahrip edildiği bir inşaat. Büyükeceli büyük bir inşaat sahasına dönüştürülmüş.

Parçalanan kayalardan çıkan tozlar mikroplarla insanların ciğerlerine doluyor” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA