ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞI DÜĞMEYE BASILDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞI DÜĞMEYE BASILDI!


 

“Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi” projesi ile çocuk işçiliğine karşı düğmeye basıldı! Proje; Urfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa, Ankara, Eskişehir, Konya, Malatya, Ordu, Bursa ve Düzce illerinde uygulanacak.

Haber Merkezi

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğinde yürütülecek olan ve Avrupa Birliği (AB) kaynaklarıyla finanse edilen “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi” projesine Ekim’de başlandı.

Çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda bugüne kadar Türkiye’de yürütülen en büyük girişim olma özelliği taşıyan, 29,7 milyon Avro’luk bütçeye sahip ve 40 ay sürecek olan Projeyle mevsimlik tarımda aileleriyle birlikte hareket eden ve tarım işlerinde çalışan/çalışma riski altında olan çok sayıda çocuk için faaliyetler yürütülmesi amaçlanıyor.

 

"ÇOCUKLAR GÜÇLENDİRİLECEK"

Bu kapsamda, çalışan çocuklar, aileleri, işverenler, okul yöneticileri, öğretmenler, muhtarlar ve tarım aracılarına ulaşılarak çocukların çalışma hayatından çekilip eğitime yönlendirilmesi sağlanırken, diğer yandan ulusal ve yerel kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi için çalışmalar yürütülecek. 

Mevsimlik tarımda en çok göç alan ve göç veren şehirler olan proje, Urfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa, Ankara, Eskişehir, Konya, Malatya, Ordu, Bursa ve Düzce illerinde uygulanacak.

Proje kapsamında 12.000 çocuğa yerinde eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanması; eğitim ve kırtasiye malzemeleri, hijyen kitleri, kıyafet ve gıda desteği verilmesi; yerleşim alanlarındaki mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, mevsimlik tarımda çalışan/çalışma riski altında olan çocukların aile bireylerinin, yaşam ve mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla mesleki eğitim programlarına yönlendirilmesi ve 200 tarım aracısı, 500 işveren ile 200 köy muhtarına mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin olumsuz yönleri ve ilgili mevzuat konusunda eğitimlerin verilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, mevsimlik işçi ve ailelerin hizmetlere erişiminin daha iyi izlenebilmesi için AÇSHB’ye ait Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METIP) iyileştirilecek ve bir de Çocuk İşçiliği İzleme ve Takip Sistemi kurulacak.

 

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN TAMAMEN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN ÖNEMLİ”

 Projenin çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda atılan adımlara büyük bir destek sağlayacağını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şunları ifade etti: “Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda hazırlanan ve uygulanmakta olan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programının hedeflerine ulaşmasını destekleyecek bu proje kapsamında, ilgili tüm taraflarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde mevsimlik tarımda çalışan aileler ve çocuklarına yönelik ulaşımdan barınmaya eğitimden sağlığa kadar yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına hizmetler sunulacaktır. Ülke olarak çocuk işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılması adına gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalara bir yenisini eklemiş olacağız”

 

“HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, konuya ilişkin şunları söyledi: “Çocuk işçiliğiyle mücadele alanındaki daha kapsamlı politikamızın bir parçası olarak bu projeye %85 fon desteği sağlamaktayız. Zira çocuk işçiliği çocukların okula gitmelerine ve güvenli bir ortamda yaşamalarına engel olan bir gerçekliktir. Çocukları çocukluklarından ve eğitimden mahrum bırakır. Ne yazık ki yediğimiz yiyeceklerde, giydiğimiz tişörtte çocuk işçiliğinin izleri olabilir… Buna karşı hep birlikte mücadele edelim.”

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, mevsimlik tarım sezonunda aileleriyle birlikte evlerinden ayrılarak tarlalarda, bahçelerde çalışan ve bu nedenle eğitimlerini aksatan ve birçok sağlık riskine maruz kalan birçok çocuk bulunduğunu belirtti ILO’nun amacının “çocuk işçiliğinin en kötü hallerinin” ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA