SU FATURALARI KABARIK GELMEYE DEVAM EDECEK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SU FATURALARI KABARIK GELMEYE DEVAM EDECEK!


 

MESKİ’nin 2021’de de Mersin halkına yüksek ücretli su tarifesi ile hizmet vermeye devam etmesine karar verildi.

HEDİYE EROĞLU-  AYŞENUR ÖNAL

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Kasım ayı Genel Kurul Toplantısının ikinci birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Toplantıda öne çıkan konu ‘suya zam’ oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bütçede; 2021 yılında Tefe-Tüfe oranında suya zam yapılması ile atıksu bedelinde indirime gidilmesi talepleri, tansiyonu yükseltti.

 

“MERSİNLİLER’İN UYGUN SU İÇMESİ İÇİN MECLİSTEN TALEBİMİZ VAR”

Teklifin meclise sunulmasının ardından ilk olarak söz alan AKP’li Meclis Üyesi Mevlüt Ekmekçi, “Biraz önce, ‘Mersin’in menfaatine, Mersin için indirim kararı aldık’ dediniz. Biz de Mersinliler’in uygun su içmesi için meclisten talebimiz var” dedi.

Komisyonda Cumhur İttifakı’ndan gelen teklifin, idarenin teklifi ile uyuşmadığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Temmuz’da atıksu bedelini yüzde 50’den yüzde 45’e düşürmüştük. Şuanda da uygulama devam ediyor. Şimdi yüzde 35’e çekilmesi öneriliyor. Bir milyar TL bütçesi olan, yıllar içerisinde yatırım programına alınmış, ödeme planı yapılmış, bünyesinde 2 bin 500 insanın çalıştığı, 840 bin aboneye hizmet eden bir kurum hesap-kitap yapılmadan, bütçesinde önemli tahribatlar yaratacak, eksiler, artılarla yönetilebilecek bir kurum değildir” dedi.

 

SEÇER’DEN, CİNSİYETÇİ SAVUNMA

Cinsiyetçi, “Bekara hanım boşamak kolay” deyimi ile kendisini ifade etmeye çalışan Seçer, “Bu kurumu yöneteceksiniz ama bu kurumu yönetirken bu hesapları yapacaksınız” tepkisi verdi.

Cumhur İttifakını, millet yararına yapılacak bir uygulama iddiasıyla yola çıkıp, kısa-orta vadede temiz bir çevrede yaşamasını gasp etmekle eleştiren Seçer, “Siyasi değerlendirmelerle, popülizmle, bu mecliste her konuda benim önüme engel konulacaksa Mersin, Mersin halkı kaybeder” dedi. İndirime gitmenin kurumda dengeleri bozacağını savunan Seçer, bu kararın yatırımlara darbe vuracağını savundu.

 

SEÇER’E POPÜLİZM TEPKİSİ

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı MHP’li Mehmet Topkara ise belediye ve MESKİ’nin durumu bilinerek aday olunup, göreve gelindiğini söyleyerek, “Sizden önceki dönemin de bir planı programı, bütçesi vardı. Ama siz seçilir seçilmez, ‘Ben yüzde 10 indirim yapacağım, söz verdim’ dediniz, dakika bir gol bir popülizmi siz yaptınız. O zaman personel gideri, yatırım programı, başında bir genel müdürü yok muydu?” dedi.

Araya giren Vahap Seçer ise, “Biz şuan 2021 yılı bütçesin konuşuyoruz. Siz 2 yıl öncede siz meclis üyesiydiniz, iki yıl sonra mı aklınıza geldi, jeton yeni mi düştü? Yanıltıyorsunuz. Siz o dönem yüzde 45 olan atıksu bedelini neden indirmediniz de, şimdi aklınıza geldi? Temmuz ayında daha mürekkebi kurumamış üzerinden 5 ay geçmişken yeni bir indirim kararı ile geliyorsunuz. Neden? Döviz mi, işçi iücretleri mi, akaryakıt ücretleri mi düştü? MESKİ’ye piyangodan para mı çıktı? Bana hikaye anlatma” çıkışı yaptı.

 

“ATIKSU ÖDEMELERİNDE HAKSIZLIK VAR”

Mehmet Topkara, “Bu meclis kararları hikaye ise başında yazar sizsiniz” eleştirisinde bulundu. Atıksu hizeti almayan vatandaşların yine de bu bedeli ödediğini, bunun da haksızlık olduğunu aktaran Topkara, “Kanalizasyon veya vidanjör hizmeti alamayan vatandaşın bunu ödemesi haksızlık. Genel atıksu bedelinden bir indirim yapılarak, genele yayılmasını teklif ediyoruz. Art niyetimiz yok.

Ayrıca bütçenin tamamında yüzde 6-7’sine denk gelen atıksu bedelinden tefe –tüfe farkı alınmasın diyoruz. Buda ahım şahım bir orana denk gelmiyor. İndirim talebimize, ‘Öldük bittik, ölüyoruz’ demenin bir mantığı yok. Laf ebeliği yapmanın bir alemi yok” dedi.

 

“BİZ ÇIKALIM, SİZ KENDİNİZ ÇALIP KENDİNİZ OYNAYIN”

Vahap Seçer’in araya girip tepki vermesi Mehmet Topkara, “O zaman komisyonlara havale etmeyin, ‘oy çokluğu var’ diye arkadaşların fikrine sunmayıp getireceksiniz biz çıkalım, siz kendiniz çalıp kendiniz oynayın” eleştirisi getirdi.

Vahap Seçer ise, siyasi risk aldığını söyleyerek, “Sanki biz su fiyatlarına zam yapıyoruz’. Hayır süregelen 5 ay önce anlaştığımız tarifeleri oyluyoruz. Ben bu parayı alıp cebime mi koyacağım, suda indireme gideceğim. Bunun komisyonda hallolması lazımdı” dedi.

 

SEÇER’E SERT TAVIR TEPKİSİ

MHP’li Mahmut Tat ise Başkan Seçer’in, sert tavırlarına tepki göstererek, “Önceki dönemde kırsal kesimden atık su yüzde 15 alıyordu. Bu dönemde bütüncül davranıldı tüm atık su yüzde 50 olarak alındı. Diğer taraftan indirim talebimiz sanki yatırımlar yapılamayacak, büyük çapta bütçe dengesini bozacak gibi ifade edildi. Söz konusu bütçe bir milyar TL. Temiz su gelirlerimiz 413, atık su gelirlerimiz ise 188 milyon TL. Bizim teklifimiz ile bütçeden eksilecek tutar 33 milyona tekabül eden bir rakamdır.

Pandemi ile birlikte ciddi bir mağduriyet söz konusu. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak meclisten çıkacak bu kararın vatandaşımızın ekonomisine su gideri olarak yüzde 10-12’lik bir indirim sağlamış olacağız. ‘Bekara hanım boşamak kolay, paldır kültür hesapsız, kitapsız’ gibi söylemleriniz oldu. Biz yaşadığımız halkı biliyoruz. Mayıs ayında öyle demiştik; Kasım ayındaki genel kurulda düzenleme yaparak, halkımıza destek sağlarız demiştik, şimdi bunun uygulanmasını istiyoruz” dedi.

 

“20 AY SONRA GARİBAN MEHMET TOPKARA’YA HESAP SORMAYIN”

Mehmet Topkara ayrıca, geçen dönemlere dair kendisine yönelik eleştiriler de, “Ama sizden öncekilerde, onlardan öncekilerden devraldılar yönetimi. Siz belki gelecek dönem olmadığınızda gelen arkadaşlar da bu problemleri devralacak. Geçmiş ile kıyaslamalarınız çok etik olmuyor. Bunu yapacaksanız çıkın basın bülteni düzenleyin, geçmiş belediye başkanına, siyasilere söyleyin. Ama buraya gelip 20 ay sonra gariban Mehmet Topkara’ya hesap sormayın. Burada Neşet başkanda vardı, başka üyeler vardı. Yapmayın” dedi.

 

SEÇER’E “HESAP SOR” TEPKİSİ”

Vahap Seçer ise birileri ile hesaplaşmak, birilerine parmak sallamak, devri sabık yaratmak için belediye başkanı olmak istemediğini söyledi. “Meclisin tüm toplantılarında geçmiş ile hesaplaşmak isteyen taraf sizdiniz” diyen Seçer’e, Topkara tepki göstererek, “Hesap sor, haksızlık yapıyorsunuz” çıkışında bulundu.

 

MESKİ BÜTÇESİNE BORÇLANMA AYARI

Başkan Vahap Seçer’in, 2021 ücret tarifesi tasarını idareden geldiği şekliyle oya sunması tartışmaya neden olurken, teklif oy çokluğuyla reddedildi.

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in komisyon raporunu oylatmak yerine mecliste doğrudan oylama yaptırması sonucun istediği gibi çıkmasına neden oldu.

Ayrıca MESKİ’nin 2021-2023 bütçesinin 1 milyar 89 milyon TL olmasına yönelik teklif borçlanma olmaksızın kabul edildi.

 

 

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA