PANDEMİDE ŞİDDET ARTTI, MECLİS - KAMU - STK İŞ BİRLİĞİ ŞART | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PANDEMİDE ŞİDDET ARTTI, MECLİS - KAMU - STK İŞ BİRLİĞİ ŞART


 

Haber Merkezi

 

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şube Başkanı Aysu Zeka, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yazılı bir açıklama yaptı. COVID – 19 virüsünün sebep olduğu ölümler artarken ne yazık ki tüm dünyada kadınlara, çocuklara ve hayvanlara yönelik şiddetin de arttığını belirten Zeka, 2020 yılında yalnızca Türkiye’de en az 229 kadının öldürüldüğünü, 122 kadın taciz edildiğini, 79 kadına ise tecavüz edildiğini belirtti. Ayrıca en az 715 kadının erkekler tarafından seks işçiliğine zorlandığını ve en az 670 kadına şiddet uygulandığını vurgulayan Zeka, “Bu konuda Meclis – Kamu - STK iş birliğinin şart oldu. Her alanda daha eşit bir toplum ve şiddeti önlemek için çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.

Dünyanın tüm ülkelerinde kadınların yalnızca kadın oldukları için öldürüldüğünü işaret eden Zeka, “Fiziksel, cinsel, sözel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor. Kadınların yaşam, eğitim ve çalışma haklarının elinden alındığı bir dünyada hiçbir kadının özgürlüğünden bahsedebilmemiz mümkün değil.

 

PANDEMİDE ŞİDDET ARTTI

KA.DER olarak kadınların toplumun tüm alanlarında, özellikle siyasete katılımlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınların karar mekanizmalarına dahil olmadığı toplumlarda, ne eşitlikten ne adaletten ne de şiddetsiz bir toplumdan bahsedebiliriz.

İçinde bulunduğumuz 2020 yılında COVID - 19 pandemisi gibi olağandışı bir durum yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Virüsün sebep olduğu ölümler artarken ne yazık ki tüm dünyada kadınlara, çocuklara ve hayvanlara yönelik şiddetin arttığına da şahit olduk. Salgın sürecinde ‘evde olmak’ bir sağlık tedbirinin zorunlu hali iken kadınlar kendilerine şiddet uygulayan erkeklerle bir arada yaşamaya zorlandı ve bu “evlerde” daha çok şiddete maruz kaldılar.

 

MECLİS – KAMU - STK İŞ BİRLİĞİ ŞART

Kadın cinayetlerini durdurmak ve toplumsal cinsiyet temelli şiddeti ortadan kaldırabilmek için güçlenmeye evlerimizden, iş yerlerimizden, mahallelerimizden başlıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele için yaygınlaştırılmış toplumsal cinsiyet  eğitimleri, yasal düzenlemeler ve kanunların uygulanmasında yapılacak iyileştirmelerin önemli olduğuna inanıyoruz. Bunlarla birlikte izleme değerlendirme sisteminin kurulması ile Meclis – Kamu-STK iş birliği modeliyle çalışmanın da faydalı ve önemli olduğuna inanıyoruz. Son ayların en önemli konuları bilindiği üzere ‘Nafaka hakkı, 6284 Sayılı Kadına Şiddetin Önlenmesine dair Yasa ve İstanbul Sözleşmesi’dir. Bu alanda Eşik Platformu Koordinasyon Kurulu üyesi olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda KA.DER olarak 2019 yılında #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketiyle sosyal medyada düzenlediğimiz farkındalık çalışmamız büyük yankı uyandırmıştı. Her alanda daha eşit bir toplum için çalışmalarımız artarak devam edecek” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA