ÖNLEMLER ‘MIŞ’ GİBİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖNLEMLER ‘MIŞ’ GİBİ!


 

Alınıyor ‘muş’ gibi gösterilen ama alınmayan önlemlerin altında ezilen sağlık emekçileri isyan etti. Acilen önlemler için yeniden iktidara seslenen SES Mersin Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, “Salgınla mücadele ediyor ‘muş’ gibi yapmaktan vazgeçin!” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

 

Haziran ayında başlatılan normalleşme sürecinin en ağır tablosunun gözlemlenmeye başladığı Kasım ayı itibariyle alınmayan önlemler altında ezilen sağlık emekçileri isyan etti. Defalarca kez Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ve sadece algı yönetildiğini söyleyen sağlık emekçileri, istifa ve izin haklarının da ellerinden alınmasıyla tükendi.

Önlemler konusundan pandeminin en başından itibaren kamuoyuna doğru bilgi verilmesi ve sağlık sisteminin doğru ilerletilmesi için açıklamalar yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bir kez daha kamuoyuna seslendi. Geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan yeni tedbirleri eleştiren SES Mersin Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, “İktidarın halen pandemi ile ciddi bir mücadele niyetinin olmadığını gözler önüne sermiştir. Tüm dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında, virüs sadece gece yayılıyormuşçasına yapılan düzenleme iktidarın sermayeyi koruma amacını gizlemeyi, pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeye devam etmeyi amaçladığını göstermektedir” sözlerine yer verdi.

 

KİTLE BAĞIŞIKLIĞI MI HEDEFLENİYOR?

Gerçek vaka sayısının Türkiye genelinde 50 binin üzerinde olduğuna dikkat çeken Doğan, “Filyasyon ekiplerinden gelen bilgilere bakıldığında açıklanan önlemlerin vaka sayılarını düşürmeyi değil uygulanan ‘kitle bağışıklığı’ politikasında kontrolü kaybetmemeyi amaçlandığını düşündürtmektedir. Ancak bunun faturası çok ağır olduğu gibi ‘kitle bağışıklığı’ politikasının bilimsel bir karşılığının olmadığını başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere tüm bilimsel çevreler kabul etmektedirler” dedi.

Açıklanan tedbirlerde yüzlerce, binlerce işçinin çalıştığı işyerlerine yönelik bir düzenleme olmadığına değinen Doğan, “Kamu emekçileri salgın yokmuş gibi çalıştırılmaya devam ettirilecekler. Düzenlemede işyerlerini kapatmak zorunda kalanlara maddi destek sağlanmadığı gibi işsizler ordusuna katılacak yeni yüz binlere yönelik bir destek de düşünülmemiştir. Birçok ülkede pandemi sonrası ‘temel vatandaşlık geliri’, ‘asgari geçim aylığı’ vb. adlarla hayata geçirilen sosyal devlet uygulaması düzenlemede olmadığı gibi iktidarın aklından dahi geçmemektedir. Düzenlemenin hazırlık sürecinde bir kez daha yerel yönetimler, sendikalar, TTB, sivil toplum örgütleri, iktidar partileri dışındaki siyasi partiler devre dışı bırakılmıştır” dedi.

 

“İKTİDARDAN RADİKAL ÖNLEM BEKLENMEYECEĞİ AÇIKTIR”

Hastaneler ve yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolu olduğunu belirten Doğan, “Sağlık Bakanı virüsün kitlesel bulaşma dönemine girdiğini ve radikal tedbirlerin kaçınılmaz olduğunu açıklamıştır. Eğer aklımızla dalga geçmiyorlarsa açıklanan önlemlerden hangisinin radikal önlem olduğunu açıklamaya davet ediyoruz. Kaldı ki, hala il ilçe kongrelerini yapmaya devam eden, mitinglerine, düğünlerine binlerce kişiyi çağıran, çay paketleri atarak izdihama yol açan iktidardan radikal önlem beklenmeyeceği açıktır.

 

“HALK DEĞİL, SERMAYE ÖNCELENİYOR!”

Halk sağlığını değil sermayenin öncelenmesini içeren önlemlerle pandemi ile mücadele edilemeyeceği gibi iktidarın tavrını değiştirmemesi durumunda şu andaki tablodan daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalma endişesi taşımaktayız. 2021 bütçesinde pandemi ile mücadele ve alınacak önlemler için ciddi bir kaynak ayrılmamış olması ve Sağlık Bakanının da bunu itiraf etmiş olması kaygımızı haklı kılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

İKTİDARA BİR KEZ DAHA SESLENDİLER

Bir kez daha iktidara çağrı yapan Doğan, “Salgınla mücadele ediyor ‘muş’ gibi yapmaktan vazgeçin! Öncelikle enfekte olan ve hayatını kaybeden insanlarımızın ve sağlık emekçilerinin sayısı dahil tüm verilerin, yapılanların, eksikliklerin açıklanmasıyla ve bundan sonra da sürecin şeffaf halde başlayın. Daha fazla gecikmeden kamu işyerlerinde dönüşümlü çalışma uygulaması hayata geçilmelidir.  Hamile, süt izninde olan, engelli, bağışıklık sistemi hastalığı, diyabet, kalp-damar, astım, KOAH, hipertansiyon, akciğer-karaciğer hastalığı böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığa veya zayıf bağışıklık sistemine sahip olan, 60 yaşın üstünde olan, kreşe devam eden veya ilköğrenim çağında çocuğu olup, eşi kamu personeli olmayan veya eşinden boşanmış/ayrılmış olan, bakmakla yükümlü olduğu anne veya babası bulunan personelin, kritik işler de dahil olmak üzere işe başlatılması tehlike tamamen ortadan kalkıncaya kadar ertelenmelidir.

 

“TÜM VATANDAŞLARA YURTTAŞLIK TEMEL GELİRİ SAĞLANMALIDIR”

En az 4 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalıdır. Bu süre boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki diğer tüm faaliyetler durdurulmalıdır. Sağlık emekçilerine nitelikli kişisel koruyucu donanım eksiksiz sağlanmalıdır. Pandemi ile mücadelede bakanlık sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile kolektif çalışmalı, bu kurumları sürece dahil etmelidir. Covid-19 meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır. Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmeli, tüm vatandaşlara yurttaşlık temel geliri sağlanmalıdır.

Öte yandan, Mersinde hizmet veren sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerine imzalatılan ve basına da hasta olanın cezalandırılacağı şeklinde yansıyan olay sendikamızca yakından takip edilmektedir. Kişisel koruyucu donanımların dağıtımı, kalitesi, iş yükü, personel yetersizliği gibi nedenler göz ardı edilerek emekçilerin sorumlu tutulması tedbir değil zulüm olacaktır.

 

“SES SAĞLIKÇILARA DESTEK VERECEK”

Salgın öncesinde de, sağlık emekçilerinin büyük sorunlarından olan sağlıkta şiddet, salgın döneminde de artarak devam etmekte, intihar haberleri ardı ardına gelmektedir. Sorunlara yapısal çözümler bulmak yerine sorumluluğu sağlık çalışanlarına yüklemek yerine sağlıkta şiddet yasası gibi yapısal reformların yapılması gerektiği açıktır. Sağlık emekçilerin tedbirlere uymayıp hastalık kapması halinde disiplin işlemi yapılacağı yönündeki tebligatın, baskı ve mobing aracı olarak kullanılması, çalışanlar üzerinde ek stres yaratması, yandaş olmayanlara uygulanıp taraflı davranılması halinde hukuki yollara başvurulacaktır. Bu nedenle soruşturma geçirecek üyemiz olan veya olmayan tüm emekçiler sendikamıza başvuracak olursa kendilerine gerekli destek sağlanacaktır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA