ÇİĞ SÜT ÜRETİCİLERİNE ZAM GELECEK Mİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİĞ SÜT ÜRETİCİLERİNE ZAM GELECEK Mİ?


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

 

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan önergesinde “Çiğ süt üreticisi 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana süte zam alamadı. Çiğ süt referans fiyatı yaklaşık 1 yıldır litre başına 2 lira 30 kuruş. Buna karşılık yem hammaddelerinin fiyatı bu dönemde ortalama yüzde 77 arttı. Süt yeminin fiyatı yüzde 63, besi yeminin fiyatı yüzde 60 arttı. Kur arttıkça da fiyatlar artmaya devam ediyor.

Tam böylesi bir durumda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yem piyasalarında istikrarı korumak, besici ve yetiştiricilerin üretim maliyetlerini düşürmek için 3 ay vadeli vade farksız 100 bin ton arpa satışı yapılacak. Süt destekleme primi alacak üretici sayısının 246 bin 649 olduğu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satışa çıkardığı arpa miktarının da sadece 100 bin ton olduğu düşünüldüğünde, bu miktarın ‘yem piyasalarında istikrarı korumak, besici ve yetiştiricilerin üretim maliyetlerini düşürmek’ için yeterli olacağı kamuoyunca tartışılmaktadır” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“100 bin ton arpa satışı ile yem fiyatlarının düşmesinin, piyasanın düzenlenmesinin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz? Üreticiye 1 ay süreyle büyükbaş hayvan başına günlük 5 kilo, küçükbaş hayvan başına günlük 1 kilo arpayı piyasaya göre ucuza temin etmekle yem piyasası düzenlenebilir mi? Yem piyasalarını düzenlemekte en etkin yol olan, tasfiye edilmiş olan yem fabrikalarının kamusal bir planlama dahilinde yeniden üretime geçirilmesini düşünüyor musunuz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA