ZEHİR SAÇAN TARIM İLAÇLARI MECLİSTE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZEHİR SAÇAN TARIM İLAÇLARI MECLİSTE!


 

Tarımda kullanılan ve kansere neden olan glifosatı TBMM gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “Glifosatın depolardan toplatılarak imha edilmesi düşünülmekte midir?” diye sordu.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, tarım ilaçlarında kullanılan ve kansere neden olan glifosatı meclis gündemine taşıdı. Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Turan önergesinde “Bilindiği gibi glifosat adlı kimyasal uzun bir süreden beri Amerika’da, Avrupa’da en çok tartışılan ve mahkemelere konu olan bir madde. Tüm dünyada glifosat etken maddesi içeren çok sayıda ot ilacı/ Herbisid var. En çok bilineni ise Roundup. Bazı ülkeler bu ilacı yasakladı.

Monsanto’nun ürettiği Roundup tarım ilacının etken maddesi glifosatın kansere neden olduğu iddiası ile 2014’te Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan davada mahkeme Monsanto’yu 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu davayı emsal göstererek çok sayıda dava açıldı. Monsanto’yu 2018’de 65 milyar dolara satın alan Bayer, dava açanlarla anlaşarak 10 milyar 900 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Daha evvel ben de bu herbisid hakkında Bakanlığa soru önergeleri vermiş, Meclis bahçesinde kullanıldığını tespit ettiğim için de TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a konuyu bizzat bildirmiştim. Bakanlığa verdiğim soru önergesine verilen cevapta, Avrupa Birliğinde kullanımı serbest olduğu için Türkiye’de de kullanıldığı vurgulanmıştı.

 

“GLİFOSATIN ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI OLDUĞUNA KARAR VERİLDİ”

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili ülkemizde önemli bir gelişme yaşandı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, Alman Kimya Şirketi Bayer’in bünyesine katılan Monsanto’nun ürettiği tarım ilaçlarının etken maddesi glifosatın çevre ve insan sağlığına zararlı olduğuna karar verdi. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği söz konusu etken maddenin ruhsatı da iptal edilmiş oldu. Ancak alandan elde ettiğimiz bilgilere göre ilaç hala ülkemizde tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmakta” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Avrupa Birliği müktesebatı esas alınmak suretiyle kullanımına izin verilen bu etken maddenin mevzuat gereğince oluşturulması gereken komisyonlarda, laboratuvar araştırmalarıyla da desteklenmiş biçimde risk değerlendirmesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Mahkeme kararıyla glifosatın ruhsatının iptal edilmesi, kullanımının yasaklanması kararı karşısında Tarım ve Orman Bakanlığının tutumu ne olacaktır? Glifosatın depolardan toplatılarak imha edilmesi düşünülmekte midir?  Düşünülüyor ise bu işlem ne zaman gerçekleştirilecektir? Ülkemizde yıllık ne kadar glifosat kullanılmaktadır? Glifosat ağırlıklı olarak hangi tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır? Ülkemizde depolarda ve raflarda ne kadar glifosat stoğu bulunmaktadır? Glifosata bağlı meydana gelen çiftçi kanserlerine ilişkin elinizde bir istatistik bulunmakta mıdır? Glifosata bağlı kanser vakalarının meslek hastalığı sayılmasına ilişkin bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA