GEBELİKTE SİGARA ÇOK TEHLİKELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GEBELİKTE SİGARA ÇOK TEHLİKELİ!


 

Haber Merkezi

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op. Dr. Aysun Savaş Efesoy, gebelikte sigara kullanımının tehlikeli olduğunu açıkladı.

“Herkesin bildiği gibi kelime itibariyle sigara kullanımı sağlığa zararlı” diyerek sözlerine başlayan Op.Dr. Aysun Savaş Efesoy, “Gebelik öncesi ve gebelik sonrası dönemde sigara içmek daha çok zararlı.Sigaranın içinde bir sürü zararlı madde var ama bizi öncelikle ilgilendiren nikotin ve karbonmonoksittir. Bunlar anne gebeyken sigara içtiğinde tabi ki doğal olarak annenin karnına sonra bebeğin eşi dediğimiz plasenta ya oradan da bebeğe geçmiş oluyor. Aynı anda hem bebeğimiz hem plasentamızda buna maruz kalıyor. Bu zararlı maddeler annenin damarlarında daralma yapıyor ve tıkanma yapıyor. Bebeğimize daha az kan akımı ve daha az oksijen geçmesine sebebiyet oluyor. Bu zararlı maddeler hem annemize ve bebeğimize zarar vermekte” dedi.

 

"SİGARA İÇMEK DÜŞÜK TEHLİKESİNİ OLUŞTURUYOR"

Gebelikte sigara içmenin anneye ve bebeğe verdiği etkileri söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op. Dr. Aysun Savaş Efesoy, “Erken gebelik, vajinal kanamalar, düşük tehlikesi, gebelik kayıbı ve tekrarlayan gebelik oluşabiliyor. İlerleyen haftalarda plasentada daralma ve oksijen azalmasına sebebiyet verip erken doğuma sebep olabiliyor. Suyun erken gelmesine sebep olabiliyor. Plasentanın erken ayrılması  durumları annede ve bebekte hayati tehlike yaratabiliyor. Biz bu duruma Preeklampsi yani annenin zehirlenmesi bebeğin anneyi zehirlemesi diyoruz” dedi.

 

"GEBELİK SONRASI BEBEĞİN SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR"

Op.Dr. Aysun Savaş Efesoy, “Bebekte ileri süreçte akciğer hastalıklarına, astıma, obeziteye sebep verebiliyor. Ayrıca gelişimsel kusurlara da sebep verebiliyor. Yapılan araştırmalara göre de sosyal gelişiminde, zihinsel gelişiminde, ders başarımında, ortama adaptasyonunda etkilenme olduğu söylenmekte” cevabını verdi.

 

“ÇEVRESEL MAZURİYETLERİN SIFIRA İNDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Gebelikte pasif içiciliğinde zararlı olduğunu öyleyen Efesoy, “Çevresel maruziyette riskleri artırmaktadır. Çevresel mazuriyetlerinde sıfır indirilmesini istiyoruz. Pasif içiciliğinde bir sigara tüketen insan kadar zehirli maddelere maruz kalındığını görülmüştür” sözlerini kullandı.

 

"GEBELİK SONRASI SİGARAYA BAŞLAMAKTA ZARARLI"

Gebelik öncesinde sigarayı bırakıp, gebelik sonrasında sigaraya başlamanın da zararlı olduğunu belirten Efesoy şöyle konuştu: “Tekrardan sigaraya başlanması annenin bebeğimizi süt ile besleyeceği için bu zararlı maddeler kanla birlikte anne sütüne karışmaktadır. Sonra sigaranın başlanması süt salgısında azalma, süt salgısında besin değerlerinde azalma gözlenmiştir. Besin değerlerin azalması bebeğin gelişimine duraksamalar yaratabilir. Pasif içicilikte de aynı sıkıntıların yaşandığı gözlenmiştir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA