ALLAH VERDİKÇE VERİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ALLAH VERDİKÇE VERİYOR!


 

Belediyeye 100 yeni otobüs alımı için gerekli 22 milyon Avro’luk borçlanma için kapısını çaldığı Lütfi Elvan’ın bakan olmasına “Allah verdikçe veriyor” diyerek sevinen Başkan Seçer, bu defa muhalefet çelmesine takılmayacağı beklentisi içerinde olduğunu gösterdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Göreve geldiği günden buyana aradan geçen 20 ayda Büyükşehir Meclisi’nden 3 defa borçlanma yetkisi isteyen ancak muhalefete takılarak sadece birini alabilen Başkan Seçer’in yüzü, Lütfi Elvan ile güldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ile belediyeye alacağı 100 yeni otobüs için 22 milyon Avro’luk borçlanma talebinin cumhurbaşkanlığı programına alınması adına bir görüşme yaptığını açıklayan Seçer, olumlu geçen diyalogu “Allah verdikçe veriyor” diyerek tarif etti.

Bu defa ki borçlanma yetkisi talebinde muhalefet çelmesine takılmayacağı beklentisi içerinde olduğunu gösteren Seçer’in Büyükşehir Meclisi’nden yetki talebi, Plan ve Bütçe ile Ulaşım Komisyonlarına havale edildi.

Teklif kabul edilir ise ket toplu ulaşım sisteminin güçlendirilmesi ve vatandaşlara hızlı, kaliteli ve konforlu ulaşım hizmet sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan 100 adet CNG’li otobüsün alımı kapsamında 22 milyon Avro’ya kadar dış kredi kullanılacak.

Projenin gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından (EBRD) temin edilecek finansman desteği, aynı zamanda hibe olarak verilecek.

 

160 OTOBÜS KULLANIM ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ

Otobüslere neden ihtiyaç olduğu ile ilgili bir bilgilendirme de yapan Seçer, “Kredi artı hibe alma sebebimiz yeni otobüs alımları. Biz kendi bütçemiz ile 73 adet yeni otobüs aldık. Bunun 63 adeti otobüs, 10 adeti de körüklü doğalgazlı otobüs. Şuanda imalatı yapılıyor, önümüzdeki günlerde hizmete girecek.

Bunu niye alıyoruz? İhtiyaç olduğu için alıyoruz. Bugün Mersin’de 252 araçlık filomuz var. Yılda 33 milyon 500 bin civarında yolcu taşıyoruz. Araç başına doluluk oranımız yüzde 80 ile yüzde 20 arasında değişiyor. Her yıl yolcu artışı ortalama yüzde 10 civarında oluyor. Yani bu yıl 34 milyon yolcu taşıma miktarımız gelecek yıl 3,5 milyon daha artacak. Konforlu, daha temiz bir otobüste vatandaşları seyahat ettirmek istiyorsanız toplu taşıma otobüslerinin kullanım ömrü 10 yıl. Bugün filomuzda 1975 ve 2008 model arası kullanım ömrü dolan 160 adet otobüsün değiştirilmesi gerekiyor. Kullanım ömrünü tamamlayan otobüsler sık sık arıza veriyor ve bakım onarım maliyeti gerektiriyor ki bu da daha genç otobüslerin maliyetinin çok çok üzerinde oluyor. Böyleci bu araçların bakım onarım maliyetleri de bu alımlar gerçekleşirse ortadan kalkış olur.

Ayrıca bu yeni alınan otobüslerin akıllı ulaşım sistemlerine uyum sağlamasını tercih ettik. Bizim 173 otobüse ihtiyacımız var. 104 araca daha bizim ihtiyacımız var çünkü hem vatandaşlarımızın daha rahat seyahat etmesini ve daha az zaman yitirmesini istiyoruz. Gerekli güzergahlara gerekeli miktarda otobüs veremeyince, seferler arası zamanı uzatmak zorunda kalıyoruz. Yeni güzergah talepleri var, bunları açamıyoruz. Bunların ortadan kalkması için bizim 177 adet yeni otobüse ihtiyacımız var.

Aynı zamanda iklim değişikliği önemli bir konu. Emisyon önemli bir konu. Ne kadar az fosil yakıtlı taşıtlar trafikte olur ise o kadar az hava kirliliği olur. bunu önemsiyor ve vatandaşlarımızı toplu taşımaya yönlendiriyoruz. Bu aldığımız otobüslerde çevre dostu otobüsler

Öte yandan bizim şuanda 7 adet yeni hat açmamız lazım. Belediye otobüsü olmayan yerlere, otobüs vermemiz lazım ve bunun için de bize 36 adet araç gerekiyor. Ayrıca şuan covid dönemi, merkezden gelen bazı kararnameler çerçevesinde bizim de uygulamalar yapmamız gerekiyor Yolcu sayılarını düşürmek zorunda kaldık. Sadece bundan dolayı filomuzu 4 kat arttırmamız gerekiyor” dedi.

 

22 MİLYON AVRO’NUN 7 MİLYONU HİBE

Kredinin 22 milyon Avro tutarında olacağını ancak 7 milyon Avro’sunun hibe olarak alınacağını belirten Seçer, “Krediyi almamız halinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) programına başlamış olacağız,. Bir çok çevre dostu yatırımlara destek bulacağız. Daha önce ki otobüs alımında çevre dostu otobüs aldığımız için samimiyetimize inandılar ve bizi kabul ettiler. Sadece Büyükşehir Belediyeleri bu kuruluşla çalışmıyor özel sektörden ilçe belediyelere kadar çevre dostu projelere bu finans kuruluşundan finans sağlayabiliyor.

Bizim kullanacağımız kredinin aşamaları gerçekleşmiş. Sadece bizden Türkiye Cumhuriyeti içindeki kurumlardan iznimizi bekliyorlar. 22 milyon Avro’luk kredinin 7 milyon Avro’su bize hibe edilecek. 15 milyon Avro’yu ise iki yıl ödemesiz, 8 yılda ödeyeceğiz. Ve yılda 2 kez 6 ayda bir olmak üzere eşit taksitlerde ödeyeceğiz. Geri ödeme miktarımız 18 milyon 85 bin Avro’ya denk geliyor. Şimdi yapacağımız meclisin bize onay vermesi.

 

“ALLAH’A KURBAN OLAYIM, ŞİMDİ KENDİSİ BAKAN”

Ben bu konuyu geçtiğimiz hafta Ankara ziyaretimde sayın Lütfi Elvan bakanımızla da görüştüm. Çünkü meclisten yetki alınması halinde bunun Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda dış finansman yıllık yatırım programına alınması gerekiyor. Sayın bakan bu konuda her hangi bir beis olmayacağını söyledi. Bunu da kendinin de girişimi ile olumlu olacağını bana değerlendirmesini yaptı.

Ancak ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na hazine garantisiz dış borçlanma izni de talep etmemiz gerekiyor. O dönemde sayın Albayrak bakandı, o konuda biraz gayretli olmamız gerektiğini, oradan izin almanın cumhurbaşkanlık yatırım programına almaktan aha sıkıntılı olduğunu söyledi ama Allah’a kurban olayım, şimdi kendisi bakan. Dolayısıyla Allah verdikçe veriyor. Tabiî ki onun yardımı ve sizlerin desteği çok önemli. Buradan izin çıkması durumunda bu aşamaları hep beraber gerçekleştirirsek, bu krediyi kullanırsak en az 100 otobüs kafilemize dahil ederiz” dedi.

Teklif Plan ve Bütçe ile Ulaşım Komisyonlarına havale edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA