“BORCU AZALTTIK” DEDİ, BORÇLANMA YETKİSİ İSTEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BORCU AZALTTIK” DEDİ, BORÇLANMA YETKİSİ İSTEDİ!


 

Göreve geldiği günden buyana belediyenin MESKİ ile birlikte 3 milyar TL olan borcunu üçte bir oranında azaltarak, 2 milyar TL’ye indirdiğini söyleyen Başkan Seçer, 2021 bütçesi için 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisi istedi!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının 2. Birleşimi yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldiği 20 ayda belediye ve MESKİ’nin 3 milyar TL olan borcunu 2 milyar TL’ye indirdiğini söyleyerek, 2021 yılı için 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisi istedi.

Bütçe denkliği için istediği 250 milyon TL’nin tamamını kullanma yetkisine sahip olmadığını yaklaşık 175 milyon TL kullanabileceğini işaret eden Seçer, “Geçen yılın bütçesi 2 milyar 250 TL olup, böyle bir banka borcu miktarı çok değil” dedi.

Pandemi nedeniyle projelerinin 3-4 ay geç kaldığını da açıklayan Seçer, “Eylül’den sonra yatırımlarımız çok süratli bir noktaya geldi. Programa aldığımız yatırımların gerçekleşme oranı yıl sonu itibariyle yüzde 80’leri bulacak. Pandemiye rağmen bu önemli bir rakamdır. Eğer pandemi olmasaydı biz yüzde 100 gibi bir program gerçekliğine ulaşmış olacaktık.

Bu parayı ilgilendiren bir konu, bunun komisyona sevk edilerek, orada konuşulması lazım. Ben bizatihi ihtiyaç duyulması halinde komisyon üyelerimize oturup, konuşup toplantı yaparak, kendilerine bazı değerlendirmeler yapmak istiyorum. Gelecek oturumda da detaylı bir sunum yapacağız yatıklarımız ve yapacaklarımız ile ilgili” dedi.

 

BELEDİYENİN MALİ TABLOSU NEDİR?

Oylamadan önce Başkan Seçer ayrıca, “31 Ekim itibariyle belediyemizin mali tablosu nedir?” sorusunu yanıtladı. Vahap Seçer, “31 Mart 2019 itibariyle toplamda 2 milyar 247 milyon TL’lik borçla bir kasa devraldık. Bunun 6 milyon 160 bin TL’si mal ve hizmet alımlarına ait. 1 milyar 582 milyon TL’si de banka borçlarıydı. Daha sonra 19 aylık sürede toplamda mal ve hizmet alımına ödediğimiz miktar 1 milyar 174 milyon 594 bin TL’dir. Devraldığımız borçla beraber 1 milyar 838 milyon 760 bin TL borca evrilmiş oluyor. Bu mal ve hizmet alımı, banka borcuna ayrı gireceğim.

Ancak biz 19 aylık süre içerisinde de bu tutarın 1 milyar 444 milyon 777 bin TL’sini dedik. Şuanda hesapta görünen bakiye 393 milyon 983 bin TL.  Burada 247 milyon TL’lik mal ve hizmet alımlarından kaynaklı borç stokumuzda azalma söz konusu.

Bir taraftan yatırımlar devam ediyor. Borçlanıyoruz ama diğer taraftan da ödüyoruz. Şuanda 31 ekim itibariyle de mal ve hizmet alımlarından kaynaklı borcumuz yaklaşık olarak 247 milyon TL azalarak, 393 milyon 983 bin TL seviyelerine inmiş bulunuyor.

 

“2 MİLYAR TL CİVARINDA BORÇ YÜKÜMÜZ VAR”

Diğer taraftan banka barlarımız vardı. bir milyar 582 milyon 783 bin TL banka borcu devraldık. Geçen yıl 164 milyon TL borçlanma yetkisi aldık, kullandık. Faiziyle beraber borcumuz ki uzun vadeli, 1-2 yıl ödemesiz 1 milyar 349 bin TL’ye evrildi ama biz 19 ayda 595 milyon 855 bin TL’de banka borcu ödedik.

Şuanda banka borçlarımız 1 milyar 204 milyon 90 bin TL’ye evrilmiş. Borç teslim aldık, tekrar ödedik ve toplamda 380 milyon TL civarında banka borçlarında azalmamız söz konusu oldu. Toplamda mal ve hizmet alımı ile banka borçları, ana para artı faiz toplamında 648 milyon 475 bin TL’lik bir borç stokumuzda azalma söz konusu.

31 Ekim itibariyle Büyükşehir ve MESKİ’nin borçlarında 3’te birlik azalma söz konusu. Devraldığımız kurumların toplam borcu 3 milyar TL civarındaydı, şuanda 2 milyar TL civarında borç yükümüz var” dedi.

Teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA