DEPREM GELMEDEN ACİLEN ÖNLEM ALINMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DEPREM GELMEDEN ACİLEN ÖNLEM ALINMALI!


 

Deprem kuşağında olması ve eski yapılarının özellikle kıyı şeridinde yer almasından dolayı olası bir depremde Mersin’de büyük bir yıkım yaşanacağına dikkat çeken Mersin İl Koordinasyon Kurulu, önlemlerin acilen ciddiyetle ve süreklilikle yapılması çağrısı yaptı.

AYŞENUR ÖNAL

 

Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir’de yaşanılan 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Mersin’de yaşanılacak olası bir depremin getireceği felaketleri gözler önüne serdi. Zemin yapısı, kat yükseklikleri, eski ve çarpık yapılaşma, deprem bölgesi olması, kıyı yapılaşmasının yoğun olması ve geçmişte yaşanılan yıkıcı depremlerin Mersin’e büyük zararlar vereceğine dikkat çeken İKK, acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.

 

“1999 ÖNCESİ RUHSATLI BİNALAR YIKILDI”

Konuya dair basın açıklaması okuyan TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisler Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, “İzmir Depremi, Sisam Adasının yakınında, Seferihisar körfezi açıklarında, 30 Ekim 2020 saat 14:51’de meydana gelmiştir. AFAD verilerine göre moment büyüklüğü 6,6 olan bir depremdir. Bu deprem, İzmir merkezine yaklaşık 70 km uzaklıkta meydana gelmiştir. Seferihisar ilçesinin kıyı kesiminde deprem nedeniyle tsunami oluşmuştur. İzmir’de tüm merkez ilçelerinden çeşitli bina hasarları tespit edilmekle beraber, yıkımlar ve ağır hasarlar vardır. Maalesef can kayıplarımız oluşmuştur. Yıkıma uğrayan ve ağır hasar alan yapılar genellikle 8 kat mertebesinde ve 1999 tarihi öncesinde ruhsat almış yapılardır. Yıkılan yapıların çoğunun zemin katları dükkan ya da otopark amaçlı kullanılan alanlardır. Hasarlı ve yıkılan binaların bulunduğu alanlardaki zemin yapısı, yapılaşma öncesi zamanlarda tarımsal amaçlı olarak kullanılmış verimli sulak arazilerdir. Alüvyon tabanlı zeminlerden oluşmaktadır” sözlerine yer verdi.

 

İZMİR’İN KOŞULLARI MERSİN’DE DE VAR!

Yaşanılanlardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Ak, “Bu yönlerden kentimize baktığımızda, benzer koşullar ilimizde de bulunmaktadır. Mersin ilimizin meydana gelebilecek depremlerden etkilenme riski mevcuttur.  Zemin yapısı, kat yükseklikleri, eski ve çarpık yapılaşma, deprem bölgesinde olması, deniz kenti olan ilimizdeki kıyı yapılaşmasının yoğun olması ve geçmişte yaşanan çevresel depremler Mersin’de yaşanabilecek olası bir felaketin uyarı sinyalleridir. Hem Mersin ilimizde hem de ülke genelinde depremin afete dönüşmesini önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

 

BU ÖNLEMLER ACİLEN ALINMALI

Yaşanacak depremde can kayıplarını azaltmak için öneriler sunan Ak, şunlara değindi;

“İmar Barışı adıyla çıkarılan yasayla, deprem güvenlikleri yapı sahiplerinin beyanına bırakılan tüm yapıların deprem tahkikleri yapılmalıdır. Güvensiz olanlar yıkılmalı, güçlendirmesi gerekenler güçlendirilmelidir. Tüm mevcut yapıların periyodik yapı muayenesi yasal zorunluluk haline getirilerek, yaşanacak olası depremlerde can kaybının yaşanabileceği binalar tespit edilmelidir. Deprem master planları oluşturulmalıdır. Mühendislik, mimarlık ve planlama hizmeti almamış güvensiz yapılar tespit edilmeli ve yıkılmalıdır. Bu hizmetleri almasına rağmen risk teşkil eden yapılar da güvensiz olarak tescillenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Park alanlarından ibaret olmayan Deprem Toplanma Alanları; barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde, elektriği, suyu, altyapısı olan çadırların ve konteynırların kurulabileceği alanlar olacak şekilde düzenlenmelidir.

 

 

“DENETİMİ VE SÜREKLİLİĞİ SAĞLANMALIDIR”

Kentsel dönüşüm süreci hızlandırılmalıdır. Yetkili idareler vasıtasıyla, güvensiz yapı stokunun parsel bazında değil ada/mahalle bazında Kentsel Dönüşümü teşvik edilmelidir. Yapılarda denetim süreci ciddiye alınmalıdır. Güvenli yapı üretim sürecinin denetimi ve sürekliliği sağlanmalıdır. Bu süreç, kamu kurumları, yapı denetim firmaları ve ilgili Meslek Odalarının birlikte çalışmaları ile sürdürülmelidir. Meslek Odaları bu sürecin dışında bırakılmamalıdır.”

 

“KOORDİNELİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMELİ”

Mersin Valiliğini, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine seslenen Ak, “Koordineli çalışma yürütmeye davet ediyoruz. Pek çok kez paylaştığımız çağrımızı yineliyoruz; geç kalınmış olan çalışmalara bir an önce başlanılmalıdır.  TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bilgi, birikim ve araştırmalarımızla bu çalışmalarda yer almaya hazır olduğumuzu kamuoyu nezdinde belirtiriz. Bir daha yaşanmaması temennimizle, İzmir Depremi’nde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileriz” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA