MERSİN’İN HAVA KİRLİLİĞİ NEDEN ÖLÇÜLMÜYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN HAVA KİRLİLİĞİ NEDEN ÖLÇÜLMÜYOR?


 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin'de 2 yıldır hava ölçümlerinin yapılmamasını meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan önergesinde “2005-2007 yılları arasında o dönemin ismiyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde hava kalitesi ölçüm istasyonları kurulmuştur.  Bunların dışında günümüze kadar Samsun, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara, Diyarbakır merkez olmak üzere bölgelere ayrılmış 8 temiz hava merkezi kurulmuştur. Temiz hava merkezi istasyonlarında insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen önce PM10 ve SO2 daha sonra NO,NO2, NOX, CO, O3, PM2.5, BTEX ölçümleri yapılmaya başlanmıştır.

 

“MERSİN HAVA ÖLÇÜM İSTASYONU ÇALIŞMIYOR”

Mersin’in hava ölçüm istasyonun yapımı 2014’te başlamış ve 2016 yılında tamamlanmıştır. İstasyon, Akdeniz Temiz Hava Merkezine bağlı olarak çalışmaktadır. Temiz hava istasyonlarında yapılan hava ölçümleri Ulusal Hava İzleme Ağı’nda her ilin verileri periyodik aralıklarla paylaşılmaktadır. BBC’nin 2019 yılında yayımladığı verilere göre Mersin’deki hava ölçümleri güvenli seviyenin 3,4 katı gösterilmesine rağmen Ulusal Hava İzleme Ağı’nda Mersin hava ölçüm verileri iki senedir yer almamaktadır. Yerel kaynaklara göre Mersin hava ölçüm istasyonu Akdeniz Kaymakamlığı bahçesinde yer almaktadır. Ancak Mersin’deki hava kalitesini izleme istasyonunun çalışmadığı tespit edilmiştir. Mersin’deki Çevre Koruma Dernekleri hava kalitesinin ölçülmesinde sadece bir istasyonun yeterli olmayacağını ve hava kalitesini izleme istasyonunun yerinin doğru olmadığını ifade etmiştir” dedi

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

 HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Mersin’deki hava kirliliği, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin hava ölçümleri ile karşılaştırıldığında güvenli seviyenin daha fazla çıkmasına rağmen Mersin’de iki yıldır hava ölçümü yapılmamasının nedeni nedir? Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde yapılan hava ölçümlerinin verilerinin Ulusal Hava İzleme Ağı’nda yer almasına rağmen Mersin’in hava ölçümlerinin Ulusal Hava İzleme Ağı’nda yer almamasının gerekçeleri nelerdir? Mersin hava ölçüm istasyonunun çalışmadığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise hava ölçüm istasyonunun kurulmamasının nedenleri nelerdir? Mersin’de hava ölçüm istasyonlarının çoğaltılması konusunda Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA