MESKİ’NİN GÜNDEMİ FATURALARA ZAM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESKİ’NİN GÜNDEMİ FATURALARA ZAM!


 

Başkan Vahap Seçer, MESKİ’nin yıl başında sona erdirilen her faturadan seyyanen 1 metreküp için hizmet bedeli alma uygulamasının geri getirilmesini önererek, meclisten destek istedi. Suya zam anlamına gelecek uygulama için yatırım savunması yapan Seçer’in “MESKİ’de mali disiplini sağladık, müteahhitlerin kuruma ilgisi arttı” açıklaması da dikkat çekti

HEDİYE EROĞLU

Görev geldiği günden buyana su tarifelerine yaptığı zam ile eleştiri oklarının hedefi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu tutumundan vazgeçmiyor! Dün Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) 2020 yılı ikinci birleşiminde suya zam yeniden gündeme geldi.

MESKİ’nin 2021 yılı ücret tarife değişikliği görüşmelerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ’nin yıl başında sona erdirilen her faturadan seyyanen 1 metreküp için hizmet bedeli alma uygulamasının geri getirilmesini önererek, meclisten destek istedi.

 

BAŞKAN YATIRIMLAR VE BORÇLARI ANLATTI

Daha geçen hafta meclisten MESKİ için 25 milyon 824 bin 440,74 TL ek kredi talebi destek bulan Başkan Seçer, MESKİ 2021 Yılı Ücret Tarifesi ile ilgili teklif öncesi, devam eden çalışmalar ve yapılacak olan yatırımlarla ilgili meclisi bilgilendirdi. Seçer’in mevcut borçlar ve ödemlerle ilgili yaptığı sunumda “Mali disiplini sağlayarak MESKİ’nin cazibesini arttırdık” vurgusu dikkat çekti. Müteahhitlerin MESKİ projelerine ilgisinin yoğun olduğunu vurgulayan Seçer, zamlanacak tarifelerden elde edilecek gelirin yatırım için gerekli olduğunu savundu.

 

“ZAM YAPTIK, SONRA GERİ ALDIK”

Daha sonra Genel kurulda MESKİ 2021 Yılı Ücret Tarifesi ile ilgili teklif ise Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Başkan Seçer tarifelerle ilgili bazı ilçelerin indirim talebine yönelik yaptığı konuşmada, “Geçtiğimiz genel kurulda biz bir düzenleme yaptık tarifelerde. Vergilerde düşürme yaptık, atıksu vergisini düşürdük. Hizmet bedelini ortadan kaldırdık. Her faturada seyyanen 1 metreküp için bir bedel alıyorduk. Yapım onarım işleri için bunu kaldırdık ve kademede de düzenlemeler yaptık. Biz ilk kademeyi 0-12 metreküp kademeyi, 0-10 metreküpe düşürmüştük, tekrar 0-15 metreküpe çektik. Ama Mut ve Bozyazı ile ilgili ayrı bir çalışma yaptık. 0-30 ile başladık, sonra 31-75 metreküp ve sonra 75 üzeri yaptık bu oranı” dedi.

 

“UYGUN BİR HİZMET BEDELİ ALALIM”

Bütçe görüşmeleri öncesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu üyelerinin kendisini ziyaret ettiğini de açıklayan Başkan Seçer, “Büyükşehir ve MESKİ ile ilgili konuştuk. Kendilerinden şunu rica ettim; mümkünse tarifelerle ilgili bir düzenleme yapmayalım, buna gerek yok. Biz bunu her hangi bir para devale olmuş bir anlamda. Kurlarda yükselmeler olmuş, maliyetler artmış. İşçi çalışan ücretleri artmış yada alet ekipman ücretleri artmış ama biz bunu bu seviyelerde tutalım, dokunmayalım. Ancak seyyanen aldığımız, her hangi bir arıza durumunda zaman kaybını ortadan kaldırmak için 1 metreküp su bedeli alıyorduk. Örneğin sizin oradan geçen hat ile evinizin arasında bir arıza oluştuğunda bize müracaat ettiğinizde, gidip bir tespit yaparak, bir maliyet çıkartıyoruz. Siz bu bedeli örüyorsunuz ve biz sizi sıraya alıyoruz. Atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Buna gerek yok. Makul bir şey yazalım. Seyyanen bunu toplayalım. Bunu da ben komisyona bırakıyorum. Bürokratlar orada bir değerlendirme yapsın. Komisyon buna karar versin, buradan oy birliği ile çıksın. Benim de kamuoyu karşısında özellikle fiyat tarifelerinde rahatlamak için oy birliğine ihtiyacım var. Ben illaki şu olsun demiyorum. Ben kurumumu,yatırımları anlatıyorum, çekip çevirmeye uğraşıyorum. Ben bu topladığım parayı cebime koyamam. Alıp savuramam. Bonkörce harcayamam. Ben bunu yatırıma dönüştüreceğim. Fazla parayı ne yapacağım, vatandaşımın cebinde kalsın. Ben arzu ediyorum en ucuz suyu verelim ama kaçak-kayıp konusunda tekrar cezaları çok arttırdık. Burada desteğinizi istiyorum. Rica ediyorum, faturasını ödeyen vatandaşlarımıza, suyu bizden hukuksuz yere alan vatandaşın bedelini ödetmeyin. Yüzde 50 oranında kaçak kayıp var, bunu ne kadar azaltırsak bizim su fiyatlarımız o kadar düşecek. Komisyonun takdirine bıraktım bir çok konuyu. Benden bilgi istenir ise veririm, zaten bürokratlarımda toplantılarda bulunacaklar. Gerekli doneleri, bilgileri komisyon üyelerine aktaracaklar” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA