MERSİN’İN 8 AYLIK COVİD-19 TABLOSU; YIKICI!


 

TTB’nin hazırladığı Covid-19’un 8’inci ay değerlendirme raporundaki çarpıcı noktalara değinen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, 8 ayda Mersin’de 300’e yakın sağlık emekçisinin Covid-19’a yakalandığını ve 309 vatandaşında vefat ettiğini vurguladı.

AYŞENUR ÖNAL

Türk Tabipler Birliği (TTB), 11 Mart’ta Covid-19 vakalarının Türkiye’de ilk görüldüğü günden Kasım ayına kadar geçen süreyi rapor haline getirdi. Sağlık emekçilerinin 8 ayda ne kadar tükendiğine dikkat çeken raporu yayınlayan TTB, yeniden Sağlık Bakanlığı’na seslenerek “Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilsin!” çağrısı yaptı.

Türkiye geneli yaşanılan yıkımı Mersin üzerinden değerlendiren Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, 8 ayda Mersin’de 3 hekimin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. En son Diş Hekimi Murat Pazarbaşı’nın öldüğünü belirten Antmen, salgının başlarında Silifke’de Aile hekimi Erdinç Şahin’in ve Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan Doktor Turgut Erkutlu’nun da Covid-19’dan yaşamını yitirdiğini belirtti.

 

“300’E YAKIN SAĞLIK ÇALIŞANI COVİD-19’A YAKALANDI”

Şimdiye kadar Mersin’de 300’e yakın sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığını kaydeden Antmen, “Biz doktorların yakalandığı Covid19’dan direk haberdar oluyoruz ama hemşire ve sağlık memurlarının tam olarak kaç tane olduğunu bilemiyoruz. Bence bunun 2 katı kadar olması çok muhtemel. Çünkü doktor dışı dağlık çalışanlarından bize çok sağlıklı bir veri gelmiyor” sözlerine yer verdi.

 

MERSİN’DE 309 COVİD-19 KAYNAKLI ÖLÜM VAR!

Türkiye çapında sadece Ekim ayında 207 işçinin iş cinayetinden öldüğünü belirten Antmen, “2020 yılının ilk 10 ayında en az 1736 işçi çalışırken hayatını kaybetti. 51 işçinin Covid-19’dan öldüğü söyleniyor. 36 işçi ezilme göçük altında kalarak vefat etmiş. 35 işçi trafik ya da servis kazası şekilde yaşamını yitirmiş. Yani 1 ayda 207 işçi, ilk 10 ayda 1736 işçi yaşamını yitirmiş. Bugüne kadar Mersin’de 309 Covid-19 nedenli ölüm kaydetmişiz ama sağlık iş kolu dışında gerçek bir bilgiye ulaşamıyoruz. Sadece sağlık iş kolunda bilgi alabiliyoruz. Nerede bir sağlıkçı Covid-19’a yakalansa bilgisine ulaşabiliyoruz” dedi.

 

ATIK İŞÇİLERİ BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA!

Atık işçilerinin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çeken Antmen, “Maskeler, gözlükler, eldivenler doğrudan çöpe atılıyor ve atık işçileri korumasız bir şekilde çöplerin içine giriyorlar. Çöpler zaten atık yuvasıdır ama Covid-19 dışındaki mikroplar açısında hastalanırsın geçer gibi düşünülür ama Covid-19 bu kadar yaygın olduğundan bu yana o maskelerinde çok düzensiz bir şekilde çöplere atılması nedeniyle özellik bu atıkları toplama işçileri çok büyük tehlike altında çalışıyor. Elimizde belli bir sayı yok ama yani çok olduğunu biliyoruz. Ayrı bir çöp kutusu yapılamsı gibi bir meseleyi gündeme getirelim dedik. Mezitli Belediyesi ve Tarsus Belediyesi ile görüştük. Yapacağız dediler ama benim gördüğüm kadarıyla bir gelişme sağlanmadı” ifadelerini kullandı.

 

“ÖLÜM ORANALRI YÜZDE 30 CİVARI ARTTI!”

“Sağlık Bakanlığı algı yönetiyor, kesinlikle salgını yönetmiyor” diyen Antmen, “Verilen Covid-19 ölüm sayıları gerçek ölüm sayılarının 3’te 1’i. 2019 ile 2020 arası ölüm sayılarını 18 ilde araştırdık yüzde 38,5 artış var. Her yıl yüzde 1,5-2 artış olması normal ama Covid-19 ve Covid-19 temelli denebilecek ölüm oranı yüzde 30 arttı diyebiliriz. O yüzden bizim sağlık sistemimizi tekrar gözden geçirmemiz lazım. Hiçbir neden olmasa bile pandemi döneminde yaşadığımız süreçten bile sağlık sistemimizin hatalı olduğunu görebiliriz.

 

“İŞÇİ ÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ MERSİN’DE VERİ YOK”

Fabrikalarda iş yeri hekimleri olduğu için biraz daha süreç kontrollü ve düzenli gidiyor oralarda işler. Ama Serbest Bölge’de ciddi bir karmaşa var. 2 işçi öldü Covid-19’dan, bildiğimiz sayı 2 ve bu işçiler Serbest Bölge’de çalışıyordu. Dev-Tekstil Sendikası Serbest Bölge’de işçiler hakkında bilgileri alabiliyor. Bulaş oranlarının yüksek olduğunu biliyoruz ama tam olarak bir veri yok elimizde. Ama 1-2 hafta öncesinde oralarda bulunan çöpleri epey bir muhafazaya aldılar, üstünü ve etrafını kapattılar. Onun dışında işçi ölümleri ile ilgili bizim elimizde bir veri yok. Dev-Tekstil dışında bilgi alabildiğimiz bir yer yok” dedi.

 

“7 MİLYON ÇOCUK OKULDAN ALINDI”

Antmen açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Online eğitim ile 7 milyon çocuk okuldan alınmış çalışmaya verilmiş ve çocuk işçi kazaları çok fazla arttı. 7 milyon çocuğun okuldan uzaklaşması bile büyük sıkıntı, eğitim hakları ellerinden alınıyor. Ailelerin evlerinde televizyon olmaması ya da internet olmaması, bilgisayar olmaması gibi aslında devletin görmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağlaması gereken şeyler nedeniyle çocuklar okuldan uzaklaştı. Açılması da sıkıntı yarattı, çok sayıda kişi Covid—19’u kaptı ama büyük ihtimalle çocuklarından kaptıklarını söylüyorlar.

“VATANDAŞ SAĞLIK BAKANLIĞI’NA BASKI YAPMALI”

Sağlık Bakanı sürekli maske-mesafe temizlik diyor ama salgını bitirme açısından yeterli olmadığını düşünüyoruz. Halkın kendisinin de biraz Sağlık Bakanlığı’na hareketliliğin kısıtlanmasına yönelik baskı yapması gerekiyor. Özellikle toplu taşıma araçlarının yoğun yolcu taşıması çok sıkıntılı, AVM’lerin hala açık olmasının büyük sıkıntısı var. Mart, Nisan aylarında toplu ibadethaneler kapatılmıştı, bunların şu anda açık olması büyük sıkıntı. Okulların açılmasını önlemlerin alınmasıyla mümkün olabileceğini düşünmüştük ama beceremediler.”

 

“İZİNLERİN VE İSTİFALARIN İPTAL EDİLMESİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

Sağlık Bakanlığı’nın izin ve istifaları iptal etmesine de değinen Antmen, “Sağlık Bakanlığı’nın izin ve istifaları iptal etmesinin ardından hem sendikalar, hem TTB dava açtı. İzin anayasal bir haktır, istifa yine aynı şekilde, emeklilik yaşın gelince yine aynı şekilde. Biz hekim hakları noktasında güzel bir seminer yaptık, 3 avukat arkadaş bu konuda sunumlar yaptı. Orada da ‘Hekim Hakları’ diye bir başlığımız vardı. Hasta Hakları diye madde madde sıralanmış bir haklar var ama hekim hakları diye bir belirlenmiş hiçbir şey yok. Hekimlerin gerekirse hiç hasta bakmama hakları, gerekirse istifa hakkı bu açıdan çok önemli. O nedenle de ‘Ben senin istifa hakkını elinden alıyorum. İzne çıkamazsın, tayin yaptıramazsın’ şeklindeki tavırlar insan haklarına aykırı, aynı zamanda bu çalışanların daha fazla hastalanmalarına da neden olacak bir durum. Eskiden günde 8 saat çalışan sağlıkçının şimdi 6 saat çalışması lazım” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA