MEÜ ARAŞTIRMADA NEREDE? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEÜ ARAŞTIRMADA NEREDE?


 

Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri sıralamasında Türkiye 19’uncusu olduğu ve U.S. News & World Report tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan en iyi üniversiteler sıralamasında, ’Türkiye’deki En İyi Küresel Üniversiteler’ listesinde 13’üncü sırada yer aldığı açıklanan Mersin Üniversitesi (MEÜ), araştırma performansında kendine yer bulamadı!

HEDİYE EROĞLU

Yükseköğretim Kurulu, araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin performansını açıkladı. İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi' kapsamında belirlenen 'Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri' 26 Eylül 2017'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında çalışmalara başlayan üniversitelerin performansları 'İzleme ve Değerlendirme Komisyonu' tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde yıllık olarak takip ediliyor.

 

32 GÖSTERGEDE DEĞERLENDİRİLDİ

2019 yılıyla ilgili Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi çalışmaları TÜBİTAK işbirliği ile tamamlandı. Araştırma ve aday araştırma üniversiteleri 'Araştırma Kapasitesi', 'Araştırma Kalitesi' ve 'Etkileşim ve İşbirliği' başlıkları altında 32 gösterge kapsamında değerlendirildi ve buna göre bir sıralama yapıldı.

Yapılan değerlendirme sonucunda 2019'da performansı en yüksek ilk beş üniversite sırasıyla Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik, Boğaziçi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ankara üniversiteleri olarak belirlendi. 2019 yılı performanslarına göre yapılan sıralamada ilk 5’te yer alan bu araştırma üniversiteler için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından ek bütçe tahsisi yapıldı.

2019 yılı performans değerlendirme sonuçlarına bakıldığında, program kapsamındaki üniversitelerden İstanbul Teknik, Ankara, Ege, Bursa Uludağ ve Çukurova üniversitelerinin önceki yıla göre sıralamada yükseldiği görüldü. Sıralamada yükseliş kaydeden bu beş üniversiteden Ege, Bursa Uludağ ve Çukurova üniversitelerinin 'aday araştırma üniversitesi' olması dikkat çekti. Bu gelişme, projenin amaçları doğrultusunda başarıyla devam ettiğini gösteriyor.

Araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin performansları dikkate alınarak yapılacak 'etiket değişikliği' 2020 performans değerlendirmesinin de tamamlanmasından sonra 2021 yılında gerçekleştirilecek. Yapılacak değerlendirmeler neticesinde araştırma ve aday araştırma üniversiteleri arasında karşılıklı geçiş durumları söz konusu olabilecek.

 

ÜNİVERSİTELERİN PUAN SIRALAMASI

Oluşturulan endeks kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan 'araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin 2019'da toplam puanlarının detayları ve buna göre yapılan kendi içlerindeki sıralamaları şöyle:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Selçuk Üniversitesi.


MEÜ NEREDE?

Öte yandan geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri sıralamasında Türkiye 19'uncusu olduğu ve U.S. News & World Report tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan en iyi üniversiteler sıralamasında, 'Türkiye'deki En İyi Küresel Üniversiteler' listesinde 13'üncü sırada yer aldığı açıklana Mersin Üniversitesi, araştırma performansında kendine yer bulamadı! Bu durum sürekli ‘başarı’ vurgusu yapan üniversite yönetimine yönelik tepkiye neden oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA