“COVİD 19 MESLEK HASTALIĞIDIR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“COVİD 19 MESLEK HASTALIĞIDIR”


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Covid 19 salgını süresince büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Covid 19 salgını süresince büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Turan salgın süresince büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerinin haklarını korumak ve geliştirmek için daha fazla ücret, daha fazla istihdam, 3600 ek gösterge ve Covid 19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ve izin kullanma hakkı gibi temel hakların tanınması amacıyla TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.

 

VAKA SAYISI ARTIYOR

Covid 19 pandemisinde dünya genelinde toplam vaka sayısının 50 milyon, günlük ölüm sayısının ise 7 binleri geçtiğine dikkat çeken Milletvekili Turan, önergesinde; “Türkiye’de 8 Kasım 2020 tarihi itibari ile Sağlık Bakanlığı verilerine göre yeni hasta sayısı 2 bin 516 kişiye, can kaybı 84 kişiye yükseldi. Pandeminin ülkemizde yayıldığı ilk günden itibaren toplam vefat edenlerin sayısı 10 bin 887 kişiye, toplam hasta sayısı 394 bin 255’e, ağır hastaların sayısı ise 2 bin 740 kişiye ulaşmıştır.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YÜKSEK RİSK ALTINDA

Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi Covid 19 hastalığında da çalışanlar arasında en yüksek enfeksiyon riski olan meslek grubu sağlık çalışanlarıdır. Dünyadaki bütün insanlar salgının kontrol altına alınabilmesi için imkanlar elverdiğince evlerinde kalırken, sağlık çalışanları ise artan iş yükünün doğal bir sonucu olarak normal mesai saatlerinden daha fazla çalışmak zorunda kalmıştır. Bu durum sağlık çalışanlarının Covid 19 bulaş riskinin toplumun çok üstünde olmasına neden olmaktadır.  Ekim ayı sonu itibariyle Türkiye’de Covid 19 nedeniyle vefat eden sağlık çalışanı sayısı 130, enfekte olan sağlık çalışanı sayısı ise 40 binin üzerine çıkmış durumda.

 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ ÜCRETLİ KÖLE HALİNE GETİRİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kuruluşlar, Covid 19 ile mücadelede sağlık emekçilerinin desteklenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yeterli dinlenebilecekleri şartların sağlanması ve ücretlerinin iyileştirilmesi konusunda defalarca açıklamalarda bulunmuştur. Sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılmasının sonucu olarak sağlık emekçileri ücretli köle haline getirilmiş ve gittikçe yoksullaşmıştır. Sağlık emekçilerinin; nitelikli ve yeterli koruyucu ekipmana erişememesi, salgına yakalanma riskine ve emeğine göre ücret alamaması, dinlenememesi, daha iyi beslenememesi, düzenli test yaptıramaması, aile yakınlarının bu zor koşullardan etkilenmesi durumunda Covid 19 salgını ile mücadelenin sekteye uğraması kaçınılmazdır.

Covid 19 salgını ile mücadelede etkili sağlık hizmetleri koşullarının sağlanması için öncelikle sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.

 

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN İSTİFA ETMESİ VE EMEKLİ OLMASINI YASAKLANDI

AKP hükümetinin pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının bütün uyarılarına rağmen sağlık emekçilerinin koşullarını iyileştirmek amacıyla kapsamlı bir politikayı maalesef uygulamadığı görülmüştür. Sağlık Bakanlığı 27 Ekim’de 81 İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği bir genelge ile sağlık emekçilerinin istifa etmesi ve emekli olmasını yasaklamıştır. Aynı genelge ile sağlık emekçilerinin izinleri iptal edilmiş, hatta radyoaktif ışınla çalışan personelin bir aylık sağlık izni kurum amirlerinin inisiyatifine bırakılmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık emekçileri lehine uygulanmış kapsamlı bir politikanın olmaması Covid 19 ile mücadele konusunda yeterli önlemlerin alınmadığını göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

BU TALEPLERE KULAK VEREN

Milletvekili Turan araştırma önergesinde sağlık emekçilerinin en temel hakları olan yaşama ve dinlenme hakkı başta olmak üzere şu ifadeler yer aldı; “Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli atamasının yapılması, KHK ile hukuksuz biçimde mesleklerinden alıkonulan sağlık emekçilerinin göreve iade edilmesi, Covid 19 ile etkili mücadele etme konusunda sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerinin karar alma süreçlerine dahil edilmesi, Covid 19 İş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınması, Sağlıkta Şiddetin önlenmesi, sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlemesi, kronik hastalığı ve 65 yaş üstü sağlık emekçilerine idari izin verilmesi, güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçilerinin ivedilikle işe başlatılması, gibi temel insan haklarının en kısa sürede uygulanması amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA