COVİD 19 İŞÇİYE DERT OLDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

COVİD 19 İŞÇİYE DERT OLDU!


 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Covid 19 salgınındaki işçilerin çalışma koşullarının zorluğunu meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için soru önergesi veren Turan, önergesinde; Covid 19 salgınının yayılmasının önüne geçmek için alınan önlemler kapsamında birçok ülkeden birçok şirketin beyaz yakalı çalışanlarının evden çalışması kararını aldığını söyledi.

Ancak aynı durumun endüstriyel üretimde çalışan işçiler için geçerli olmadığını söyleyen Milletvekili Turan, “Fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ya da küçük atölyelerde çalışan işçiler üretimi devam ettirebilmek için işyerlerine gitmek zorunda kalıyor.  İşçiler, hali hazırda işçi sağlığı ve güvenliğine dair önlemlerin son derece kısıtlı olduğu bu kalabalık ortamlarda salgının doğrudan hedefindeler. AKP hükümeti sadece sermayeyi koruyan önlemler alarak; işçilerin ücretsiz izin, işsizlik maaşı, hijyen ve tıbbi malzeme taleplerine dair tek bir adım atmamıştır. Bu kritik süreçte bile fazla mesai yaptırma, işten ayrılmak zorunda kalanların yerine başka işçi çalıştırma, işten atma ya da ücretsiz izin gibi yöntemler uygulanmaya devam etmektedir.  İşçilere koruyucu malzeme ve ekipman verilmemekte, semptom gösterenlere test yapılmamakta ve çalışma alanları dezenfekte edilmemektedir. Birçok şantiyede inşaat işçileri sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Öte yandan işçilerin toplu halde asansör kullandığı, maskesiz çalışmak zorunda bırakıldıkları, kalabalık yatakhanelerde konakladıkları, yemekhanelerinde tabakların yıkanmadan sadece silinerek tekrar kullanıldığı bilinmektedir. Karantina altına alınan işçilerin evde geçirdikleri süre yıllık izinlerinden düşürülmektedir” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Bakanlığınız tarafından özellikle sanayi, inşaat, maden ve tekstil işçilerinin Covid 19 salgınından korunması konusunda hangi tedbirler alınmıştır?

Sanayi, inşaat, maden ve tekstilde çalışan işçilerin çalışma koşullarının Covid 19 salgını dolayısıyla yeniden düzenlenmesi konusunda bakanlığınız tarafından hangi girişimlerde bulunulmuştur?

Testi pozitif çıkan işçilerin, işverenler tarafından çalışmaya zorlanmasının önlenmesi konusunda Bakanlığınız tarafından hangi adımlar atılmaktadır?

Covid 19 salgınının Türkiye’de ilk görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden günümüze kadar kaç işçinin testi pozitif çıkmıştır? Testi pozitif çıkan işçilerden kaçı hayatını kaybetmiştir?

16 Nisan 2020 tarihinden itibaren işten çıkarma yasağı olmasına rağmen Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş kaç işten çıkarma olayı vardır?

Salgın sürecinde yasak olmasına rağmen işverenler tarafından işten çıkarmaların önüne geçmek için bakanlığınız tarafından hangi denetimler yapılmaktadır?

Pek çok sektörde çalışan işçilerin maskesiz çalışmasının önüne geçmek için Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmaktadır?

Bakanlığınız tarafından İş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin yaşamlarını tehdit eden kaç vaka tespit edilmiştir? Bu konuda işverenlere hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA