İTİRAZLAR HAVADA UÇTU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İTİRAZLAR HAVADA UÇTU!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde pek çok teklif ile ilgi parti içinden yükselen itirazlar ve muhalefet şerhleri adeta havada uçtu! Tuhaf mecliste tansiyon zaman zaman yükseldi!

HEDİYE EROĞLU – AYŞENUR ÖNAL

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Kasım Ayı olağan toplantı döneminin birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Ancak muhalefet şerhlerinin adeta havada uçtuğu mecliste gerek Cumhur İttifakı gerek CHP içerisinden yükselen itirazlar dikkat çekti.

Gerek imar planı düzenleme teklifleri gerekse de ilçe belediyelerin uygulamalarına yönelik taleplere ilişkin itirazlar zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu.

 

KAMU YARARI TARTIŞMASI

Kararların ‘kamu yararı’ gözetilerek alınmasına ilişkin tartışma meclise damga vurdu. “Kamu yararı işin içine girdiği zaman, kamu yararı kararı orada kendini gösteriyor” diyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Evet orman alanı ama yol açmam lazım. Ama ‘ben işletme açacağım, burada bir sürü insan çalışacak’ demek kamu yararı değildir. Ticari bir yarar söz konusudur. Kavram karmaşasından dolayı yanlış bir karar vermeyelim” çağrısı yaptı.

 

“HER ŞEYİ DEVLET YAPSIN BİZ DE KURTULALIM, SİZ DE”

MHP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Mahmut Tat ise tartışmaları ‘tuhaf meclis, sürekli itirazlar yapılıyor’ diyerek yaşananları özetledi. Tat,“O zaman vatandaşın elinden her şeyi alalım kamu yararı için her şeyi devlet yapsın biz de kurtulalım siz de kurtulun” çıkışı yaptı.

 

“KILIF UYDURMAK İÇİN MECLİS KULLANILMASIN”

Başkan Seçer ise “Bu meclisten kamu yararı görülmemiştir kararı çıkarsa bakanlık olumlu karar veremez mi, verebilir. Çevre Bakanlığı bizden görüş alıyor ama burada Polipropilen Tesisi yapılırken de liman genişletilirken de biz olumsuz görüş verdik ama resen yapıyorlar. Birbirimizi kandırmayalım. Kılıf uydurmak için meclis kullanılmasın” dedi.

 

METRO GÜZERGAHLARINDA DEĞİŞİKLİK Mİ VAR?

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan AKP’li Meclis üyesi Mevlüt Ekmekçi, Mersin Metrosu ile ilgili sorularına yanıt istedi. Ekmekçi, “Meclis üyeleri olarak sizlerden bilgi almak istiyoruz. Bu işin yaklaşık maliyeti nedir? Finansman konusunda ne gibi çalışmalarınız var? Teminatlarınız nelerdir? Güzergahlar ile ilgili değişiklikler var mı? Bununla ilgili gerekli izinler alındı mı?” diyerek, bu soruların cevaplarının tarafına detaylı ve yazılı olarak verilmesini istedi.  


METRO İHALESİ SERMAYE ARAYIŞINDA

Baykan Seçer’de, Metro ihalesinin daha önce iptal edildiğini anımsatarak, araya pandemi girince işin üzerine gitmediklerini ancak 9 Ekim’de ön yeterlilik ihalesinin gerçekleştiğini hatırlattı. Seçer, “Biz göreve geldiğimizde Soli kavşağından başlayan proje Serbest Bölge’de bitiyordu. Biz projenin Mezitli Belediyemizin önünden başlamasını ve tren istasyonunda nihayetlenmesine karar verdik. Ancak biz bu projeyi doğudan batıya doğru değil, kuzey hatlarına da bağlantı yaparak hayata geçirmeyi planladık. Karma bir raylı sistem projesi seçtik, bunu yeni geliştirdik. Cumhurbaşkanlığınca metro projesi 2019 programına alındı. Bakanlık ile iletişim halindeyiz.

İhalemiz bir inşaat ihalesi ve firmaların finansmanı kendilerinin bulması şartıyla yapılan bir çalışma. Şuanda bir maliyet vermem yasal olarak söz konusu değil. Dosya veren firmalar şuanda değerlendirilme aşamasındalar. Bu ihaleye giren firmalar biliyor ki finans kuruluşlarını kendileri bulaca. Kimi Avrupa kimi Çin sermayesi ile görüşüyor” dedi.

 

BORCU 3’TE BİR ORANIN DA ERİTTİK”

Öte yandan belediye ve MESKİ’nin borç stoku ile ilgili de açıklama yapan Seçer, “Biz mali disiplini sağlamış bir belediyeyiz. 1,5 yılda MESKİ ve Büyükşehir’in borç stokunu üçe bir oranında azalttık.  2 milyar civarında Büyükşehir ve MESKİ’nin borç stoku vardı. Biz geliri olan bir kentiz, daha da büyüyeceğiz. Tarsus’ta iki organize sanayi inşaatı birden var. Mut’ta organize sanayi bölgesinin temeli atılacak. Uluslararası havalimanın bir an önce açılmasını istiyoruz. Ortadoğu hep böyle gitmeyecek, oranın yeniden ihyası ve inşası gerekecek. Türkiye içinde en yakın lokasyon Mersin’dir. Üretim, lojistik, ihracat, ithalat demek bize yansıyan gelir demek.

Pandemi de biz diğer illere göre çok diri kaldık. Ekonomik travmatik durumları yaşamadık. Hareketli sektörler var çünkü. Gereksiz yatırım yapar, koca koca binalar dikip içini boş bırakırsam, on liralık işi 100 liraya yaparsam haklısınız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA