“İTHALATÇI POLİTİKALAR YERLİ ÜRETİCİ BİTİRİYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İTHALATÇI POLİTİKALAR YERLİ ÜRETİCİ BİTİRİYOR”


 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Bosna Hersek’ten ithal edilen etle ilgili sorunu meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren turan, önergesinde, “Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık, Bosna Hersek’te kurduğu Tareks BH şirketi üzerinden et ithalatı yapmaktadır.  Ancak son günlerde kamuoyunda Bosna Hersek’ten ithal edilen ete ilişkin bir tartışma başlamıştır.

Et ve Süt Kurumu’nun Ağustos ayında yerli besi hayvanlarını karkas kesim fiyatı olarak 32 liradan kestiği, bunun kemiksiz et karşılığının 38-39 lira olduğu bilinmektedir.

Ancak medyaya konu olan faturadan da anlaşıldığı gibi, Bosna Hersek menşeili soğutulmuş kemiksiz sığır etinin kilogramı 5.20 Euro’dan alınmış ve Türkiye’ye getirilmiştir. Ağustos ayında Euro kuru 8.7 lira iken, ithal edilen etin kilogram maliyeti 45 lira olmuştur.

Ağustos ayında Bosna Hersek’ten 1645 ton soğutulmuş kemiksiz et ithal edilirken, bunun karşılığında 8 milyon 554 bin Euro ödendiği bilinmektedir” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Yerli üreticinin eti 39 liradan alınırken 45 liraya et ithal etmenin amacı nedir?

Artan maliyetler sebebiyle yerli üretici zararına hayvanlarını kestirmek zorunda kalırken, ithalatçı politikaların yerli hayvancılığa zarar vereceğini düşünüyor musunuz?

Stokların dolu olduğu ve piyasada et kıtlığı olmadığı halde, fiyat regülasyonuna el vermeyecek yükseklikte bir fiyattan ithalat yapmanın ekonomi dışı sebepleri var mıdır?


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA