İŞ DÜNYASI YAPILANDIRMA İSTİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞ DÜNYASI YAPILANDIRMA İSTİYOR!


 

Mersin iş dünyası; Torba Yasa ile gelecek olan yapılandırma kapsamının daha geniş tutulmasını istiyor.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, önümüzdeki günlerde TBMM’nden geçmesi beklenen Torba Yasa ile ilgili iş dünyasının beklentilerini sıraladı.

Torba Yasa ile gelecek olan yapılandırma kapsamının geniş tutulmasını talep eden Kızıltan, yapılacak düzenlemelerin yalnızca işveren için değil, ülke ekonomisi için önem taşıdığını vurguladı. Pandemi sürecinin iş dünyası önünde ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve ne kadar devam edeceğini kimsenin kestiremediğini hatırlatarak, “Bu süreçte KOBİ’ler ayakta durursa Türkiye ekonomisi ayakta durur” diyen Kızıltan, önerileri şöyle sıraladı:  “Matrah artırımı imkânı temin edilmeli. Yapılandırma ilk kez yapılmıyor. Yeni yapılandırmanın farkı sadece kesinleşmiş kamu alacaklarıyla sınırlı olması. İhtilaflı vergi borçları ve inceleme aşamasındaki muhtemel borçlar kapsamda değil. Kanun teklifinde, matrah artırımı, kasa ve stok affı, ortaklara borçların tasfiyesi gibi düzenlemeler yok - ki bunlar iş dünyasının beklediği daha temel sorunlardır.  Bu uygulamayla Gelir İdaresi tahsil edemediği vergiyi tahsil edecek, ödeme periyodlarını bilecek, bütçe nakit akışını düzenleyebilecek. İşletmelerin de geçmişe yönelik vergi belirsizliği ortadan kalkacak. İşletme kayıtlarıyla fiili durumu örtüşecek. İşletme kayıtlarına girmemiş yurtiçi ve yurtdışı kaynakların kayıt altına alınması sağlanacak.

Yapılandırma kapsamında; vergi idaresinin alacaklı olduğu bütün vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; ayrıca,  Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zamları; ek olarak, belediyelerce tahsil edilen emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan reklam vergisi gibi bütün vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları giriyor.  Bunların yanında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara, TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB ve İhracatçı Birlikleri gibi meslek örgütlerine, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara, kalkınma ajanslarına, Türk Standartları Enstitüsü’ne, Kredi Yurtlar Kurumu’na, İl Özel İdarelerinin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlere olan bazı borçlar da yapılandırılıyor.

Bugüne kadar pek çok yapılandırma kanunu yasalaşmıştır. Önemli tecrübe birikmiştir.  Bundan dolayı bu konuda yapılan önceki çalışmalar göz önünde bulundurularak çok daha kapsamlı bir uygulamanın yapılabilmesi mümkündür. İş dünyası uzun süredir sıkıntı içinde ama pandemi ile bu sorunlar küresel ekonomik daralma, ülke içindeki döviz kurlarının öngörülmez artışı, bölgesel sorunlardan dolayı kapanan pazarlar ile birleşince dayanılmaz boyuta geldi. Bu anlamda yapılandırmanın daha geniş tutulması ve iş dünyasının somut taleplerinin göz önünde tutulması hem iş dünyasına hem de Türk ekonomisine az da olsa nefes aldıracaktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA