“SİZ BİNALARI, MÜTEAHHİTLERİ AFFETSENİZ DE DEPREM SİZİ AFFETMEZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SİZ BİNALARI, MÜTEAHHİTLERİ AFFETSENİZ DE DEPREM SİZİ AFFETMEZ!”


 

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, İzmir Depremi ve İmar affı Yasası hakkında bugün TBMM'de bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İmar affından milyonlarca binaya yapı kayıt belgesi verildiğini belirten CHP'li Başarır, "Ne yazık ki yapı kayıt belgesi verilen hiçbir binanın denetimi yapılmıyor" dedi.

20 Ay önce imar affından yararlanan binalara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdiğini belirten Başarır, "20 ay önce vermiş olduğum soru önergeme hala yanıt almış değilim. ‘Yapı kayıt belgesi verdiğiniz kaç binanın denetimi yapılmıştır?’ sorusunun yanıtını Sayın Bakan çıkıp açıklamalı" dedi.

CHP'li Başarır'ın yapmış olduğu basın açıklaması şöyle:

İZMİR’DE ACIMIZ BÜYÜK

30 Ekim Cuma günü güzel İzmir’imizde bir deprem felaketi yaşadık. Hepimizin acısı büyük. Ancak bu yaşadığımız deprem felaketi son olmayacak. Ağustos 1999 ‘da Kocaeli- Gölcük’te, Kasım 1999’da Düzce’de, Mayıs 2003’de Bingöl’de, Ekim 2011’de Van’da ve geçtiğimiz Ocak ayında Elâzığ’daki yaşanan acıları unutmadık.

Ne yazık ki yaşadığımız bu acılardan bir türlü ders alamadık. Yıllardır deprem uzmanlarının uyarıları kulak arkası edildi. Deprem sadece bizim ülkemizde olmuyor. Sadece bu yıl içerisinde dünyanın çeşitli yerlerinde 6.5 şiddetinden büyük 20 deprem felaketi gerçekleşti. Bu depremlerde sadece 13 kişi hayatını kaybetti. Ancak an itibarıyla sadece İzmir depreminde 114 vatandaşımız hayatını kaybetti. Demek ki ülkemizdeki yöneticilerin deprem bilinci, depreme bakış açısı bilimden çok uzakta.

Sanki ülkemizde hiç deprem felaketi yaşanmamış gibi iktidar bir imar barışı ortaya attı ve başvuran herkese yapı kayıt belgeleri verildi.

İMAR YASASI GEÇİCİ MADDE 16

İmar affının en ölümcül kısmı; 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16.maddesinin; yapı kayıt geçerlilik süresi 9.maddesi:

Yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerlidir. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğundadır.

Bu kanun, iktidarın kendi görevinden kaçıp tüm sorumluluğu halka yüklemesidir.

Bir binaya, ağaçtan 5 kat çıksak ve depremde burası yıkılsa, sorumlu kim denirse açıkça bize bu maddeyi gösterecekler. Sahibi sağlam derse bir şekilde işin içinden sıyrılacaklar. Sizlere soruyorum: devletin görevi bu mudur?

Türkiye genelinde 10 milyon 79 bin vatandaş imar barışından yararlandı. Bir başka deyişle 10 milyondan fazla kaçak yapı yasal hale geldi. Başvurularda İstanbul 1 milyon 747 binle birinci sırada yer alırken 2. Sırayı 811 bin 452 ile İzmir aldı.

İmar affından hazineye 19 milyar 300 milyon TL para girmişti. İzmir’den devletin kasasına giden toplam para ise 2 milyar 150 milyon TL oldu.

Peki, bu imar barışı adı altında toplanan paralar nerede? Nerelere kullanıldı? Toplanan 70 milyar 895 milyon liralık deprem vergileri nerede? Bilen yok.

İktidar, halktan para toplama konusunda oldukça hünerli. Ancak topladıkları bu paraları amacına uygun olarak harcamakta da bir o kadar beceriksizdir.

İzmir’de imar barışı başvurularının en yoğun olduğu ilçe yüzde 15,9 ile Bornova oldu. Başvuruların yüzde 4,3’ü yani yaklaşık 34 bin başvuru depremin en ağır hasar verdiği bayraklı ilçesinde gerçekleşti.

Peki, bu imar affı kapsamında neler var? 3-7 katlı ve 8 kattan daha fazla binalar, alış- veriş merkezleri, hastane, otel, dolgu alanı ve benzeri yapılar var.

Peki, bu yapı kayıt belgeleri verilirken kaç binanın sağlam olup olmadığı araştırıldı? Yıkılan tüm binalarda iktidarın sorumluluğu var.

BAKAN KURUM ÖNERGEME 20 AYDIR CEVAP VERMİYOR

Bakın bundan tam 20 ay önce verdiğim bir soru önergesiyle çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’u uyardım, dikkat çekmek istedim.

2019 Şubat ayında ‘yapı kayıt belgesi verdiğiniz kaç binanın sağlam olup olmadığını kontrol ettiniz’ diye sordum. ‘İmar barışı uygulamasına, devletin kasasına nasıl para akışı olursa olsun mantığı ile mi geçiş yapılmıştır’ diye sordum. ‘Yapı kayıt belgesi verilmiş herhangi bir binanın yıkılması durumunda bunun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır’ diye sordum.

Ancak bu soru önergem bakan tarafından dikkate alınmadığı gibi 20 aydır önergeme tek bir cümlelik dahi yanıt vermemiştir. Verdiğimiz her soru önergesi, denetimin yanı sıra ilgili bakanlıklara da bir uyarı niteliğindedir. Ancak yaptığımız tüm uyarılar iktidar tarafından kulak arkası ediliyor. Ve sonucunda ne yazık ki vahim tablolarla karşı karşıya kalıyoruz.

İnsanların saatler sonra en kaz altından çıkarılması elbette umuttur. Ama asıl umut, insanların rant hırsı, para hırsı ile Verdaların, Lenaların, Eliflerin, Aydaların enkaz altında kalmadığı bir sistemi kurmaktır. Ölümü sıradanlaştırmadan insanların ölümüne neden olan sistemi sorgulamaktır. Siz binaları, müteahhitleri affetseniz de deprem sizi affetmez!”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA