“HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA”


 

Başkan M. Mustafa Gültak, riskli yapılara ilişkin çarpıtılan açıklamalarına; “Halep oradaysa arşın burada, Görüntüler ortada” diyerek, halkı bilinçlendirme amaçlı yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu söyledi. Tüm bu tartışmaları bırakıp kentin yıllardır çözülemeyen kentsel dönüşüm sorununa el atmak gerektiğini ve bu anlamda da Akdeniz Belediyesi’nin ilklere imza attığını bildiren Gültak, “Reçete kentsel dönüşüm” dedi.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, belediye meclis toplantısında İzmir depremine ilişkin açıklama yaptığı esnada hasarlı binalar ile ilgili yaptığı açıklamalarının çarpıtıldığına ilişkin açıklamasını yineledi.

Belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Başkan Gültak, öncelikle konuşmasının yeniden video olarak izlettirerek, kentsel dönüşüm vurgusunu tekrarladı.

“KARALAMA KAMPANYASI YAPILDI”

Akdeniz Belediyesi’nin n Kasım ayının ilk meclis oturumunda şahsına atfedilen bir yanlış ve yanlışın üstünde bir karalama kampanyası doğrultusunda haberler yapıldığını belirten Gültak, “Özellikle sosyal medyada bazı il başkanları ve milletvekillerinin haber kaynağını almadan bir gazetenin yapmış olduğu habere dayanarak şahsımla ilgili bir karalama kampanyası başlatıldı. Başlığı da, ‘AKP belediye başkanından deprem önlemi tavsiyeleri. Beklemeyin sıfır ev alın’ haber gerçeği yansıtmamaktadır. Beklemeyin gidin sıfır ev alın diye ağzımdan çıkan bir cümle yok.

“FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ”

Biz şunu söylüyoruz; Her şey de olduğu gibi burada da eğitimin önemli olduğunu söylüyoruz. Bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Oturduğumuz evleri alırken kim yaptı, kaç yılında yapıldı, kurallarına uyuyor muyuz? Bakıyor muyuz çoğumuz, hayır bakmıyoruz. 10-15 yıl oturduktan sonra bir sıkıntı var mı diye kontrol ettiriyor muyuz, ettirmiyoruz. Örneğin 10 katlı bir apartmanda 60 dairelik bir siteden bahsediyoruz. Ola ki bir araştırma yaptık. Yapılan araştırmaların sonucunda oturduğumuz sitenin sağlıklı olmadığını ve riskli olduğunu gördük. Neden bunun kontrolünü yapmıyoruz? Söylediğim bu. Araba ile uzun yola giderken mutlaka yağına, suyuna baktırıyoruz. 20 yıl geçmiş evimizin betonuna zeminine bir baktıralım diyoruz. Riskli bir durum var ise hükümet bu tür durumlarda özellikle dönüşümün olduğu yerlerde harçtan ruhsata bir çok indirim yapıyor.

Evimize bakmamız, bakım yapmamız gerekiyor. Ama çok riskli ise ne yapacağız tüm kat malikleri ‘burada oturamayız, gelin TOKİ veya bir müteahhitle anlayalım gerekirse cebimizden az bir para vererek evimiz olsun’ dedik. Yıkılacak bir evde oturmak mümkün mü? Mümkün değil!” diye konuştu.

BİNALARINIZI KONTROL ETTİRİN”

“Her şeyi devletten beklemeyin” yönündeki açıklamalarına da açıklık getiren Başkan Gültak, “Buradan tüm bu kontrolleri devletin yapmasını beklemek, her şeyi devletin yapmasından dolayı bir sonuç çıkmaz. Yenişehir’de, Mezitli’de, Toroslar veya Akdeniz’de siz kendiniz oturuyorsunuz. Neden eski bir evde oturuyor, kontrollerini yaptırmıyor musunuz? Her şey devletten beklenmez derken bunu söyledim”.

“BİZ İNSANLARA BİLİNÇ GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Ayrıca sosyal devlet vurgusunu da yineleyerek, kentsel dönüşüme dair yaptıkları çalışmaları da anlatan Başkan Gültak, “Mağdur insanları süspanse ettiğimizi belirtiyorum. Çay Mahallesi’nde, Barış, Bahçe Mahallesi’nde yaptığımız çalışmalara ilişkin ‘zarar ediliyor’ denildi. Zarar edelim. Bunlar günlük geçinen insanlar. Barakada oturan insanları devlet zorlamıyor, tam tersine zarara giriyor çok daha lüks yaşama sahip olmaları için faaliyette bulunuyor.

Maddi imkanları olan insanların oturduğu evlerin risk analizini yaptırıp, gerekirse kendi aralarında anlaşıp sıfırdan ev almaları başka bir şey ki en doğal bir şey.

Bize ‘deprem oldu, filan oldu, filan oldu, herkes çaresine baksın’ diye bir suç ithaf edilemez. Bunun hepsini TOKİ, devlet gerçekleştirecek. Çünkü bunlar olağanüstü durumlar. Neyi bekliyoruz? Oturduğumuz evin sağlıklı olup olmadığını öğrenmek çok pahalı bir şey değil.

Biz burada depremden, doğal afetlerden korunmak için gidin sıfırdan ev alın’ diye bir söylememiz yok. Biz insanlara bilinç getirmeye çalışıyoruz.

“REÇETE; KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Devletin verdiği imkanları kullanarak bir an önce tek bir tedavisi, reçetesi var; adına yerinde, kentsel dönüşüm ne derseniz deyin dönüştürmediğiniz sürece 1999’dan önce yapılan binalarda sıkıntı var. Biz ne yaptık? Gelir gelmez Çay Mahallesi’nde kentsel dönüşüm başlattık. İlk günden beri Barış ve Bahçe Mahalleleri’ni zorluyoruz. Burada 400 üzerinde evde dönüşüm yapacağız ki bu mahallelerin halini hepiniz biliyorsunuz. Biz geldiğimizden beri kentin dönüşümünü tetiklemek. Fiyat farkı çıkarmadan, en az 15 yıl kredi ve uygun faizle kredi bularak bunu yapıyoruz. Piyasada bulunmayan bir parayla burayı çevirmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşümle şehir dönüşeceği için hükümet yine burada bu kredileri buluyor e yapıyor.

Biz bunları yaparken birileri bizim cümlemizin içinde olmayan bir cümleyi cımbızlayıp ‘işte AKP zihniyeti’ bu diyor, bunu sizin vicdanlarınıza bırakıyorum.

Akdeniz’in daha güvenilir, konforlu bir ilçe olması için çalışıyoruz ve bunu da vatandaşımıza yük getirmeden yapmaya çalışıyoruz.

Adamlar ekmek bulamıyorlarmış, altlarına bir sürü ajitasyon içeren mesajlar yazılıyor.

“HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA, GÖRÜNTÜLER ORTADA”

Biraz ülke çapına döndü bu iş. Farklı bir kampanyaya dönüştü. Halep oradaysa arşın burada, görüntüler ortada. Var ise görüntü sizin vicdanınıza bırakıyorum. Ben normalde böyle şeylere çok takılmıyorum, ben işini yapan bir insanım. Akdeniz’in güzelleşmesi, yaşanabilir bir ilçe olması için mücadele ediyorum. Yapıcı eleştiri var ise kulaklarımı açıp, bilgileri alıp harmanlayıp, belediyemde uyguluyorum.

Akdeniz Mersin’in en eski mahallelerinden olduğu bir bölge, riskli binalarımız var ama bu kentin ortak sorunudur. 20 yıldır söz ediliyor ama kentsel dönüşüm adına adım atılmıyor. Biz ilk kez hayata geçirdik.

Biz Akdeniz’i biliyoruz, bu şehrin çocuğuyuz. Mütevazi olur, insana insan olduğu için değer verirseniz insanlar bunu anlar. Sadece sosyal ilişkilerimiz iyi değil sahayı değiştiren uygulamalarımız hızla artıyor. Hizmette yapıyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA