TOPKARA BOMBALADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOPKARA BOMBALADI!


 

CHP’li Vahap Seçer yönetimindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geride kalan 1,5 yıllık çalışma sürecini sert sözlerle eleştirerek, “Hizmet dönemi geldi de geçiyor” diyerek özetleyen MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, yeni dönem için ‘Ben yaptım oldu” mantığından vazgeçilmesi çağrısı yaptı!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çıkışları ile adından söz ettiren MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulunarak, idareye yönelik sert eleştiriler sıraladı.

Mercan TV’de yayınlanan Arka Plan Programı’na konuk olan deneyimli siyasetçi, borçlanma talebinin meclise geleceği şu günlerde önemli mesajlar verdi. 

MECLİSTE Kİ GERİLİMİN NEDENİ NE?

SORU: Mersin Büyükşehir Belediyesi son bir buçuk yılda çok hareketli bir süreç yaşıyor, özelikle sayın başkan ve meclis arasında gerilim yüksek. Bu neyden kaynaklanıyor? Yüksek tansiyonu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

M.TOPKARA: Ben doğal karşılıyorum. Türkiye yeni bir yönetim şekline gitti, bu belediyelere de yansıdı ve ittifaklar oluştu. Meclisteki çoğunluk bazı şeyleri ortaya koydu. Bazı illerde belediye başkanları meclislerde yeterli sayıya ulaşamıyor. Diğer ittifaklar mecliste çoğunlukta ama onlarda belediye başkanlığını kazanamadı.

Mersin’de örneğin 13 ilçenin 10’u Cumhur İttifakında ve meclis çoğunluğu da fazla, gayet doğal olarak başkanda diyor ki ‘meclis benim doğrultumda, fikrimde ve düşüncemde hareket etsin’.

“BAŞKANA ‘DUR’ DEMEK GEREKİYOR”

SORU: Siyasetin meclise etkisi çok fazla, katılıyor musunuz?

M.TOPKARA: Türkiye’de siyaset genelde yapılsa da yereli çok etkiler. İttifaklardan dolayı da sıkıntılar doğuyor. Şimdi düşünün Türkiye’de ittifaklar yapılmış, siyasi parti liderleri birlikte hareket ediyor ve bu yüzden seninde Mersin’de bunun devamını yapman gerekiyor. Bağlı bulunduğun bir teşkilat var ve sen siyaset yapıyorken hem belediyeyi hem de siyaseti düşünmen gerekiyor. Bunun ikisini birlikte götürmeniz gerekir. Belediye başkanı kalkıp meclis çoğunluğuna bakmadan ‘benim dediklerim doğru’ derse bazen buna ‘dur’ demek lazım.

POZİTİF KATKIMIZ VAR

SORU: Karşı çıkışlarınız genellikle ‘ideolojik’ denilerek eleştiriliyor, bu doğru mu?

M.TOPKARA: Bir çok konuda bizim meclis olarak pozitif kararlara katkımız var. Bakın burada imar komisyonu başkanı Cumhur İttifakındadır. Plan bütçe komisyon başkanı benim, diğer komisyonlarda arkadaşlarımız var. Burada çıkan kararlar hep Mersin’in ve belediyemizin hayrına olan karalar. Eksik kararlara bile biz olumlu katkılar sağlıyoruz.

SORU: Kararların oy birliği ile çıktığı meclisler, çalışan meclis olarak algılanıyor, tartışmalı meclisler ise böyle görülmüyor, neden?

M.TOPKARA: Tartışılmalı, konuşulmalı, bazı kararlara artı yada eksi yorumlar getirilmeli. Biz bunu komisyonlarda yapıyoruz. Hatta biz komisyonlarda kendi meclis üyelerimiz ve bürokratların dışında paydaşlarla da bunu yapıyoruz. Örneğin MEŞOT ile ilgili konular görüşülürken esnaf temsilcileri ile de bir araya geldik. Sorun muhatabıyla beraber çözüldü.

“BEN YAPTIM OLDU’ İLE KENT YÖNETİLMEZ”

SORU: Tansiyonun yükselmesinin nedeni tartışmalar mı?

M.TOPKARA: Ama tartışma olması lazım, tartışma yapılmaz ise doğrular ortaya çıkmaz, tek taraflı kararlar vererek ‘benim yaptığım doğrudur, ben şehri bu şekilde yönetmek istiyorum’dan ziyade, şehrin bütün bileşenlerinin bu işin içinde olması gerekir. Ama şunu da özellikle belirtmek istiyorum iyi niyetle, samimi, problem odaklı olunması gerekir. Eğer taraflardan biri ideolojik takıntılar yapıyor ise burada çözüm yine olmaz. Hani diyoruz ya; Mersin huzur, barış şehri, Mersin üreten şehir ,tarım yada turizm var… Mersin’e her şeyi yakıştırıyoruz ama bunun içini de doldurmamız gerekir.

“PADİŞAHIM ÇOK YAŞA’ DİYENLER VAR”

SORU: Zaman zaman mecliste mevzuata uygun olmayan iş, işlemler çıkıyor karşımıza. İdarenin bürokrasi ayağında eksiklik mi var?

M.TOPKARA: Bu konuda ‘padişahım çok yaşa’ muhabbeti oluyor sanırım. Başkan bey bir konuyla ilgili ‘ilgilenin, bakın’ dediği zaman bürokrat arkadaşlar hemen konuyu apar topar meclise getiriyor. Ya da ilgili bir kurum veya belediye bir tane dilekçe veriyor ve hemen o an gündeme alınıyor. Ama şöyle bir şey var; ileride problem yaşanmaması için bunların kanunlarımıza uygun olması gerekir.

“ALT KADROLAR YETERSİZ”

SORU: Alt kadrolarda yetersizlik mi var?

M.TOPKARA: Evet kadrolardaki arkadaşlar çok iyi niyetli olabilir ama yetersizlikleri var. Bizim de yetersiz kaldığımız konular olabiliyor, bu konuları komisyonlara götürerek araştırıp inceliyoruz. Aykırı bir düşüncede olduğumuz için değil konuyu daha iyi anlamak, geliştirmek için bunu yapıyoruz. Başkan bey bazen alınganlık gösteriyor ama hayır, biz başkanımıza güveniriz, oda meclisine ve komisyonuna güvensin. Başkanın yada bizlerin görev süresi bittiğinde yargılanmak istemiyoruz.

“MESKİ DANIŞMANLA YÖNETİLEMEZ”

SORU: MESKİ ile ilgili sıkıntılar bitmek silmiyor, neden?

M.TOPKARA: Ben buradan açık ve net bir şekilde söylüyorum; MESKİ’ye bir genel müdür bulamıyorlar. Genel müdür atıyorlar ama yanına atadıkları birde danışman oluyor. Ve o danışman genel müdürün üzerinde. Mersin’de MESKİ’ye genel müdür olabilecek kimse yok mu? Danışmanın kanuni prosedürü genel müdür olmaya yetmiyor diye, dışarıdan birisi getiriliyor. Ben geçen dönemlerde de diyordum ‘burası MESKİ değil üskü’ diyordum bana kızıyorlardı. Danışmanın ismini söylüyordum. Şimdide MESKİ, ‘eski’ oldu. MESKİ’yi danışmalar ile idare etme sevdası bu kurumda sıkıntılar yaratıyor.

“MESKİ’NİN İŞİ ZOR AMA ‘İŞİ ZOR’ DEMEK İŞİ YAPAMAMAK ANLAMINA GELMİYOR”

SORU: ‘MESKİ’nin içinden geçmek gerekir’ inancı ve söylemi halk arasında çok yaygın. Buna katılıyor musunuz?

M.TOPKARA: MESKİ’nin kaynakları tek bir yerden gelmiyor. Eksiklikler, sorunlar var ve bunların çözümü de zor, çok büyük paralar lazım. Ama sahayı, kaynakları, güzergahları bilmezsen, burada bir şey bilmenin anlamı yok. Ben onu özellikle vurguluyorum, MESKİ’ye, Büyükşehir Belediye Genel Sekreterliğine veya yardımcılığı görevine getirilenlerin Mersin içerisinden olması önemli. Ancak hep geçmişi bilmeyen arkadaşlar görev yaptı, sahayı tanıyıp, organize edip, problemi ve tespiti bulana kadar da zaman kaybı oldu.

Mersin büyük bir coğrafya, ancak hala bir çok ilçemizde arıtma kanalizasyon sistemleri dahi yok. MESKİ’nin işi zor ama ‘işi zor’ demek işi yapamamak anlamına gelmiyor, bu zoru başarmak gerek.

“BAŞKANIN KADROLARI HAZIRDI…”

SORU: Verilen işi bilmeyen tanımayan kentte hakim olmayan kadroların orda oturmasının getirdiği sonuçlar neler?

M.TOPKARA:  Problemin büyük yada var olması çözülememesi anlamına gelmez, bu kadroların bunları çözmesi gerekir. ‘Biz bu problemleri çözeceğiz’ diye gelindi çünkü. Sayın başkan, ‘benim akademisyen, tecrübeli bir kadrom var, ben bu işleri yapacağım, ben bu problemleri çözeceğim ve burada birkaç dönem belediye başkanlığı yapacağım’ iddiası ile geliyorsa, mazeretinin olmaması lazım. Bende Vahap beyin bu mazeretlerin arkasına sığınmadığını düşünüyorum, yapacaksa artık ödülünü alacak yapamayacaksa artık halkımız değerlendirecek onu.

“KABUL ETTİNİZ, BORÇLANMA YETKİSİ VERMEK ZORUNDASINIZ’ MANTIĞINA KARŞIYIZ”

SORU: Kasım ayında borçlanma yetkisi talebinin yeniden meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Geçmişte olduğu gibi paranın nereye harcanacağını sormakta ısrarcı olmaya devam edecek misiniz?

M.TOPKARA: Evet olacağız. Borçlanma belediyelerde var olan bir şeydir. Ama bu her dönem, her başkan tarafından kullanılacak diye bir şey yok. ‘Bütçe denkliği için borçlanma yetkisi kabul edilmiş, bende bunu kullanacağım’ mantığına biz olumlu bakmıyoruz. Belediyeler borçlanabilir, biz borç vermedik mi, verdik. Ama şuanda bütçe denkliği için planda yer alan 350-400 milyon lira için ‘kabul ettiniz, vermek zorundasınız’ mantığına karşıyız.

Biz hizmete karşı değiliz, hizmet vermek için yıllarımız vermişiz. Bunun arkasına sığınmak çok doğru değil, bütçe sadece borçlanmadan ibaret değil sonuçta borçlanma bütçenin yüzde 10 kadardır. Diğer paralar, ödenekler, kendi öz kaynaklarımızdan gelen paralar nereye gidiyor?

“BORÇLANMA BAHANESİ, UCUZ SİYASET OLUR”

SORU: Çok ciddi yatırımlarda yok, nereye gidiyor bu paralar?

M.TOPKARA: Bence Vahap başkan çok şanslı, bunun arkasına sığınarak belediyeyi topladı. Büyük hizmetler yok, personeli tanıma, kadroyu kurma sürelerini de çoktan aştı, şimdi kaynakları bularak, bu hizmetleri yapma dönemi geldi de geçiyor bile.

Yapılamayan hizmetler ortadayken bütçenin yüzde 10’una tekabül etmeyecek rakamları dile getirmek (borçlanma) bu şehir için bir talihsizlik diye düşünüyorum. Ama ben inanıyorum ki Vahap başkan bunun arkasına saklanmayacak, yapabildiği kadar bunu yapmaya gayret edecek. Bundan sonra ‘bana borçlanma vermediler, ben bundan dolayı hizmet edemiyorum’ diye söylemek biraz ucuz siyaset olur diye düşünüyorum. İnanıyorum ki Vahap başkan bunu söylemeyecektir.

METRO KONUSUNDA KARARI HALK VERMELİ”

SORU: Bu hizmetler konusunda öne çıkan tek büyük proje şuanda metro siz bu metro konusunda ne düşünüyorsunuz nasıl değerlendiriyorsunuz?

M.TOPKARA: Mersin’e bu proje ne kadar gerekli, kentin ne kadar ihtiyacı var?.Çağımız teknoloji, hesap kitap çağı. Bunu maliyeti, halkımızın ve belediyemizin ekonomik durumu şehrimizin geleceği ile ilgili bu paraların bu proje harcanması konusunda ki kararı şehrin vermesi gerekir. Belediye başkanı veya belediye meclisinin değil, şehrin buna karar vermesi lazım. Milletvekilleri, valimiz, oda başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarıyla bunun istişaresinin yapılması gerekir.

Nasıl ki 5 yıllık stratejik planda şehrin dinamikleri bir araya getirilerek görüş alınıyorsa bence bu projeyi de bu şekilde yapmak gerekir. Sorumluğu sadece bir belediye başkanına yüklememek gerekir.

“TRAFİK SORUNUN TEK BAŞINA METRO ÇÖZMEZ”

SORU: Kentin trafik sorunumuzu metro tek başına çözer mi?

M.TOPKARA: Çözmüyor işte. Birinci olarak metro projesini ekonomik olarak kaldıramıyoruz, tek metro, tek güzergah olduğu için bizim problemleri de çözmüyor. Bunun alternatiflerinin iyileştirilmesi gerek. Tek yön, kavşak, yeşil ışık uygulamaları da yapılmalı. Bunların bir kısmı yapılıyor ama daha da yaygınlaşması gerekiyor. Sadece metro Mersin’in işini çözmez, bu şekilde de metronun ben yapılabileceğini düşünmüyorum. Yapılabilir olsa bile bu şehirde sıkıntı yaratacaktır ve bunu bir kez daha gözden geçirmek gerekir diye düşünüyorum.

“DOĞRULARI, GERÇEKLERİ VE HİZMETİ SAVUNUYORUZ”

SORU: Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

M.TOPKARA: Her zaman sözümün arkasındayım; Mersin için elimizden gelen gayretleri gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Mersin meclisinde Cumhur ittifakı olarak doğrunun ve hizmetin yanındayız kimse sayısal çoğunluğumuzu kullanarak, sosyal medyada bir baskı kurarak, bizi bir çıkmaza yada birbirine düşürme gibi bir gayretin içerinde asla bulunmasın. Biz Mersin’e hizmet eden bir siyasi görüşün temsilcileriyiz, çünkü Türkiye yönetiminde ve Mersin yönetiminde var olan insanlarız o yüzden Mersine hizmet etmek istiyoruz. Başkanımızın başka siyasi görüşte olması, bizim görev yapmamamız anlamına gelmiyor, biz onun yardımcısıyız. Mecliste doğruları, gerçekleri ve hizmeti savunan insanlarız, bundan sonra da öyle olacak.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : Ali - Tarih : 14/11/2020 - 14:06:05
    Metro istiyoruz halk kararını verdi Mersinden küçük şehirlerde raylı sistem var , İnşallah başkanım vazgeçmez yapar bu raylı sistemi lütfen engel olmayın


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA