HEDİYE EROĞLU
"Tüm dünyada Mart Nisan Mayıs aylarında pandemi sebebiyle önemli oranda tedbirler alındı. İnsanlar hayatlarını daha çok evde geçirmeye başladılar. Trafikte ciddi anlamda azalmalar meydana geldi. Üretim tesislerinde azalmalar meydana geldi. Bütün bunlar hava kirliliğini olumlu yönde etkiledi. Yani insanların faaliyetleri azaldığı için, hava kirliliği de azalmış oldu. Normalleşme süreci ile hava kirliliği değerleri de hızlı bir şekilde artışa geçti. Çünkü trafikteki araç sayısı arttı, sanayi tesislerinde üretim arttı. Bunlar da doğal olarak hava kirliliğini arttırdı.
Kentlerin hava kirliliği oranları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi tarafından güncel olarak paylaşılan hava kirliliği raporu da bu gerçeği gözler önüne serdi.
Ancak raporun Mersin’in dikkat çeken kısmı kentteki hava ölçümlerinin iki yıldır yapılamadığı oldu!
İKİ YILDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Gazetemizin iki yıl önce de gündeme taşıdığı haber ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye’deki 81 ilin tamamının hava kalitesini ölçmek için 313 Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurduğunu belirtmiştik.
Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin referans olarak gösterdiği Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nda Mersin verilerinin olmadığı ortaya çıktı.
Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi tarafından güncel olarak paylaşılan hava kirliliği raporunda da Mersin’de ölçüm yapılamadığı görüldü.
Öte yandan BBC’nin geçen yıl yayınladığı verilere göre İstanbul'da güvenli seviyenin 1,5 , Ankara'da 1,9 katı olan soluduğumuz hava kalitesi, Mersin' de güvenli seviye eşiğinin 3,4 katı kirlilikte.
AYLAR GEÇTİ YENİ CİHAZLAR GELMEDİ!
Geçtiğimiz yıl bilgi aldığımız yetkililer, merkez Akdeniz ilçesi Camişerif Mahallesi Uray Caddesi’ndeki Akdeniz Kaymakamlığı bahçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun çalışmadığını doğrulayarak, bakanlığın yeni ölçüm cihaz alımına çıkmasını beklediklerini açıklamıştı. Mersin’de sayısı bir 1 olan hava ölçüm istasyonunun 6’ya çıkarılmasının hedeflendiğini de bildiren yetkililerin bu açıklamalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen Mersin’de değişen bir şey olmadı.
“ÖLÇÜM CİHAZININ YERİ YANLIŞ”
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda kent sakinleri ve çevreciler Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun konumunu da eleştirerek, bu yerden doğru ölçüm yapılamayacağını savunmuştu.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, 2 yıl önce gazetemize yaptığı açıklamada kentteki hava kirliliği sorununa ilişkin insanların artık evlerde bile rahat nefes alamaz hale geldiğini belirterek şunları söylemişti: “Gelinen nokta çok kötü. Bırakın kanalizasyon hattını, mevcut havada bile o kadar çok atık var ki! Mersin’de zehirli gazlarla iç içe yaşıyoruz. Kışın bu kentte nefes alamıyoruz. Yazın birazcık nefes aldığımızı zannediyoruz ama hava yine kirli. Çünkü koskoca Mersin’de, hava kirliliğini ölçen bir tane cihazımız var. O da rüzgârın yönüne ters konulmuş durumda. Biz Mersin’de hava kirliliği ölçümlerinin doğru olmadığı kanaatindeyiz. Bağımsız örgütler gelip burada hava ölçümü yaptılar ve Mersin’in havasının çok kirli olduğunu kanıtladılar”.