GRİP AŞISI İÇİN ÖNCELİK KİMLER? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GRİP AŞISI İÇİN ÖNCELİK KİMLER?


 

Grip aşısının yeterli getirilmemesi ülkede krize neden olurken açıklama yapan SES Mersin Şubesi Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, “Gelen aşılar PCR testi gibi iktidara yakın olanlara mı yapılacak? Bunun daha korkunç olanı Covid-19 aşısı bulunduğunda ne olacak?” diye sordu.

AYŞENUR ÖNAL

Aşı için Sağlık Bakanlığı net bir kriter belirtmemiş olsa da 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olan yurttaşlarında aşı yaptıramayacak olması krize neden oldu. Konu hakkında Sağlık Bakanlığı’na çok fazla soru yöneltilse de aşı için belirlenen 5 kriter hakkında net bir açıklama yapmayan bakanlığa yurttaşlar tepkili. Sosyal medyadan tepkilerini dile getiren yurttaşlar, ölme aşamasına gelinmeden bu aşının nasıl yapılacağını merak ediyor.

Yaşanılan grip aşısı krizine bir açıklama da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) geldi. Pandemi olmasına rağmen geçen sene ile aynı dozda aşı sipariş edildiğini belirten SES Mersin Şubesi Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, “Geçen sene Türkiye’ye grip aşısı için 1 miyon 500 bin doz aşı getirilmişti ve bunun yetmeyeceği herkes tarafından biliniyordu. Covid-19 salgını ile beraber istenenin en az 20 katı olması gerektiği sağlık örgütleri tarafından bildirilmesine rağmen bu konuda hiçbir girişim yapılmamıştır” dedi.

“KASIM’DAN SONRA YAPILACAK GRİP AŞILARININ HİÇBİR ÖNEMİ YOKTUR”

Şu ana kadar 1 milyon 350 bin doz aşı için anlaşma yapıldığını kaydeden Doğan, “Bunun 400 bin dozu Türkiye’ye getirilmiştir. İkinci bir 400 bin dozunun da önümüzdeki ay, geri kalanı da sanırım Aralık ayında gelecektir. Kasım’dan sonra yapılacak grip aşılarının hiçbir önemi yoktur. Almanya ile aynı nüfusa sahip olmamıza rağmen biz de 1 milyon 350 binlik bir doz varken, Almanya 29 milyon doz civarında aşı yapmakta, Amerika 190 milyon civarında aşı yapmakta” sözlerine yer verdi.

“1 MİLYON 350 BİN DOZ DA PCR TESTİ GİBİ BİRİLERİNE Mİ YAPILACAK?”

Kendi yaptıkları hesaba göre Türkiye nüfusunun yüzde 9’unun 65 yaş üstü olduğuna değinen Doğan, “Yaklaşık 7,5 milyon insan etmektedir. Kronik hastalıkları eklediğimizde olmazsa olmazı yaklaşık 29 milyon insana aşı yapılması gerekirken, 1 milyon 350 doz getirilmesi herkeste soru işaret bırakıyor. Acaba bu 1 milyon 350 bin doz da PCR testi gibi birilerine mi yapılacak? Ya da bunun 40 bin küsuru bir yere mi yapılacak? Veya bazı yerlerde söylendiği sadece belli bir kesime mi yapılacak?” diye sordu.

“AŞI PİYANGO GİBİ ŞANSINIZA ÇIKARSA!”

Aşının kime nasıl yapılacağının kimse tarafından bilinmediğini kaydeden Doğan, “Piyango gibi giriyorsunuz bilgisayarda çıkarsa aşınızı yaptırıyorsunuz. Mersin’de yaklaşık 100 hekim arkadaşımla görüştüğüm kadarıyla her birisinin 1 veya 2 hastasına aşı çıkmış. Şimdi bunu düşündüğümüz zaman bu aşıların kime yapıldığını bulmamız lazım. Bu aşılar acaba iktidara yakın olan insanlara mı yapılıyor, PCR testi gibi?

5 KRİTERİ KİMSE BİLMİYOR MU?

Aşı yapılacak kişiler için 5 kriter belirlendiğini belirten Doğan, “Bu 5 kriteri Sağlık Bakanlığı biliyor ya da bakanlıkta bilmiyor daha yukarısı biliyor. 65 yaş ütü, kronik hastalıklar var hangisi öncelikli bilmiyoruz. Araştırdık ama yine de görüp de bilemedik. Bu hastalıklar puanlanıp bize bildirilse ve biz de bu puanlamaya göre hastalara grip aşısı versek uygun olurdu. Şunu da söyleyeyim; Eczacılar Odası yaklaşık 1 milyon 500 bin doz aşı konusunda bir anlaşma yapıyor. Bu ne yazık ki devletin planlamasına takılıyor ve bunu almıyorlar.

“DAHA KORKUNCU COVİD-19 AŞISI BULUNURSA NE OLACAK?”

Mersin’de kimlere aşı yapılacağının da belli olmadığını vurgulayan Doğan, “Elimizde böyle bir sayı yok. Bu kriterler neyse, bunu bilen büyüklerimiz, her şeyi iyi bilen büyüklerimiz bunu sıralamış ona göre veriyorlar. Bunun daha korkunç olanı Covid-19 aşısı bulunduğunda ne olacak? Bu da ayrı bir soru. Halk sağlığı ele alınmıyor burada, belli bir kesim için uğraşılıyor. Şunu da görüyoruz ki fakir, yoksul, emekçinin bunlara ulaşabilme olasılığı da yok.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA