DEZAVANTAJLI ÖĞRENCİLERE BÜYÜK DESTEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DEZAVANTAJLI ÖĞRENCİLERE BÜYÜK DESTEK


 

Mersin’de 5 meslek lisenin de dahil olduğu Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında, 10 bin dezavantajlı öğrencinin Avrupa standartlarında eğitim alması sağlanacak.

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında, aralarında Mersin’inde bulunduğu 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisede yaklaşık bin 150 atölye yenileniyor.

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun yaşadı illerde genel durumun dengelenmesi, yoksulluğun azalması ve sosyal hassasiyetin giderilmesini sağlamak için başlatılan proje, işgücü piyasasında yüksek talep alan işlere öğrencilerin mesleki ve teknik eğitimi erişimini arttırmayı hedeflemektedir.

ÖĞRENCİLERE DOĞRUDAN DESTEK

50 Milyon Euro bütçeli proje kapsamında, bir yandan atölyeler ve ekipmanlar yenilenirken diğer yandan da Geçici Koruma altındaki Suriyeli (GKAS) ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kapsamda proje süresince 10 bin öğrenciye destek sağlanıyor. 55 Pilot okuldaki tüm geçici koruma altındaki Suriyeli öğrenciler ile bunun yüzde 40’ı kadar ihtiyaç sahibi Türk öğrenci bu desteklerden yararlanıyor.

MERSİN’E 14 MİLYON BÜTÇE

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk öğrenciler ile sosyal ve ekonomik uyumunu hedefleyen projede, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek mesleki eğitime teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu amaç çerçevesinde Mersin’de şu ana kadar; Çamlıbel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), Mezitli MTAL, Atatürk MTAL, Fatma Aliye MTAL, Cemile Hamdi Ongun MTAL okullarında yer alan 121 atölye desteklendi. Mersin’de toplam, 14 milyon 613 bin 369 TL olarak belirlenen proje maliyetinde; ekipman alım için toplam 12 milyon 416 bin 723 TL, atölye tadilatı için 1 milyon 586 bin 200 TL, öğrenci destek paketleri için 357 bin 469 TL, sosyal uyum faaliyeti için ise 252 bin 977 TL bütçe ayrıldı.

22 FARKLI MESLEĞİ KAPSIYOR

Atölyelerin tadilatının ve donanımının yenilenmesi, öğrencilerin eğitimlerine devamını sağlamak amacı ile destek paketlerinin sunulması ve sosyal uyum ile iletişim faaliyetlerinin arttırılmasının amaçlandığı proje 22 meslek alanını kapsıyor. Bu meslekler; bilişim, elektrik/elektronik, güzellik ve saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, moda tasarım teknolojileri, yiyecek içecek hizmetleri, çocuk gelişimi ve eğitimi, hasta ve yaşlı hizmetleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, inşaat teknolojisi, plastik teknolojisi, ayakkabı ve saraciye teknolojisi, gıda teknolojisi, radyo televizyon, tarım, yenilenebilir enerji, baskı teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri olarak belirlendi.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNE DESTEK VERİLECEK

Tüm dünyada COVID-19 sürecinin yüz yüze eğitimi durdurmasını takiben birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de uzaktan eğitim süreci Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden başladı. Bu süreçte ekonomik olarak dezavantajlı grupların internet ve bilgisayar gibi ekipmanlara sahip olmamaları nedeniyle eğitime erişimleri aksadı. Proje kapsamında pilot okullarda bulunan geçici koruma altındaki Suriyeli ve dezavantajlı ev sahibi topluluk öğrencilerinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden sağlanan uzaktan eğitme kesintisiz erişimini sağlamak için toplamda 4 bin 500 öğrenciye tablet bilgisayar internet paketleri ile birlikte teslim edilmesi planlanıyor. 

ATÖLYELER YENİLENİYOR

Atölye yenileme sürecinde bilişim, elektrik – elektronik ve çocuk gelişimi ve eğitimi alanlarında 444 adet atölyenin tadilat ve donanımları tamamlandığı bildirildi.  Dağıtımı ve tadilatı devam eden Makina teknolojisi bölümünde 14 okulda 91 adet atölye ve Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında 12 okulda 31 atölye ile toplamda 566 atölyenin tamamlanması planlanıyor. Bugüne kadar yapılan tadilat, yenileme ve öğrenci destek paketleri ile görünürlük çalışmaları için 19 Milyon Euro, yaklaşık 175 Milyon TL kullanıldığı bildirildi.

SOSYAL UYUM İÇİN ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Diğer yandan proje kapsamındaki çalışmaların anlatılması, mesleki teknik eğitimin öneminin de vurgulanması için görünürlük ve farkındalık faaliyetleri sürdürülüyor. Öğrenciler okul ortamında ortak sosyal faaliyetler gerçekleştirerek kaynaşıyor ve yeteneklerini geliştiriyor. Bunun yanında sosyal medya ve dijital platformlardaki öğrenim ve paylaşım imkânlarından yararlanıyorlar.

Okullarda öğrencilerin bir arada eğlenerek öğrendikleri ve iş birliği ile ortak çalışma becerilerini geliştirdikleri, spor, sanat, müzik, beceri ve işbirliği temelli sosyal uyum etkinlikleri yürütülüyor.

2021 yılı sonuna kadar sürmesi planlanan proje, bu tarihe kadar 10 bin öğrenciye destek sağlanmış olacak ve 22 meslek alanında bin 150 atölye tadilat ve donanım olarak tamamen yenilenmiş olacak. Projeye ilişkin gelişmeler, seup.meb.gov.tr web sitemizden ve seuptr uzantılı sosyal medya hesaplarımız ile tüm bunlara ulaşım sağlayan SEUPTR Mobil aplikasyonundan da takip edilebilir.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA