YANLARINA KAR KALMASIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANLARINA KAR KALMASIN!


 

Artan yangınlar ormana karşı işlenen suçlarda uygulanan yaptırımların arttırılması taleplerini yeniden gündeme getirdi! Geçen hafta cezaların arttırılması için Orman Kanunu’nda değişiklik yapılması için kanun teklifi veren Milletvekili Gökçel, meclisi göreve davet ederek, “Ormanlarımızı tahrip eden şahısların para ve kısa süreli hapis cezasıyla salıverildikleri, işlenen suçun karşısında yeterli cezayı almadıkları görülmektedir. Tahrip edilen alanların ise yeniden orman vasfı kazandırılmaması önemli bir sorun olarak durmaktadır. Bu amaçla bir an önce kanuni düzenlemeye gidilmelidir” dedi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin'in Anamur ilçesinde çıkan orman yangınında soğutma çalışmaları devam ediyor. Önceki gün sabah başlayan ve gece saatlerine kadar devam eden yangın, 4 ilden gelen orman ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken,

Mersin'in Anamur ilçesi ile Antalya'nın Gazipaşa ilçesi sınırı yakınlarındaki kızılçam ormanlarında çıkan yangın büyük korkuya neden oldu. 100 hektarın üzerinde alanda zarar oluştuğu tahmin edilen yangın ile ilgili soruşturma başlatılırken, artan orman yangınları toplumda büyük tepkiye neden oldu.

KANUN TEKLİFİ NEDEN BEKLİYOR?

CHP Milletvekili Cengiz Gökçel de, gerek seçim bölgesi Mersin’de gerekse de ülkenin farklı noktalarında çıkan yangınlara tepki göstererek, ormana karşı işlenen suçlarda cezaların artırılmasına yönelik 19 Ekim 2020’de verdiği kanun teklifinin bir an önce meclis gündemine getirilmesini istedi.

“SÜREKLİ ÇIKAN BU YANGINLAR ARTIK ŞÜPHELİ”

“Bugün yine ciğerlerimiz dağlandı. Önce memleketim Mersin'den, sonra Hatay'dan orman yangını haberleri aldık. Bu felaketlerin failleri bir an önce bulunmalı ve hukuk önünde hesap vermelidir” diyen Gökçel, “Mersinimizin Anamur ilçesinde çıkan orman yangını uzun süre kontrol altına alınamadı. Sürekli çıkan bu yangınlar artık şüphelidir. Ormana karşı işlenen suçlarda cezaların artırılmasına yönelik verdiğim kanun teklifi bir an önce meclis gündemine getirilmelidir.

YAŞAMIN SÜREKLİLİĞİ İÇİN ORMAN ŞART!

Milletvekili Gökçel’in kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer alıyor; “Ormanlar yeryüzündeki ana yaşam kaynaklarından bir tanesidir. Biyolojik çeşitliliğin, bitki ve hayvan faunasının temel kaynağıdır. Bunun yanı sıra havanın ve suyun temizlenmesi için çok büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla yaşamın sürekliliği için ikame edilmez bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle ormanların korunması elzemdir.

MEYVE AĞAÇLARI İLE ORMAN VASFI YOK EDİLİYOR
Fakat son yıllarda küresel ölçekte ormansızlaştırma yaşanmaktadır. Ülkemizde de çeşitli nedenlerle ormansızlaşmaya maruz kalmaktayız. Ormanlarımızı tehdit eden etkenlerin başında orman yangınları ve ormanların tahrip edilmesi yer almaktadır. Orman tahribatı, orman yangınlarıyla birlikte orman varlığımıza yönelik en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Tahrip edilen orman arazilerinin çeşitli meyve ağaçları kullanılarak tarımsal kullanıma açıldığı, uzun vadede şahısların mülkiyetine gerecek şekilde orman vasfının sistematik bir şekilde yok edildiği bir gerçektir.

“GELECEĞE YAŞANAMAYACAK BİR VATAN BIRAKACAĞIZ”

Bunun yanı sıra ormanlık alanlarda kasıtlı olarak yangın çıkarmak suretiyle orman varlığımız tehdit edilmektedir. Ormansızlaştırmanın ve ormanlarda yaşanan tahribatın bu şekilde devam etmesi geri dönülemez sorunlar ortaya çıkaracak, gelecek nesillerimize yaşanamayacak bir vatan bırakmamıza neden olacaktır. Her geçen yıl daha fazla ve daha yıkıcı doğal afetlerle karşı karşı kalmaktayız. Uzmanlar yaşanan bu doğal afetlerde tabiatın tahrip edilmesi ve küresel ısınmanın başlıca etmen olduğunu ifade etmektedir.

ORMANLARI TAHRİP EDENLER PARA VE KISA SÜRELİ HAPİS CEZASIYLA SALIVERİLİYOR
Anayasamızın 169’uncu maddesinde ‘devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir’ ibaresi yer almaktadır. Bu bahisle ormanların korunması ve geliştirilmesi anayasal bir görevdir. Küresel iklim değişikliği ile birlikte anayasamızın vermiş olduğu bu görev daha da önemli bir hal almıştır. Fakat ormana karşı işlenen suçlarda uygulanan yaptırımların yeterli olmaması kamuoyunda rahatsızlık yaratmaktadır. Ormanların gerek yangınlar gerekse anılan şekilde tarımsal faaliyetlere tahrip edilmesi sonucunda orman arazilerinin orman vasfını kaybettirdiğine şahit olmaktayız. Ormanlarımızı tahrip eden şahısların para ve kısa süreli hapis cezasıyla salıverildikleri, işlenen suçun karşısında yeterli cezayı almadıkları görülmektedir. Tahrip edilen alanların ise yeniden orman vasfı kazandırılmaması önemli bir sorun olarak durmaktadır. Bu amaçla Orman Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırlanmıştır.

HEDEF; KASTEN ORMAN YAKANLARA İLİŞKİN CEZALARIN ARTTIRILMASI

Düzenleme ile tahrip olan orman alanlarının tekrar aynı vasıftaki ağaçlar ile ağaçlandırılarak orman vasfı kazandırılması amaçlanmıştır. Yine düzenleme ile ormanları katleden ve tahrip edenlere verilen cezaların caydırıcı olması, fidanlık alanların korunması, fidan ekim sahalarına yönelik tahribatın önlenmesi ve orman alanına ve fidanlıklara zarar verenlere uygulanacak cezaların caydırıcı olması amaçlanmaktadır. Düzenleme ile muhafaza ormanı ve milli park alanlarına yönelik fiillerde cezaların arttırılması amaçlanmıştır. Düzenleme ile izinsiz maden ocağı açılmasının önüne geçilmesi ve izin açılan ocaklara yönelik cezaların arttırılması amaçlanmıştır. Kasten orman yakanlara ilişkin cezaların arttırılması hedeflenmiştir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA