İŞÇİYE REVA GÖRÜLENİ MERSİN BİLMELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞÇİYE REVA GÖRÜLENİ MERSİN BİLMELİ!


 

Şişecam işçilerinin TİS mücadelesi devam ediyor. 10 yıllık işçiye 3 bin 700 TL maaşın reva görüldüğünü belirten Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, “Mersin kenti Şişecam’da işçiye bu maaşın verildiğini bilmeli” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Şişecam Kimyasallar Grubu ile işçiler arasında 2 yılda bir gerçekleşen Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) anlaşmaya varamayan Petrol-İş Sendikası’na bağlı işçilerin grev kararının Cumhurbaşkanlığı tarafından 60 gün ertelenmesine karşın, işçiler taleplerinde ısrarcı.

“10 YILLIK İŞÇİYE 3 BİN 700 REVA GÖRÜLÜYOR”

Mersin’de yer alan büyük işletmelerden birisi olan Şişecam ile TİS noktasında anlaşmazlıklar yaşayan Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, 36 yıldır TİS yaptıklarını kaydetti. İşverenin dayattığı maddelerin bundan sonra yapılacak olan TİS’leri de etkileyeceğini söyleyen Çulcu, “Şişecam’da 10 yıllık işçi 3 bin 700 TL maaş alıyor. Mersin kenti Şişecam’da işçiye bu maaşın verildiğini bilmeli. Mersin’de bu kadar büyük bir işletme yok. İşçisine bunu reva görüyor” dedi. TİS’te uzlaşmacı olmaya çalıştıklarını söyleyen Çulcu, sayılı günler kaldığını belirterek iyi kullanmak gerektiğini vurguladı. Günler uzadıkça fabrika içerisindeki herkesin bu süreçten etkilendiğini belirten Çulcu, imkan varken TİS’in bir şekilde bitirilmesi gerektiğini söyledi.

“İŞÇİLERİN BİZİMLE OLAN ARALARINI AÇMAK NİYETLERİ VAR”

Soda Sanayii’de üretime yeniden başlandığını kaydeden Çulcu, “Soda Sanayii’de üretim yeniden başladı. Orada işverenler işçilere gidip ‘Bizim verdiğimiz teklifler iyidir, bunları kabul edin. Sendikanıza gidin söyleyin, bizim niyetimiz kötü değil. Bu maddeleri eskisi gibi yapabiliriz’ gibi şeyler söylüyorlar. Bunları bize masada da söylediler ama eğer mesele sadece ücret ve 3 yıla bir yapılmasıysa akabinde gelen diğer maddeleri de TİS’de çok rahat karşılıklı halledebilirdik. Ama bir kenarda bekletildiği için biz de buna karşı önlem almak zorundayız. Arkadaşlarımıza bunlar çok önemli değilmiş gibi göstererek, rahatlatıp huzurlu hale getirip bizimle olan aralarını açmak niyetleri var. Ama işçi kontrolünü ellerine almak gibi bir takım davranışlar içinde yer aldılar” sözlerine yer verdi.

İŞTEN ÇIKARMAYA YÖNELİK VARDİYA DÜZENLEMESİ!

Ayrıca vardiya sisteminde de yapılacak olan değişikliğin de kendileri için iyi olmadığını belirten Çulcu, “Bizim şu anda 4 vardiyamız var, vardiya sistemini değiştirdikleri zaman 1 vardiyamız diğer 3 vardiyanın yedeği haline düşüyor. Böyle olunca da bizim şu an vardiyalı çalışan sayımız 400 civarında dolayısıyla 90 kişi boşa düşmüş oluyor. Biz ekmeği büyütmeye çalışırken insanların ekmeğinin ortadan kalkması söz konusu olacak. Petrol-İş Sendikasının böyle bir maddeye imza atabilmesi söz konusu değil. Çünkü hafta tatili gibi gözükse de netice de işten çıkarmaya sebep olacak maddedir.

"TİS 3 YILA BİR YAPILAMAZ!"

Ayrıca işverenin TİS’i bize 3 yıla bir yapalım diye bir dayatması var. ‘Tamam, yapalım’ dedik ama 3’üncü yıldaki kayıplarımızı 1 ve 2’inci yıla dağıtalım ki bu sözleşmenin farkını ortaya koyalım. Biz yaklaşık 10 aydır 2 yıllık derken, 3 yıllık dedikleri için anlaşamaz duruma düştük. Anlaşamazsak hakeme gidecek, hakem ne yapacak? Hakem bugün enflasyon dışında kolay kolay bir sözleşme bitirmiyor. İşverenin TİS sürecinde vermiş olduğu rakamı hakem heyetleri yine vermiyor. Çünkü bundan sonra gelecek TİS kararlarını da etkileyeceği için kendi ücret politikalarını uyguluyor. Yani bugün işveren bize yüzde 22 verdi, hakem heyetinden yüzde 11-12 civarında enflasyon var o verilecek. İşveren bunun yanında bir de 3 yıla bir yapılmasını istiyor, o madde de geçerse bizim için çok kötü olacak” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA