ÖLÜMLE SAVAŞANLAR, ÖLÜME MAHKUM EDİLDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖLÜMLE SAVAŞANLAR, ÖLÜME MAHKUM EDİLDİ!


 

Sağlık emekçilerinin en temel insani ihtiyaçlardan biri olan yaşama ve dinlenme hakları Sağlık Bakanlığı tarafından, “‘İstifa ve yılık izinler’ ikinci bir emre kadar durduruldu” denilerek ellerinden alındı!

AYŞENUR ÖNAL

Canlarını kaybetme pahasına çalışan sağlık emekçilerine yönelik açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, ‘929 Sayılı Personel İşlemleri Konulu bir yazı yayınlayarak, ikinci emre kadar ‘yıllık izin ve istifaları’ iptal etti.

 “Çalışarak değil, açlıktan ölürüz” diyerek, istifa eden sağlık emekçisi sayısının artmasına çözüm olarak izin ve istifaları yasaklayan Sağlık Bakanlığı’na tepkiler Türkiye’nin her yerinden gelmeye başladı. Salgın başından beri “Tükeniyoruz!” diyen sağlık emekçileri önlemler dahilinde çalışmak istediklerini her defasında dile getirmişti. Çözüm olarak sunulan kısıtlama ile salgın karşısında en önde savaş veren sağlık emekçileri, acilen önlemler alınarak çalışmak istediklerini dile getirdi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN MAĞDURİYETİ ARTTI!

Sermayedarlara hizmet için gevşetilen önlemlerin ardından artan vaka sayılarını iktidara yakın olan kişiler bile gizleyemezken son olarak getirilen bu kısıtlama sağlık emekçilerini çileden çıkardı. Konuya dair açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü, “Pandemi şiddetini arttırarak devam etmektedir.  Pandeminin yükü en başından beri sağlık emekçilerinin sırtına bırakılmış durumdadır. Bu süreçte 122 sağlık emekçisi hayatını kaybetmiş, 40 binin üzerinde sağlık emekçisi hastalanmıştır. Sağlık emekçilerinin maske, nitelikli koruyucu ekipman eksikliği, PCR testinin yapılmaması, grip aşısına ulaşamama sorunlarının yanında özlük haklarında gerileme de devam etmektedir. Sağlık emekçileri uzun süredir tükendiklerini ifade etmektedir. Sağlık Bakanlığı bu konuda herhangi bir adım atmazken 27.10.2020 tarihinde yayınladığı genel yazı ile sağlık emekçilerinin mağduriyetleri daha da arttırmış durumdadır” dedi.

SAĞLIKÇILAR ÖLÜME Mİ TERK EDİLİYOR?

Yayınlanan yazıdan örnek veren Göncü, şu ifadelere yer verdi;

“Her ne sebeple olursa olsun görevden çekilme (istifa) talebi kabul edilmeyecek, emeklilik işlemleri tesis edilmeyecektir. OHAL ilan edilmeden istifa ve emeklilik yasağı getirilemeyeceği ortadayken sağlık emekçilerinin bu haklarının ellerinden alınması anayasaya aykırıdır. Öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama, başka kamu kurum ve kuruluşlarına atamalar durdurulmuştur. Ancak iller arası geçici görevlendirilen (re’sen atanan) personelin derhal ayrılışı yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacaktır. Bu sürgün demektir, sürgün suçtur, bu durum kabul edilemez. Çalışan bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durdurulmuştur. Anayasal güvence altında olan dinlenme hakkına hele ki pandemi ile mücadele edilen, normal zamanlara göre daha yoğun ve uzun saatlerle çalışılan böylesi bir dönemde müdahale demek sağlık emekçilerinin yaşam hakkını yok saymak demektir.

“YA COVİD OL YA DA KANSER OL”

Radyoaktif ışınla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izni (şua izni) kurum amirlerinin insiyatifine bırakılmıştır. Röntgen ve tomografinin tanıda kullanımı pandemi süresince daha da artmış olup radyasyonla çalışan sağlık emekçilerini normal zamana göre daha fazla korumak gerektiği ortadadır. Radyasyonun kanser yapıcı etkisini azaltmak için verilen şua izinlerinin ertelenmesi ve kurum amirine bırakılması demek sağlık emekçilerine ya Covid ol ya da kanser ol demektir. Çocuklu olan sağlık emekçilerinin yıllık izin talebi annelere verilecek olup, bu talebin karşılanması da kurum amirinin insiyatifine bırakılmış durumdadır. Çocuk izni ebeveyn iznidir, çocuğun bakım yükü sadece anneye bırakılamaz. Eşlerden talep edenin izin hakkı kurum amiri dahil hiç kimsenin insafına bırakılmadan, amasız, koşulsuz yerine getirilmelidir. Fatma hemşirenin izin alamadığı için nöbete giderken komşusuna bırakmak zorunda kaldığı çocuklarının yangında can vermesi hepimizin canını hala yakmaktadır. Böylesi insanlık dramlarının tekrar yaşanmasına izin vermeyeceğiz.”

GEREKÇE: PERSONEL EKSİKLİĞİ(!)

Sağlık emekçilerine en temel insan hakları olan yaşama ve dinlenme hakkının yok sayıldığını belirten Göncü, “Sahadaki personel eksikliği bu duruma gerekçe gösterilmektedir. Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır; atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır. Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş olan KHK’lı sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir. Güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır. Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerinin karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Pansuman tedbirlerle, mevcut sağlık emek gücünü tüketesiye, öldüresiye çalıştırarak pandemi ile mücadele edilemez” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA