İTHALATIN SONUCU; EKMEK ZAMMI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İTHALATIN SONUCU; EKMEK ZAMMI!


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, hububat fiyatlarının artmasını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için verilen önergede “Geçtiğimiz günlerde hububat fiyatlarının artmasına paralel olarak Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 Aralık 2020’ye kadar buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergileri sıfırlandı. Böylece Buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021 tarihine kadar yüzde 0 olacak.

Hükümet, ekmeklik buğday taban fiyatını 1.650 lira açıklarken, ekmeklik buğdayın tonu 2.400 liraya kadar çıktı. Buğday fiyatlarının sürekli artmasının un fiyatlarını, un fiyatlarının artmasının da ekmek fiyatlarını arttıracağı öngörülebilir. Böylece geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin hasat zamanı ithalat yapılmayacağına ilişkin sözlerine rağmen ithalat kozu yeniden kullanılmış oldu.

Ardından Bakanın fiyatların yükselmesi durumunda piyasaya müdahale edileceğine ilişkin sözleri de gözleri TMO’ya çevirdi. Ancak TMO geçen süreye rağmen piyasalara herhangi bir müdahalede bulunmadı. Ayrıca Bakan, fiyat artışını, iki ay önce avukat, doktor ve eczacıların spekülatif alımlarına bağlamış ve spekülatif amaçlı alım yaparak fiyatların yükselmesine neden olduğunu iddia ettiği doktor, avukat ve eczacılara karşı TMO’nun gerekli tedbirleri alacağını dile getirmişti” dedi.

Turan önergesinde şu sorulara yanıt istedi; “Hasat zamanı ithalata neden başvurulmuştur? İthalat bir tercih mi, yoksa bir zorunluluk mu olmuştur?

İthalatın iyi bir fiyat ayarlama enstrümanı olduğunu düşünüyor musunuz?

İthalatçı politikaların uzun dönemde üretimi baskılayıcı, üreticiyi üretimden uzaklaştırıcı etkisi olacağını bunun da fiyatların artmasına sebep olacağını düşünüyor musunuz? Böyle bir duruma ilişkin önlemleriniz nelerdir?

TMO’nun elinde ne kadar hububat stoğu bulunmaktadır? Bu yılki hububat rekoltesi ne olmuştur?

TMO’nun piyasaya regülasyon amacıyla girememesinin sebebi, depolarda yeterli ürünün olmaması mıdır?

Ekmeklik buğdayın taban fiyatı ton başına 1650 lira belirlenmiş iken bunun 2400 liraya çıkma sebebi nedir?

Bakanın spekülatif amaçlı alım yaparak fiyatların yükselmesine neden olduğunu iddia ettiği doktor, avukat ve eczacılara karşı bir önleminiz bulunmakta mıdır? Meydana gelecek ekmek zamları için bir önleminiz mevcut mudur?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA