EMLAKÇILARA GÜÇ BİRLİĞİ ÇAĞRISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMLAKÇILARA GÜÇ BİRLİĞİ ÇAĞRISI!


 

Mersin Birleşmiş Emlakçılar grubunu kuran sektör temsilcileri kurumsal kimlik kazanarak, güç birliği oluşturma çabasında.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile sektöre getirilen standarttan memnun. Yönetmelik ile başta Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu olmak üzere sektöre birçok düzenleme getirildiğine işaret eden Meclis Üyeleri, önümüzdeki süreçte bu uygulamalara geliştirilerek devam edilmesini bekliyor.

MTSO 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bir takım yeni yasal değişikliklerin sektöre yansımaları yanında pandemi sürecinin etkilerini değerlendiren Meclis Üyeleri, yaşanan sıkıntıların çözümü adına neler yapılabileceğinin de ipuçlarını verdi.

“KOMİSYON ORANLARINDA DA DÜZENLEME BEKLİYORUZ”

MTSO 39 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve TURYAP Mersin Temsilcisi Murat Has, sektöre getirilen yeni düzenlemeleri değerlendirdi. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile Emlak Danışmanı ve Sorumlu Emlak Danışmanı Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu hale getirildiğini kaydeden Has, “Bu zorunluluk üzerine Odamız tarafından gerekli girişimler başlatılmış, başvuran arkadaşların eğitim alması ve sınava girmeleri sağlanmıştır. Bu uygulama, sektöre büyük fayda getirdi” dedi.

Elinde yeterlilik belgesi olmayan kişilerin gayrimenkul sektöründe pazarlama yapamayacağını ifade eden Has, “Aynı zamanda en az lise mezunu olunması şartı, kendisine ait bir yer açmadan önce kişinin en az 1-2 yıl emlak ofisinde çalışmış olması şartı gibi zorunluluklar da getirildi. Bu uygulamaları çok yerinde buluyoruz. Dünyanın en prestijli iş kollarından birisi olmasına rağmen yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle sektöre yönelik halk arasında olumsuz bir imaj oluşmuştu. İnsanlar bir emlak ofisine girdiğinde bankaya giriyor gibi karşı tarafa güveniyor olmalı. Yeni uygulamalarla bu hedefe ulaşılacağına inanıyorum” dedi.

Önümüzdeki süreçte lise mezunu kavramının üniversite mezunu olarak güncellenmesini, sürekli bir gelişim içine girilmesini beklediklerini vurgulayan Has, “İçinde komisyon oranları gibi düzenleme beklediğimiz bir takım maddeler bulunmasına rağmen sektör temsilcileri olarak atılan adımdan çok memnununuz” diye konuştu.

GÜÇ BİRİLĞİ ÇAĞRISI

Covid-19 sürecinin sektöre etkilerini de değerlendiren Murat Has, her sektörde olduğu gibi emlak sektörünün de yaşadığı olumsuzluklara değindi. Sorunların çözümü için kurumsal firmaların çoğalması gerektiğini belirten Has, firmaların bir araya gelip, birlikte hareket edip ortak adımlar atarak güçlenmesi gerektiğini söyledi. “Mersin Birleşmiş Emlakçılar gibi bir isimle grup oluşturup, atılacak adımlar yazılı olarak belirlenip resmiyet kazandırılıp ardından herkesin buranın üyesi olmasıyla güç birliği oluşturularak ortak hareket edilebilir” önerisini sunan Has, bu sayede Mersin olarak sorunlarla daha rahat başa çıkabileceklerine inandığını söyledi.

“YABANCI UYRUKLULARIN TALEBİ ARTTI”

MTSO 39 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Sinan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Yükselgüngör ise sektörün mevcut durumunu değerlendirdi. Pandemi döneminde düşen banka kredi faizleriyle birlikte sektörde kısa süreli de olsa bir hareket yaşandığını kaydeden Yükselgüngör, bu dönemde bazı daire fiyatlarının ise durumdan yararlanılarak yükseltilmesinden şikayetçi oldu. Önümüzdeki süreçte artacak inşaat malzemesi maliyetlerine paralel konut fiyatlarının daha da artacağına işaret eden Yükselgüngör, yalnızca inşaat malzemesi değil arazi fiyatlarının da ciddi ölçüde yükseltilmesinin sorun oluşturduğunu bildirdi. Bu dönemde ağırlıklı olarak müstakil villaların ya da villa yapılabilecek

küçük parsele talebin arttığını kaydeden Yükselgüngör, bir artışın da yabancı uyruklu kişilerin talebinde yaşandığını dile getirdi.

Özellikle Suriye ve Iraklı alıcıların talebinin arttığını anlatan Yükselgüngör, “Yabancı uyruklu

kişiler bu dönemde Türk vatandaşlığı alabilmek adına yatırım yapmayı tercih ediyor. Mevcut durumda işyeri, ofis, dükkan satışı ya da kiraları çok durgun olmasına rağmen komple bina satışı, cadde üzerinde dükkan, AVM ya da banka yerlerine yabancıların ilgisi devam ediyor. İleriye yönelik yatırım hedefliyorlar” dedi. Son dönemlerde bu hareketliliği yavaşlatacak bir uygulamanın getirildiğine de dikkat çeken Yükselgüngör, “Geçmişte yabancı uyruklu bir kişi bir konutun 3’üncü alıcısı olabiliyordu ama şu anda bir konut ya da iş yeri eğer iki kez el değiştirmiş ise üçüncü alıcısının yabancı uyruklu bir kişi olmasının önüne geçildi. Yabancı uyruklular ancak sıfır ya da ikinci el ofis ya da konut alabiliyor” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA