HALK, KADIN MUHTAR İSTİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HALK, KADIN MUHTAR İSTİYOR!


 

Vatandaşın artık ilgili ve bilgili muhtarlar istediğine dikkat çeken Çukurova Mahallesi Muhtarı İlkay Küçükcan, “Erkekler kahveden kalkıp muhtar oluyor ama artık vatandaş bunu istemiyor, halk kadın muhtar istiyor” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), 26 Ekim 1933 yılında kadınlara seçme seçilme hakkının verilişinin 87’nci yıl dönümünü Mersinli kadın muhtarlar ile kutladı. Kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesinin 87’nci yılında toplanan KA.DER’li kadın muhtarlar, aldıkları eğitimler ile erkeklere fark atarken, “Eşitlik mahallede başlar” diyerek mücadelelerini sürdürüyor.

2017 yerel seçimlerinde 8 kadın muhtar varken, 2019 yerel seçimlerinde bu sayının 21 olması için büyük çaba verdiklerini kaydeden KA.DER Dayanışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer, “Mersin’de mevcut 805 muhtarın 21’i kadın. Mersin’de hedefimiz önümüzdeki yerel seçimlerde kadın muhtar sayısını 50’nin üzerine çıkarmak. Bu hedefe ulaşabilmek için, KA.DER Mersin Şubesi olarak seçilmiş kadın muhtarlar ile işbirliği içinde olacağız” dedi.

KA.DER MUHTARLARA EĞİTİMLER VERİYOR!

Toplantıya katılan ve 2019 yerel seçimlerinde seçilerek ilk defa muhtar olan Çukurova Mahallesi Muhtarı İlkay Küçükcan, muhtar olmak isteyen kadınlara tavsiyeler verdi. Kararlı olunması ve erken çalışma ile rakiplerin karşısına geçilebileceğini söyleyen Küçükcan, “Erkekler belki eğitim almadan bu yola kalkıştılar, erkek egemen bir toplumda olduğumuz için buna ihtiyaç bile duymamış olabilirler. Fakat kadınlar bilinçli olduğu için eğitimi tercih ediyor. Biz bu noktada üniversitelerde ve Antalya’da eğitim aldık. Bunun yanında birçok yerde eğitim aldım ben, 3 yıllık geçmişim var çünkü KA.DER’de. Eksiklerimi tamamladı, bilmediklerimi öğretti diyebilirim. Eğitimleri gerçekten çok faydalı oldu” ifadelerine yer verdi.

“ERKEKLER KAHVEDEN KALKIP MUHTAR OLUYOR”

Muhtarlıktan önce de kendisinin eğitimler aldığına değinen Küçükcan, “İşitme engelli bir insanla nasıl iletişime geçebilirim diye düşünüp, beden dili eğitimi aldım. Bunun yanında KA.DER vücut dili eğitimini bizlere zaten anlattı eğitimlerde, ayrıca bilgisayar sertifikası eğitimi-öğretimi verdi. Ha deyip ortalığa kuru kuru çıkmak doğru değil. Erkekler kendilerinde bu hakkı çok rahat görebiliyorlar. Kahveden kalkıp, konuşmayı dahi bilmeyen, iki cümleyi bir araya getiremeyen, insanlara ters ve kaba konuşan insanlar muhtar oluyordu. Vatandaşımız kadın muhtarları gördükten sonra kadınlar muhtar olsun istiyor. Muhtarlığa geldiklerinde güler yüzlü ve sorumluluk sahibi kişilerle bir arada olmak istiyorlar. Bunu da kadınlar daha iyi yapıyor” sözlerine yer verdi.

“İNSANLAR KADIN MUHTAR İSTİYOR ARTIK”

Kadınların muhtarlık için erken yola çıkması gerektiğini vurgulayan Küçükcan, “İyi tanısınlar kendilerini, bir ev bile atlamadan vatandaşlara kendilerini tanıtsınlar, ‘Ben sadece afiş bastırdım, reklamla işi götürürüm’ denmemesi gerekiyor. İnsanların güvenmek ve saygı görmek istiyor. 5 yıl boyunca kapısını çalacağı bir insan olarak görüyor sizi ve ‘Bize güler yüzle mi davranacak?’ diye soruyor. En çok bu konuda şikayet alıyorum. Eski muhtarların ciddiye almadığını, muhtarlığı kahvehane gibi kullandığını söylüyorlardı. Bu tür konuşmaları çok duydum ben. Buna karşı kadınlar daha farklı çalışma yürüttüğü için insanlar kadın muhtar istiyor artık” dedi.

“ERKEK EGEMENLİĞİNİ YIKMAMIZ LAZIM”

Tüm kadınların her türlü seçime girmesi gerektiğini belirten İstiklal Mahallesi Muhtarı Yasemin Demiralp ise, “Erkek egemenliğini yıkmamız lazım artık. Mücadele etmemiz gerekiyor bunun için. Ben hayatım boyunca muhtarlık yapmadan önce de hep mücadele ile geçti hayatım. İnsanlarla iç içe çalıştım, özellikle kadınlarımızla. Ve seçime girdim, tek başıma mücadelem ile 7 kişiyi geçtim ve başardım” diye konuştu.

2 YILDA 15 PROJE!

Muhtar olmak isteme sebeplerini açıklayan Demiralp, “Mahallemiz çok kırsal kesimde, ben bu mahalleye bir şeyler yapmak istedim, yardımcı olmak istedim. Benim aday olduğumda 15 projem vardı ve bu hedeflerin tamamını da gerçekleştirdim. Bunların yanında yoksul ve yaşlı insanlarımız ile ilgileniyorum. Ayrıca seçime girerken muhtarlık maaşı ile sadece yetim çocukları okutacağım demiştim. Şimdi kimsesi olmayan çocuklara burs veriyorum. Mahallemizde bulunan hayvanları koruyorum, beslemesini yapıyorum. Hasta olanları barınağa götürüyorum, bazen kendi bütçemden harcayarak özel veterinerlere tedavi yaptırıyorum. Mahallemde muhtarlık dışında yaptığım projeleri görenler beni çok sevdiler. Mahalleli sürekli beni arıyor ve gece gündüz demeyip yardımcı olmaya çalışıyorum. Ben muhtarlığımın dışına çıkmış bir muhtarım. Sırf belediye ile olan çalışmalar değil beni muhtar yapan, kişisel özel çalışmalarımızı da mahalleli ile birlikte götürüyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA