ÜÇ GÜN HASTALIĞI AKDENİZ’E DE SIÇRADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÜÇ GÜN HASTALIĞI AKDENİZ’E DE SIÇRADI!


 

Çukurova bölgesinde besicilerin korkusu haline gelen Üç Gün Hastalığı kabusu büyüyor!

HEDİYE EROĞLU

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Üç gün hastalığı, Akdeniz ve Tarsus ilçelerimizde tespit edildi”.

Mersin’de sığırlarda seyreden Üç Gün Hastalığı (Bovine Ephemeral Fever) sebebi ile İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ahmet Arslan, Mersin Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş ve veteriner hekimlerle işletmeleri ziyaret etti. Ziyaretlerde Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde Üç Gün hastalığına rastlandı. Üç Gün Hastalığı’nın vektörel bulaşma (sineklerle) ile diğer sığırlara bulaştığı için hızlı bir yayılım gösterdiği açıklanırken, işletme sahiplerine hastalık hakkında gerekli bilgilendirme yapılarak; sineklerle mücadele konusunda uyarılarda bulunuldu.

Açıklamada ayrıca sineklerle gerekli mücadelenin Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirildiği anımsatıldı.

ÜÇ GÜN HASTALIĞI NEDİR?

Sığırlarda sokucu sineklerle nakledilen üç günlük ateşli süresi olan hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor. Ağır derecede etkilenen hayvanların kondisyonu düşüyor ve süt üretiminde ciddi düşüşler yaşanıyor. Hastalığın ileri seviyesinde gebelikteki inekler düşük yapabiliyor. Sinekler tarafından nakledilen virüs sineklerin bol olduğu yaz aylarında daha sık görülüyor.

ÜÇ GÜN HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Hastalığının teşhisi topallık, kas güçsüzlüğü, ağrı, hızlı solunum ve kısa süren ateşin varlığı ile anlaşılıyor. Akut ateşli dönem, özellikle süt sığırlarında aniden ortaya çıkıyor. Isı genelde 40 derecenin üstüne çıkıyor. Hasta hayvanların ortalama yüzde 50'si titriyor. Hasta sığırlar sırtlarını kamburlaştırıp, burunlarından ve ağızdan akan salya ile kafalarını aşağıda tutuyorlar.

ÜÇ GÜN HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Hayvanlar genelde tedavi edilmeden iyileşebiliyor. Tedavi olarak ağrı kesici ateş düşürücü, antibiyotik ve vitamin mineral takviyesi ile su banyosu uygulanabiliyor. Üç gün hastalığından korunmak için iki tür aşı da geliştirilmiş ve hastalık öncesi altı aylıktan daha büyük hayvanlara uygulanabiliyor. Hayvanlara yem, vitamin mineral takviyesi yapılması ve hayvanların yetiştirildiği bölgede sivrisinek ve karasinekler ile mücadele edilmesi öneriliyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA